Sabaton Open Air 2022 – Dag 1 (Pre-party)

Efter två års frånvaro blev det äntligen dags för Sabaton Open Air i Lugnet (Falun) att öppna portarna. Dag 1 var lite av ett pre-party och det som stod på schemat var 6 band presenterade av Dalapop. Redan när man kom in på området chockades man av en del ändringar från sist. Öltältet brukade vara högst upp på kullen men nu har det flyttats ner till närheten av läktaren där scenerna brukade stå. Stora scenerna låg ungefär i närheten av läktaren dom också fast roterade 90 grader åt höger. Hursomhelst, eftersom dag 1 bara var ett pre-party så var scenområdena stängda och dagens 6 spelningar hölls på en mindre scen inne på öltältet. Vädret var inte riktigt det bästa. Man var beredd på regn och kall vind, men till slut var det inte så allvarligt. Det kanske lönar sig att hålla Sabaton Open Air tidigare än vanligt. Oftast brukar det hållas i mitten av augusti, men den här gången befinner vi oss i början av augusti.

Först ut på scen var melodic death metal-bandet Reaper’s Mark från Gällivare. En rätt så korrekt spelning bortsett från att ljudet kunde svaja då och då, vilket tyvärr kunde vara ett återkommande problem. Men Reaper’s Mark gjorde i alla fall bra ifrån sig och blev lite av en intressant upptäckt för min del. Band nummer två för dagen var ett band från min nuvarande hemkommun Vansbro, nämligen progrock-bandet Introitus. Med risk att låta partisk måste jag säga att det var en av dagens bästa spelningar och det borde inte vara så konstigt egentligen då vi snackar om skickliga musiker som vet vad dom gör. Synd bara att Introitus inte drog till sig särskilt mycket folk. Efter det var det dags för lokala power metal-bandet Eternal Of Sweden. Ytterligare en rätt klockren spelning, vet inte riktigt om jag vågar påstå att det var samma standard som det förra men bra var det i alla fall.

Efter Eternal Of Sweden blev det dags för svensk-amerikanska groove metal-bandet Methane att gå upp på scen och tyvärr måste jag säga att det var dagens sämsta spelning. Inte för att bandet i sig var dåligt och gjorde en dålig liveshow, men det var där ljudet var som sämst. Sången försvann då och då, och på det stora hela kändes det väldigt kaotiskt. Dagens näst sista band blev ytterligare ett lokalt band (visserligen från grannstaden Borlänge men ändå), nämligen power metal-bandet Cryonic Temple, bortsett från att ljudet i sångmicken kunde svaja en aning måste jag säga att det här blev ytterligare en av dagens bästa spelningar. Fint av bandet att göra en liten hyllning till ukrainska folket där emellan. Efter Cryonic Temple var det dags för ännu ett lokalt band som definitivt var dagens höjdpunkt för dom flesta besökarna, nämligen Twilight Force. Även jag själv såg fram emot spelningen och med tanke på att Twilight Force i vanliga fall lirar på en av festivalens stora scener var jag nyfiken på hur det skulle se ut med Twilight Force i öltältets lilla scen. Showen var ganska korrekt, laddad med en del humor och bandet var bra på att få igång publiken då och då, men rent objektivt var ljudet väldigt halvdant. I synnerhet när det kom till sångmicken. Jag som följt bandet ett tag var smått besviken, men det var ändå en bra show och jag kan tänka mig att resurserna var begränsade.

Det var allt för första dagen i Sabaton Open Air. Snart är det dags för dag två och imorgon kommer ett litet reportage om det, så stay tuned!

Lucas LMZ Zimmermann.

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!