Sabaton Open Air 2022 – Dag 3

Då var det dags att prata lite om dag 3 på årets Sabaton Open Air. Rent vädermässigt snackar vi troligen om den finaste dagen av alla då det varit sol största delen av tiden. Portarna öppnade redan runt 14:00 och precis som traditionen lyder skulle båda scenerna i området användas. För många var dag 3 säkert första dagen med tunga höjdpunkter på schemat, nämligen HammerFall, Raubtier och Lordi, vilket märktes med tanke på att det blev lite mer folk än dom två första dagarna och mer lär det bli dagen därpå. Men mer om det senare, låt oss fokusera på dag 3.

Dagens första band klev på redan vid 14:30 tiden och det var lokala bandet Curse Of Cain. Namnet kanske inte låter helt bekant men om jag nämner att bandets skapare Jonas Asplind tidigare har lirat i Follow The Cipher och AD Infinitum kanske det börjar ringa en liten klocka. Det var synd att det inte hade hunnit komma så mycket folk till festivalområdet då för det var en rätt så underhållande show. Näst på tur var skövdebandet Mile och det blev lite av en intressant upptäckt för min del, dom må vara ganska okända för många besökare men giget blev rätt så proffsigt och det syntes tydligt att dom hade kul på scen. Definitivt värda att se live. Tyvärr var det senare dags med vad som i mitt tycke var festivalens hittills sämsta framträdande, nämligen Van Canto. Kommer ihåg att dom var väldigt imponerande sist dom lirade på Lugnet så jag hade ganska höga förväntningar, men den här gången lät det lite väl mesigt. Det skulle kunna ha att göra med att ljudet kunde svaja en del. Men hursomhelst, definitivt inte samma standard som förr.

Nästa band att börja lira var schweiziska Shakra och deras gig blev rätt så lyckat. Allt satt på sin plats ljudmässigt och även om det inte blev särskilt mycket mellan snack låtarna emellan så hade giget sin nivå av underhållning. Efter Shakra blev det dags för ännu ett schweiziskt band att börja lira, nämligen Burning Witches. Visste inte vad jag vågade förvänta mig av dom men bortsett från lite strul i början med sångmicken var det ett ganska korrekt gig. Efter det började det definitivt strömma in mer folk på festivalområdet och det borde inte förvåna någon. Det var nämligen dags för HammerFall. Precis som förväntat var giget rätt så klockrent och det kryddades med lite humor och några överraskningar i form av pyroteknik eller ett militärflygplan som svävade över området strax före en av låtarna. Kan hända att det blev lite för mycket lugna/sega låtar och frånvaron av klassiker man hade hoppats på gjorde mig smått besviken, men jag var nöjd ändå.

Efter HammerFall blev det dags för Lordi att gå upp på scen. Erkänner att jag var en aning skeptisk till det hela då jag var besviken sist dom lirade här på Lugnet, men den här gången blev jag positivt överraskad. Det blev inte så många nya låtar, vilket förvånar mig då dom släppte hela sju studioalbum bara i år, men det var kul att höra låtar från de tre första plattorna. Skivdebuten Get Heavy hade 20 års-jubileum så där har vi anledningen till att det var lite större fokus på låtar därifrån. I övrigt var ljudet korrekt och det blev en del underhållning och överraskningar. Definitivt en enorm skillnad från förra gången jag såg Lordi live. Därefter var det dags för vad som blev dagens absolut bästa gig med råge, nämligen Raubtier. Ingenting nytt då jag sett Raubtier live på Lugnet och den här gången var inget undantag. Tre personer på scen som får det att låta lika fläskigt som om det skulle vara fem eller till och med sju personer på scen. Giget kryddades även med lite galen humor, så det finns absolut ingenting att klaga på. Dagen avslutades med ytterligare en intressant upptäckt för min del, tyska Beyond The Black blev sist ut. Namnet lät rätt bekant men har aldrig tagit mig tid att lyssna på dom, nu tänker jag definitivt göra det. Deras gig var kanske inte i samma standard som det förra men det var ändå bra, nu hoppas jag att dom kommer tillbaka till Sverige i framtiden.

Nu återstår bara sista dagen och det kommer säkerligen finnas en hel del att säga om saken, så missa inte det.

Lucas LMZ Zimmermann.

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!