Efter två somrar utan att kunna sätta foten på en konsert eller ett festivalområde är det äntligen dags för mig att komma med ett litet festivalreportage. Dag 1 på årets Gefle Metal Festival är avklarad och även om vädret inte var det bästa var känslan relativt positiv. Känslan av att ha stått upp länge och tjutande ljud i örat är nånting man längtat efter väldigt mycket.

Angående banden som lirade den dagen måste jag börja med att uppmärksamma Crypta och deras enastående liveframträdande. Bandets frontfigur Fernanda Lira kanske inte imponerat på många i skiva, men hon låter mycket bättre live och är definitivt värd att se. Draconian och The Haunted var bra dom också fast ändå inte riktigt samma standard. Så kan det bli när man ser något helt outstanding direkt i början. Strax efter The Haunted började legendariska thrash metal-bandet Heathen. Må hända att ljudet kunde uppfattas som en aning svagt men annars var det en rätt så korrekt show där allting var relativt välbalanserat. Soilwork var helt okej, bortsett från att ljudet kunde vara grötigt och Björn Strid verkar inte höras lika starkt när han growlar som när han sjunger rent. Ändå en ganska okej show som sagt.

Samtidigt som Soilwork lirade även (O) på Gasstage. Ytterligare en rätt felfri show och en intressant blandning av black metal, death metal, doom metal och progressiv metal. Lite synd att dom skulle råka lira samtidigt som Soilwork för jag hade gärna sett hela showen. Efter dessa två framträdanden var det dags för Me And That Man att gå upp på scen. Vi snackar om Behemoth frontmannen Nergals andra projekt där han lirar någon slags rock & roll med inslag av blues, country, dark folk och americana. Kanske inte den typen av band man förväntar sig i just Gefle Metal Festival men det var spännande att se Nergal i en annan kontext och rent objektivt snackar vi troligen om ett av dagens bästa framträdanden.

Sämsta betyget för dagen får tyvärr gå till Exodus, vilket gjorde mig ganska besviken då det var en av mina höjdpunkter. Ljudet var tyvärr alldeles för svajigt, trummorna var svaga och gitarrerna var väldigt grötiga. Varje gång det dök upp ett gitarrsolo kunde man knappt höra det. Jag antar att vinden ställde till det en del men som sagt, med tanke på vilka Exodus är och hur legendariska dom är i sin genre blev det en stor besvikelse. Efter Exodus började Vltimas och Man.Machine.Industry lira ungefär samtidigt. Vltimas kanske låter obekant men det är ett internationellt blackened death metal-projekt med tidigare Morbid Angel-sångaren/basisten har tillsammans med norrmannen Rune ”Blasphemer” Eriksen (bland annat Aura Noir, Earth Electric, tidigare Mayhem osv.) och fransosen Flo Mounier (Cryptopsy, Arise From Worms osv.). Deras show var lyckad och även kryddad med lite humor, hade ingen aning om dom men lär definitivt lyssna mer nån gång. Man.Machine.Industry bjöd också på en bra show, har aldrig sett en dålig show med just dom så ingen direkt nyhet.

Sist ut för dagen var Entombed, Dampf och Marduk. Av dessa tre var jag mest imponerad av Marduk, Mortuus pipa var väldigt vass och får en att se över att gitarren kunde uppfattas som grötig. Entombed gav en ungefär det man förväntade sig, plus lite överraskningar i form av gäster som bland annat Tomas Lindberg (At The Gates). Dampf såg jag bara lite av, men showen var också rätt så felfri och det är inte konstigt egentligen med tanke på vem E-Type är och vilka resurser han har tillgång till. Det var ändå kul att se E-Type som hårdrockare.

Det är allt jag har att säga om första dagen på Gefle Metal Festival. Nu ser vi fram emot resterande två dagar, fler reportage kommer väldigt snart så missa inte det.

Lucas LMZ Zimmermann.