BAEST-Musik är för alla, och vår musik är rock n roll.


Danska BAEST släppte sitt kritikerrosade tredje album Necro Sapiens i mars. Vi fick en pratstund med gitarristen Svend Karlsson om influenser, spelningen på The Capital Deathfest, varför människor blir onda, bandmedlemmarnas starka koppling och mycket mer.

Jag läste i en intervju att ni får mycket inspiration från skräckfilmer, men även bandet Cannibal Corpse. Hur omvandlar man någon annans texter eller musik till inspiration när man skapar sin egen?

– När jag blir inspirerad av musik, så tenderar jag att gå in i det elementet som påverkar mig mest. Till exempel, Cannibal Corpse har en väldigt låg stämning som både är elak, men också dyster. Så vi skrev låten Gula på samma sätt, väldigt lågt stämt och långsam.

Enligt er så är The Forge en intergalaktisk plats där saker skapas, men det kan också ses som ett kosmiskt helvete. Kan du förklara mer?

The Forge är introt för Necro Sapiens albumet och menat att symbolisera skapandet av denna värld. Som beskrivet i albumet. Den världen kan jämföras med vår egen, eller olika idéer om vad ett helvete är, men det bestämmer du själv!

Ni har manga olika influenser, allt från Opeth till Carcass och musik från 1980-talet. Hur blandar man allt det så att det inte blir för spretigt? Jag menar, det kan ju gå åt båda hållen, eftersom det är så blandat.
 
Det är mer än bara musik som inspirerar oss. Alla i bandet skriver musik tillsammans och vi försöker få med så många olika perspektiv och influenser i låtarna som vi kan. Därifrån är det sedan ganska enkelt, om alla i rummet gillar det så hamnar det på skivan.

Du sa en gång att du inte tror människor är onda av naturen, utan att det istället beror på deras liv och upplevelser. Men tank om personen haft ett bra liv och sedan helt plötsligt är illasinnad?


 
– Kanske är det så att vissa bara blir onda från ingenstans utan förvarning..Vem vet? Det finns definitivt något mörkt inom oss alla.

Tror du att mörker behöver ljus för att kunna överleva, eller klarar de av att existera utan varandra?

– Personligen så tror jag att det finns en balans mellan allt och det är en bra sak. Annars, så skulle det vara en väldigt intetsägande tillvaro.


Musik är för många människor ett sätt att uttrycka sina känslor eller bearbeta upplevelser. Har ni några andra sätt att göra det på, eller är det genom musiken som uttrycket blir starkast?

– När det gäller oss som spelar i BAEST så är musik vårt bästa tillvägagångssätt att som en enhet, uttrycka oss. Där finns ett starkt band som vi fortsätter att utforska! Sedan så gör vi det inte bara genom musik, utan även texterna och konsten, i våra dagliga liv också. Genom att till exempel kolla på sport och dricka öl, eller genom att jobba. Olika metoder!

Jag såg er på Copenhell festivalen 2018 och ni var verkligen synkroniserade på scenen, vilket är ovanligt i denna typ av genre. För oftast brukar folk köra på sin egen grej. Är det något som faller sig naturligt för er?

– Ja, det faller sig naturligt, men jag tror även att det beror på våra metoder när vi skapar låtarna. Vi går igenom varje detalj tillsammans, kanske det är därför som publiken ser ett synkroniserat band som headbangar tillsammans. Vem vet?
 

Ni har mycket kontakt med era fans, både genom Instagram, Facebook med mera. Hur viktigt är det för er att nå ut till dem?

– Det är väldigt viktigt för oss, vi skulle inte existera så som vi gör idag utan den massiva supporten vi får från våra fans. Vi försöker helt enkelt bara erbjuda dem samma bemötande, som vi skulle vilja få från band vi gillar.


Varför var det bättre att spela in albumet live denna gång, än att göra spela in det på samma sätt som tidigare?

– För att det blev mycket mer groovy, levande och alternerande på det här sättet. Eftersom att vi skriver allt i replokalen, så det kändes mer naturligt att bara släppa loss låtarna i studion, på samma sätt som vi normalt sätt gör i replokalen.

Vad för slags känsla adderade era vintage Gibson gitarrer från 1980-talet till albumet?

Själ, och några mindre problem med att stämma dem rätt…

Vilket är det största missförstånd som ni har hört om er själva?

– Att vi ska vara arroganta brats. Jag lovar, vi är bara blyga!

Ni sticker ut lite från mängden genom att ge nyare och yngre band en chans att spela på era utsålda gig. Varför är det så viktigt för er att ta med dem?

– Helt enkelt för att vi fick samma möjlighet från Illdisposed och Dawn Of Demise. Det var helt fantastiskt för oss och därför tyck vi att det är viktigt att ha med oss band, som har samma driv som vi. Förhoppningsvis kan dom också göra något av det och komma långt!

En återkommande diskussion är vikten av att vara tillräckligt underground eller true. Vad tycker du om det?

– Det som är viktigt är att vara sann mot sig själv som band. Det är allt som betyder något. För det kommer alltid finnas människor som kommer att hata ditt band av olika orsaker bara dom vet. Så om du turnerar på riktigt eller spelar in på riktigt betyder inget för dem. Det som spelar roll är att du sköter ditt och du gör det bra!

Ni gör väldigt mycket själva, skickar ut merch med mera och saker som andra band för det mesta har någon som sköter åt dem. Hur kommer det sig att ni fortsätter, trots den status som ni har idag?

– Vi gör det för att kunna ha kvar kontrollen över bandet. Sedan är det roligt att veta vem som köper sakerna och vad de vill ha från oss. Det är alltid en otrolig känsla att skicka våra grejer, till länder och städer som ligger i en annan del av världen. Det får oss att känna oss än mer tacksamma och ivriga att besöka dom platserna.
 

Vad för statement känner du att ni gör med Necro Sapiens?

– Vi känner att det är ett statement från oss som visar att vi är vårt eget band och gör vår grej.

BAEST grundades 2015 och har sedan dess klättrat uppåt utan medlemsbyten med mera. Hur håller ni kämpaglöden vid liv?

-Vi slutar aldrig att spela! Det hjälper oss att hålla oss seriösa och fokuserade. Sedan pratar vi fortfarande om våra drömmar och kommer på nya.

Vilka mål har ni för BAEST?

– Vi vill fortsätta spela och skriva musik som vi tycker om! Och vi vill så klart turnera runt hela jävla världen!

Förutom musik, vad har ni för andra intressen?

– Ja du, vi har alla ett intresse för mat och vin. Och öl, mycket öl. Vissa gillar fotboll, andra svenska motorsågar. Ta till exempel Husqvarna 268XP, ett riktigt monster.

 Om jag är en ny lyssnare av er musik vad för låt eller album ska jag då börja med?


– Då ska du börja med Marie Magdalene (2016)! Den EP:n sammanfattar allt.

Om ni fick välja tre band att åka på en världsturné med, vilka skulle det bli och varför?

Dying Fetus, för dom är jävligt brutala, Opeth för att dom är ett par jävla mästare och Iron Maiden, för att dom är Iron Maiden.

Vilka motgångar har lett till mest framgång för BAEST?
 
– COVID-19. Det tvingade oss att jobba hårt i replokalen, för atts kapa de bästa BAEST-låtarna för Necro Sapiens.

Berätta om ett roligt minne från en turné?

– Hela turnen med Entombed AD och Aborted, det var fullt av otroliga stunder. Att se L-G Petrov varje kväll var magiskt. Men att träffa honom på morgonen efter, när han iklädd enbart underkläder stod och berättade skämt, det var det bästa.

Har er syn på musik förändrats efter att ha nått er nya status som band?

– Nope! Musik är för alla, och vår musik är rock n roll.

Till sist, vad kan vi förvänta oss av er när ni uppträder på The Capital Deathfest i Sverige 2022?

– Lite svensk dyrkan, ett rejält röj, några fatöl som kastas mot er från scenen (men inte för många, för dom är våra) och ett fuck-ton av shenanigan på scen. Låt festen börja, Gävle!

Liked it? Take a second to support Gabi Mattsson on Patreon!