The Maloik Rock Blog har fått nöjet att prata lite med det svenska Actionrockbandet Åskväder strax innan de går på scenen på Backstage Rockbar i Trollhättan den 26:te februari.


Hur bildades Åskväder?

Martin Gut: 2017 träffades Alex Mayr och Martin Gut på ett Robert Persson Humbucker gig på Backstage i Skövde. Alex sålde merch och jag var där som besökare och vi blev polare. Dagen efter åkte vi hem och Alex fick lyssna på några demos som jag hade spelat in och han gillade det och sade att vi måste starta band! Alex är tyvärr inte kvar i bandet längre eftersom han blev headhuntad av Lucifer som Nicke Andersson spelar i och de kände till varandra sedan tidigare. Så Alex var med på första EP:n.


Vilka är Åskväder?


Martin Gut gitarr och körsång.
Kammo Olayvar bas och lite körsång
Albin Sörenson sång
August Waernelius trummor

Jag hör på dialekten att alla i bandet inte är Göteborgare så jag frågar om bandet har flyttat till Göteborg?


Martin: Albin och August är från Göteborg och jag och Kammo är dalmasar från Orsa.


Kammo: Martin och jag har känt varandra på håll eftersom jag och basisten i Martins andra band är bryllingar så när bandet behövde en basist så hörde Martin av sig.


Hur skulle ni vilja beskriva er musik?


Martin: Vi spelar musik som vi tycker om jag skulle säga att det är rock ́n ́roll med bluesinfluenser. Vad säger ni?


Kammo: Jag som kom senast in i bandet kan tycka att Åskväder står med ena foten i Actionrockträsket och med den andra foten i någon sorts bluespop. Det är inte actionrock rakt igenom men ena foten står kvar där.


Jag läste lite om er och att ni skulle vara en blandning mellan väldigt mörk metal och Sven Ingvars. Betyder det att ni skriver texter om röda stugor med vita knutar?


Martin: Inte över huvudtaget. Det var en märklig beskrivning. Vi skriver om bakfylla och ångest. Däremot lyssnar t.ex. jag på allt möjligt mellan Black Metal och Sven Ingvars. Jag gillar Sven Ingvars, de gör det jäkligt bra. Samtidigt så försöker vi ju blanda lite genom att ha med någon ballad på varje skiva och spela en del snabbare låtar.


Ikväll blir första gången jag ser er live och jag har lyssnat in mig en del på er första skiva. Är det så ni kommer att låta?


Martin: Efter första albumet var det två bandmedlemmar som hoppade av. Den ene fick en gård utanför Gränna så han hade inte tid att vara med men det är inga hard feelings i det. Han sade liksom till oss att ni måste fortsätta med bandet så vi skildes åt på ett vänskapligtsätt. Men det betyder att det kommer att bli lite annorlunda ikväll med Albin som ny sångare sedan albumsläppet.


Nu kommer vi in på en del av svårigheterna med att spela i ett band som kämpar med små medel. Hur får ni ihop det med t.ex. familjeliv?


Martin: Vi försöker lägga upp det så det ska passa alla i bandet. Vi kommer aldrig att bli ett band som gör 100 spelningar per år på grund av andra livsomständigheter om man säger så. Vi har ju jobb som vi måste sköta. Det stora målet med Åskväder är att alla i bandet skamå bra och känna glädjen i det vi gör för då är vi bra.


Kammo: Vi är väldigt måna om varandra i bandet. Jag som relativt ny överraskades en del av hur mycket man frågar varandra om hur man mår och faktiskt menar det och jag tycker alla får komma till tals och inte är rädda för att säga sin mening.


Går man in på djupet också då?


Martin: Ja verkligen. Du kände ju dig inte på topp i morse? (Martin nickar mot Kammo).


Kammo: Nej jag kände mig väl lite sliten och kanske inte var på bästa humör men direkt fårman pep från bandet så vi vill verkligen varandras väl.


Martin: Ja vi fick käka hallongrottor och cookies tills alla blev glada.


Jag tycker det verkar fungera bra för er och jag tror det är viktigt att man inte håller inne med någonting som då kan ligga och gro.

Martin: Jag vet ju inte vad ni andra tycker men jag tycker vi är otroligt demokratiska


Kammo: Sedan jag kom in har det varit väldigt tydligt med vad som är målbilden och hur vi ska komma dit. Allt är planerat och uppgjort i förväg och på det viset blir det inte en massa tjafs om ekonomi och tid under resans gång.


Hur ser det ut framåt? Har ni mycket bokningar?


Martin: Ja vi har en del bokat. Först och främst har vi releaseparty för vår platta på Fyrens ölkafé i Göteborg fredagen den 25 mars. Direkt efter det drar vi till Spanien för en turné och i maj gör vi spelningar i Motala på Bomber Bar den 6:te och på Harry B James i Stockholm den 7:nde då ihop med The Drippers.


Hur får man till en turné i Spanien när man heter Åskväder? Det kan inte finnas många spanjorer som förstår det namnet?


Martin: Då kallar vi oss Askvader så tror alla att vi lirar Black Metal… Nej det är så att vi har en väldigt bra bokare som älskar oss och promotar oss så på den vägen är det.


Är det lättare att få spelningar utomlands än i Sverige?


Martin: Nej det skulle jag inte säga men i Sverige är det jag som sköter bokningarna med lite hjälp av skivbolaget ibland. Klubbspelningar fixar vi själva men det är klart att det vore grymt om vi kunde få lite hjälp så att vi kanske kunde få in en fot på lite större ställen.
Utomlands så har vi en bokare som jobbar med oss.


Spelar ni på större scener utomlands eller hur ser det ut där?


Martin: Det är liknande i alla fall i Tyskland. I Spanien ska vi den här gången spela på en lite större festival så då blir det en lite större scen. Man vet aldrig riktigt vad man kommer till ibland är det en klubb som tar in 400 pers och det är utsålt och en gång i Tyskland spelade vi på en hangar som tog 800 pers då hade vi 5 pers i publiken. Iband blir man fascinerad av hur otroligt automatiserade en del scener är. På ett ställe kunde man t.ex. trycka på en knapp så åkte backdroppen upp så där stod man och hissade upp och ner.

Vad kan vi förvänta oss ikväll?


Det blir ett jäkla ös. Vi kommer köra låtar från skivan och också såklart dom singlar som har släppts. Vi är ett band som försöker ge järnet på scenen. Det ska vara en kick att se oss.


Spelningen drar igång och direkt visar bandet att det dom pratat om verkligen stämmer. Trollhättepubliken får uppleva ett hungrigt band med otrolig spelglädje som är frontat av sångaren Albin Sörenson som studsar omkring och bjuder på en härlig uppvisning. Fredagen den 25 mars håller som sagt bandet releaseparty för nya plattan på Fyrens Ölkafé i Göteborg. Har ni möjlighet så tveka inte utan passa på att bevittna ett band som underhåller från start till mål.


Marcus Ahlberg