Iron Maiden 2018-06-07 (Festival stage), Sweden Rock Festival

Efter Churchills tal äntrar världens främsta hårdrocksinstitution scenen till kulsprutesalvor och briserande bomber. Spitfireplanet hänger och dinglar hotfullt i ljusriggen och publikens jubel är öronbedövande.

”Legacy of the beast” turnéns sista stopp i Skandinavien är samtidigt Maidens första besök på Sveriges största festival. Vi vet att vi kommer få en ”Greatest hits” kavalkad. Vi vet att det musikaliskt inte kommer bli några överraskningar. Vi vet att Maiden levererar. Vi vet däremot ännu inte om det bara är ”ännu en dag på jobbet”, eller om bandet faktiskt är taggade på riktigt.

Efter käftsmällsinledningen med ”Aces High” och efterföljande partyklassikern ”2 minutes 2 midnight” råder det inget tvivel om att idag, minsann, trivs järnjungfrun på jobbet!

Efter en känslosam ”The clansman”, där Bruce inleder med ett tal om människans eviga strävan efter att kämpa för frihet, ser vi Eddie och Bruce i klassisk fäktningsduell under en inspirerad version av ”The trooper”.

Bruce viftar med svenska flaggan på klassiskt Maidenskt publikfriarmanér.

Förutom att den ena klassikern avlöser den andra, ”The wicker man”, ”Flight of Icarus” där Bruce leker med en eldkastare, ”Fear of the dark” i svart slängkappa och teatermask med grön lanterna, ”Number of the beast”, ”Iron maiden” och naturligtvis allsångsavslutningen i ”Run to the hills”, är kvällens krona på verket otvivelaktigt en hypnotiskt magisk version av ”For the greater good of god”. Även ständiga örhänget ”Hallowed be thy name” måste lyftas fram, då den trots allt tveklöst är en av de mest rysningsframkallande hårdrockslåtar som någonsin skrivits.

Jag förstår att Maidenkonnässörer säkert saknar både en och tio låtar, och att Maiden kommer kritiseras hårt för att spela säkert för mycket. Ikväll spelar dock detta mindre roll. Ikväll äger Maiden Sweden rock! Ikväll presterar samtliga på topp och ikväll är publiken med på varje ton, varje slag och varje liten subtil nyans i musiken. Detta är inget annat än fantastiskt från början till slut! Tack Maiden för åkturen!!

Betyg: 10/10

Peter ”Amber St. Pete” Johansson

Liked it? Take a second to support Peter Johansson on Patreon!