Sabaton Open Air 2019

Go kväll allesammans. Då var det dags för mig (Lucas LMZ) att skriva om ytterligare en av sommarens festivaler. Den här gången snackar vi om en festival i Dalarna som vuxit med åren och som arrangeras numera av ett av Sveriges största hårdrocksband på sin hemmaplan. Ja… det råder ingen tvivel om att vi snackar om Sabaton Open Air som fram tilll 2013 var känt som Rockstad: Falun. Festivalen kickade igång den 14 augusti och avslutades den 17 augusti det här året.

Serenity (Primo Victoria Stage) – Dag 1.

Precis som alltid hölls festivalen uppe i Lugnet och likt senaste gångerna är båda scenerna brevid varandra. Fram till 2014 hade man nämligen stora scenen vid foten av hoppbacken och den lilla på andra sidan ungefär där läktaren brukar vara, alltså på platsen där båda scenerna står numera. Banden som i år fick äran att lira i lugnet den här gången var bland annat Apocalyptica, Serenity, Candlemass, Visions Of Atlantis, Elvenking, Nerved, Manimal, NorthTale, Borknagar, Ensiferum med mera. En blandning av band som lirat i tidigare upplagor, band som spelade i Lugnet för första gången och även band som gjorde sin första spelning på svensk mark överhuvudtaget.

Borknagar (Primo Victoria Stage) – Dag 1.

Kan passa på och lägga till två saker innan jag går vidare. Första dagen (som brukar vara pre-partyt) missade jag så jag kan inte yttra mig om banden som lirat den dagen och det andra är att Billion Dollar Babies (som skulle varit med) la ner innan evenemanget kickade igång och blev istället Deaf Rat. Iallafall… dag 1 på festivalområdet öppnade portarna runt 16:00-tiden och endast lilla scenen skulle användas av dagens band. Först ut på scen var Manimal och dagen avslutades med NorthTale. Dom sistnämnda delar på priset som dagens bästa liveakt med norrmännen Borknagar.

NorthTale (Primo Victoria Stage) – Dag 1.

Manimal och Ensiferum var också bra, likaså Serenity, Apocalyptica och War Of Thrones även om dom kanske inte riktigt var i samma standard som allt det andra. Var hursomhelst spännande att se Apocalyptica… hade hittills bara hört rykten om att det ska vara en upplevelse att se dom och okej, även om det inte riktigt var min kopp var det ganska ballt att se cellister få sina instrument att låta som distade gitarrer. Vädret var ganska skapligt… det blev visserligen kallt mot kvällen, men i övrigt var det ganska varmt och inget regn.

Riot V (Heroes Stage) – Dag 2.

När det kommer till dag två blev vädret lite råare. Det var grått och mot kvällen kom det en rejäl regnskur. Den dagen fick man iallafall se det jag tycker har varit hela festivalens absolut bästa liveframträdande, nämligen amerikanska legenderna Riot V. Showen var bra och ljudet var minst sagt perfekt.

Crystal Viper (Primo Victoria Stage) – Dag 2.
Brothers Of Metal (Primo Victoria Stage) – Dag 2.

I övrigt var U.D.O och Alestorm också klockrena… Alestorm bjöd på en intressant show med mycket humor (som sist jag såg dom). Crystal Viper och Bloodbound är godkända, likaså Brothers Of Metal även om ljudet strulade mellan varven… showen dom bjöd på höjer det hela. Arkona är jag kluven om… visst, dom spelade bra och ljudet var på sin plats… men inte riktigt min kopp. Övriga banden kan jag tyvärr inte yttra mig om då jag missade dom.

U.D.O (Heroes Stage) – Dag 2.

Dag 3 bjöd på ungefär samma väder som dagen innan. Grått, ganska kallt, småregn och mot kvällen en rejäl regnskur… precis när Sabaton började lira. Den dagens bästa liveframträdande står mellan Candlemass och Visions Of Atlantis. Det ena har man sett ett par gånger och man visste att det skulle bli hur bra som helst och det andra var en positiv överraskning, visseligen lyssnat på Visions Of Atlantis bra länge men trodde aldrig att dom skulle bli sådär bra live. Missade Frozen Crown och Attick Demons, så första giget jag såg när jag anlände den dagen var Utmarken… ingenting jag kände till sedan tidigare och det var ingen dålig spelning heller, men kanske inte riktigt min kopp. Därefter kom Visions Of Atlantis och Candlemass.

Utmarken (Primo Victoria Stage) – Dag 3.
Visions Of Atlantis (Heroes Stage) – Dag 3.
Gloryhammer (Heroes Stage) – Dag 3.

Efter dom två var det dags för Gloryhammer att ta plats på Heroes Stage (stora scenen)… ett korrekt framträdande med hyfsat bra ljud. Nerved var ganska tråkiga. Sedan kom såklart Sabaton och vad finns det att säga om dom tro? dom är på hemmaplan och det är bara här det är värt att se dom, det känns att Sabaton älskar att lira på sin hemstad och därför blir deras framträdanden ganska klockrena, okej… nu har man tappat räkningen på hur många gånger man sett dom, känns som minst en gång om året och därför blir man inte så imponerad heller. 

Sabaton (Heroes Stage) – Dag 3.
Elvenking (Primo Victoria) – Dag 3.

Festivalen avslutades med Elvenking och dom verkar ha blivit bättre sedan sist dom besökte festivalen (2013), trots att man var trött och frusen var det värt att se lite av deras show. Snipp snapp snut så var min festivalsommar slut. Känns vemodigt dagarna därpå (gissar att alla kan relatera till den här typen av känslor), men så är det. Allting måste ta slut nån gång. Hoppas den här läsningen varit intressant och snart dyker det upp lite fler spännande läsningar. Ha det bäst!

Lucas LMZ Zimmermann.

Liked it? Take a second to support Lucas Zimmermann on Patreon!