Dags för ett reportage om dag 2 på Gefle Metal Festival. Ifall man hade hoppats på att vädret skulle bli bättre är det bara att konstatera att det var det verkligen inte. Det positiva var väl kanske att det inte var lika mycket regn men temperaturen och vinden kändes ännu råare. Men ögonblicket och dagens band fick en att gladeligen hålla ut.

Dagen inleddes med finländska Swallow The Sun och amerikanska Gatecreeper. Dom förstnämnda hade ett korrekt framträdande och dom andra var något bättre. Synd bara att sologitarren skulle strula mitt i det hela för det lät väldigt fläskigt. Dagen fortsatte med italienska Fleshgod Apocalypse och spanska Angelus Apatrida. Tyvärr minns jag att Fleshgod Apocalypse hade ett bättre framträdande sist dom lirade i Gävle, men egentligen finns det inte så mycket negativt att säga då showen ändå var rätt lyckad. När det gäller Angelus Apatrida så var det sångmikrofonen som strulade, det gick knappt att höra vad frontmannen Guillermo sjöng men i övrigt var det ytterligare en bra show. Så ösigt som man förväntar sig det ska vara när ett thrash metal-band lirar.

Näst på tur var Jinjer från Ukraina. Kan inte påstå att jag är något större fan av dom men jag var ändå nyfiken på deras liveframträdande och jag var glatt överraskad. Allting var välbalanserad och sångerskan Tatiana låter precis lika vass som man kunde förvänta sig från första början. Det som kommer efter är tyvärr festivalens hittills sämsta framträdande och troligen bland det värsta jag någonsin sett, nämligen norska Arcturus. Ljudet var svajigt och kaotiskt, gitarren dog mitt i utan att någon brydde sig och ICS Vortex var under all kritik. Jag undrar om mannen överhuvudtaget var nykter, det kändes faktiskt som om han var hög eller väldigt på örat. För mig som tyckt ICS Vortex varit grym i Dimmu Borgir och Borknagar blev det här en chock. Tror definitivt att det här kommer bli årets sämsta framträdande med råge då det lär nog vara omöjligt att sänka ribban sådär lågt.

Tack o lov var det At The Gates som stod på tur därefter och dom visade återigen vart skåpet ska stå. Ett liveframträdande i bästa kvalité men med tanke på hur många gånger jag sett At The Gates på sistone är jag inte förvånad. Allting var som det skulle vara helt enkelt. Efter At The Gates var det dags för Tribulation och dom levererade dom också, kanske inte riktigt samma standard som det förra, men ett bra framträdande och ett band man gärna hör mer av i framtiden.

Kylan och tanken på att dagen skulle avslutas med Emperor och Mayhem gjorde att jag och många gick in på Gasstage för att värma oss och under tiden kunde vi höra lite på stonerrock-bandet Gaupa medan dom lirade. Dom var helt okej, gick upp och gjorde sin grej samt gjorde framträdandet intressantare med en projektor mot scenen. Efter det var det dags att gå ut i kylan igen och avnjuta Emperors hittills andra show i Sverige. Finns det ett ord som definierar det hela så är det mäktigt, allt var prickfritt och det märks att dom jobbat stenhårt inför det hela. Lätt ett av festivalens bästa framträdande men det blir en delad ledning med Mayhem då även dom var ruskigt bra och lyckades få till en strålande och underhållande show.

Det var allt för den här gången. Nu väntar festivalens tredje och sista dag. Nu är det bara att vila och ladda på hotellrummet tills det hela rullar igång. Ett reportage om dag tre kommer nån gång imorgon, missa inte det.

Lucas LMZ Zimmermann.