Cats In Space – Atlantis is calling!

Cats In Space släpper sin fjärde fullängdare nu på fredag 27/11 och som vanligt sparas det inte på krutet. ”Atlantis” som skapelsen heter har tagit nio månader att spela in och är en sprudlande hyllning till det storslagna sjuttiotalet och band som Queen, The Who, Sweet, ELO och STYX bland andra. Redaktör Johansson har följt bandet under en längre tid och tvekade inte en sekund när möjligheten dök upp att intervjua bandets gitarrist, kreativa motor och huvudsakliga låtskrivare Greg Hart!

Hej! Peter här från The Maloik Rock Blog. Jag hoppas att allt är bra med er alla katter. Först och främst vill jag säga ett stort tack till er för att ni lyser upp mitt liv med fantastisk musik! Jag har följt Cats In Space sedan släppet av er andra skiva ”Scarecrow” (2017) och är en stor beundrare av allt ni har släppt hittills!

Ett nöje att vara här Peter, tack.

Vad har varit den största utmaningen med att spela in ”Atlantis”?

Inte så mycket en utmaning, men Covid gjorde verkligen inspelningen ’annorlunda’. Vi red ut det ganska bra och tidpunkten var ganska ok för oss. Bortsett från en ”personalfråga” har allt gått bra! En personlig utmaning jag alltid har är att försöka göra det nya albumet så bra som möjligt så att ingen blir besviken eller att det gör sämre ifrån sig än tidigare album.

Vad anser du är de största skillnaderna när du jämför ”Atlantis” med era tidigare skivor?

Atlantis är rockigare än tidigare album, mer besläktad med ’Scarecrow’. Jag producerade och skrev det här albumet till stor del helt själv eftersom min skrivpartner Mick Wilson inte var tillgänglig på grund av scheman osv. Jag tyckte helt enkelt att det var dags att ”rocka”! Våra fans har varit på oss att göra ett album som påminner om hur vi låter live, så det kändes rätt att gå i den riktningen. Jag tycker att det fungerade väldigt bra! Dessutom ansträngde vi oss verkligen i att få till en superstark och grundläggande livekänsla på inspelningarna. Jag ville verkligen att albumet skulle likna ’Queen II’.

Er förra platta ”A Daytrip To Narnia” är ett konceptalbum med två olika berättelser. ”Atlantis” är också ett konceptalbum. Vilka är för- och nackdelarna med att skriva och skapa ett album som kretsar kring ett tema?

Atlantis är egentligen inte ett konceptalbum, men som vi alltid säger finns det elementet med för att lyssnarna ska kunna få en ordentlig lyssningsupplevelse. Varje Cats-skiva är alltid utformad så att låtarna ska ta dig med på en resa och att du ska kunna lyssna igenom hela skivan snarare än att blanda enstaka låtar i en spellista. Det måste finnas både ”ebb och flod” som på alla de fantastiska albumen på 70-talet. Vissa låtar har ett ”tema”, men om albumet har ett budskap? Då skulle väl det vara ”hopp”, antar jag.

Er första sångare Paul Manzi lämnade efter släppet av ”Daytrip to Narnia” och ersattes av Mark Pascall. Efter bara en kort period fick vi veta att även Mark var ute ur bandet och att Damien Edwards tagit över rollen som ny sångare. Att byta sångare är aldrig lätt för ett band och är ofta känsligt för fansen. Berätta lite om varför dessa förändringar skedde!

Covid, scheman och tillgänglighet gjorde det mycket svårt för oss att gå vidare med Mark. Jag tror att åldersskillnaden mellan oss och vår arbetsmoral tydliggjorde att vi inte var på samma sida, och även att låtarna ifrågasattes lite – vilket han hade all rätt till eftersom han är sin egen man – men vi är vad vi är och alla som går med i Cats In Space ​​vet detta. Vi kommer inte att ändra på våra låtar, varför skulle vi? Vi har en stark ”kompromisslös” inställning till våra låtar, det är därför vi sticker ut och det är därför våra fans älskar det vi gör. Vi är inte rädda för att vara annorlunda, och vi hade några oenigheter om det. Alla som har spelat med oss ​​vet att vi inte kompromissar med det vi gör. Det gjorde vi alla på 80-talet och ”rekommenderades” att gå en viss väg – och misslyckandes kapitalt!

Därför låter vi som vi gör nu och lyckligtvis tycks fansen älska oss för det. Därför var vi också tvungna att gå skilda vägar med Mark och lyckligtvis kände jag Damien, och vilken fantastisk sångare han är! Han sjöng backing vocals ursprungligen, men när möjligheten uppstod kände vi tydligt att vi måste be honom testa att sjunga lead. Han knockade oss och utan att dissa någon har han lagt ribban ännu högre med sin förmåga. Jag har aldrig tidigare arbetat med en sångare som är lika bra, vilket inte vill säga lite eftersom jag har arbetat med några häpnadsväckande sångare, men Damien är verkligen världsklass! Vi älskar alla Mark och önskar honom allt gott. Han är en härlig kille och de han kommer jobba med framöver får verkligen en förstklassig sångare.

På vilka sätt har Corona-situationen påverkat bandet?

Bortsett från att vi inte har kunnat turnéra har det ännu inte påverkat oss. Vi har haft turen att kunna arbeta i skift och att studion ligger avskilt. Det har faktiskt varit jättekul.

Några planer på att göra en live-stream?

Ja, vi gör en den 27 November. Det är en förinspelad liveshow som verkligen är fantastisk, komplett med pyro, bomber, lasrar … Allt!

Om du kunde sätta ihop ditt drömpaket efter corona, vilka andra tre band tror du skulle passa perfekt för Cats In Space att turnéra med?

Lätt: Queen, Cheap Trick & ELO!

Cats In Space har gjort skivor och turnerat nu i ungefär sex år. Ni har öppnat för legender som Deep Purple, Status Quo, Thunder, Phil Collins och Blondie. Vilka är de största höjdpunkterna för bandet hittills?

Allt detta verkligen, varje turné var fantastisk på sitt eget sätt. Vi behandlades oklanderligt av alla de nämnda och vi fick många fans och vänner. Vi spelade på London 02 Arena vilket inte många får göra, pluss Hammersmith Odeon två gånger, Hyde Park, till och med London Palladium! Alla fantastiska arenor.

Vi låtsas att du har en reklamspot i nittio sekunder på bästa sändningstid i TV, hur skulle du marknadsföra Cats In Space på bästa sätt?

Vår katthjälm exploderar, sedan dyker vår logga upp, därefter spelas ett spår från det nya albumet på full volym följt av orden “MISSA INTE VÄRLDENS BÄSTA BAND” HAHA!

Vad anser du att dina största tillgångar är som musikalisk kreatör, om du får säga det själv?

Det är en bra fråga! Jag tror att du måste vara väldigt väldigt fokuserad, tro på dig själv, vara väldigt driven och lite galen! Vara en positiv ledare genom att ta musikernas tankar på allvar och alltid visa dem respekt. Följ din magkänsla, om du känner väldigt starkt för en idé, fullfölj den då till 100%. Kompromissa inte. Jag tror att jag har lite av allt detta i mig.

Om du tittar in i kristallkulan, hur ser framtiden ut för Cats In Space?

Världsherravälde … allt annat är otänkbart.

Vilka tre skivor tar du med dig till en öde ö?

Svår fråga! Wow, vad svårt att välja. Jag skulle förmodligen ta med mig ’QUEEN II’, ’JAILBREAK’ och en ’Carpenters hits skiva’ av något slag, jag kan helt enkelt inte leva utan Karen Carpenters röst.

Till sist: Finns det något du vill rekommendera till våra läsare? Till exempel musik, film, bok eller kanske något helt annat?

Jag rekommenderar starkt Cats In Space! Jag är inte här för att marknadsföra något annat band, förlåt ha! Mediautrymme är guld värt!

Tack så mycket för att du tog dig tid att svara på dessa frågor, jag hoppas verkligen att jag får chansen att se Cats In Space live på riktigt snart!

Vi tänker spela överallt i Europa varhelst folk vill se oss så snart vi kan. Som sagt världsherravälde är vårt mål! Stort tack till alla era läsare, stay safe, och glöm inte ”alla vill vara katt ”!

Peter ”Amber St Pete” Johansson