Efter gårdagens pre-party var det dags för Sabaton Open Air att komma igång på allvar. Lilla scenen i öltältet fanns inte kvar längre och stora scenområdet öppnade för publiken (även om det bara var en scen som användes). På vägen upp mot Lugnet kom det några regndroppar och gav intryck av att det kunde börja regna närsomhelst, men på det stora hela var vädret ganska stabilt bortsett från en liten regnskur runt 20:00-21:00 tiden och det kom aldrig någon riktig kvällskyla. Det kanske var en bra idé att ha festivalen såhär tidigt på augusti.

Första bandet att gå på scen den här gången var svenska Tungsten som må vara ett relativt nytt band men det märktes tydligt att medlemmarna har erfarenheter från andra band. Måste säga att jag blev ganska imponerad, så imponerad att jag kan konstatera att deras framträdande blev ett av dagens bästa. Ljudet var i princip prickfritt och showen i sig var rätt underhållande. Näst på tur var göteborgska melodic death metal-ikonerna Dark Tranquillity. Inte första gången jag ser Dark Tranquillity och dom gav ungefär det jag förväntade mig, bortsett från att ljudet kunde strula en aning (i synnerhet gitarren och sången) så var det ett bra liveframträdande. Därefter var det dags för Cyhra som säkert är mest kända för att dom frontas av före detta Amaranthe-sångaren Jake E. Är inte så insatt i deras musik och bortsett från att det inte riktigt var min kopp så var deras gig ganska lyckat ändå. Efter Cyhra blev det dags för industrigotharna i Deathstars att kliva upp på scen och det var då det regnet kom. Må hända att jag har sett Deathstars live två gånger tidigare men det är alltid speciellt att se dom live för min del då jag lyssnade mycket på dom som tonåring. Tyvärr blev ljudet ganska grötigt och sett ur det perspektivet kanske det fick bli dagens sämsta, men det var ändå en korrekt och intressant show.

Efter Deathstars var det dags för ytterligare ett gothic metal-band att börja lira. Nämligen legendariska Tiamat. Det var ett bra tag sedan man hörde nånting om just Tiamat så det kändes speciellt att få se dom live nu efter flera års frånvaro. Ljudmässigt var showen bra, klart bättre än Deathstars på det viset, men tyvärr uppfattade jag liveshowen som en aning tråkig. Som man förväntar sig att det ska vara sparades det absolut bästa till sist och dagens troligen största höjdpunkt blev tyska Equilibrium, visste inte vad jag vågade förvänta mig då jag blev besviken senaste gången jag såg dom live men den här gången bjöd Equilibrium på ett klockrent gig som tar priset som dagens bästa gig. Det var både bra ljudmässigt och underhållande. På tal om underhållande så skulle dagen avslutas av ett parodiband, nämligen italienska Nanowar Of Steel. Ljudmässigt tror jag det blir en delad första plats med Tungsten och Equilibrium, och under gigets gång gav Nanowar Of Steel prov på deras rätt sjuka humor.

Det var allt jag hade att säga om dag två. Nu väntar ytterligare två dagar.

Lucas LMZ Zimmermann.