Under 2018 har Confess genomfört en framgångsrik turné med många festivalspelningar. I slutet av oktober släpptes starka singeln ”Malleus” som, någon gång under första halvåret 2019, följs av album no 3. I samband med ovan nämnda singelsläpp spelade Confess för hemmapubliken i Stockholm på ett fullpackat Harry B James. Rocknytt passade på att känna bandet på pulsen strax innan showtime!

Presentera er själva kortfattat! Vilka är männen bakom musiken?

Blomman, gitarrist. Har varit med sedan 2010.

Elliot, jag sjunger i bandet och startade bandet som ung pöjk.

Samuel, trummis. Har varit med sedan starten 2008.

Ludde, spelar bas sedan 2015.

Pontus, spelar gitarr sedan början av 2016.

Berätta om hur ni kom fram till bandnamnet Confess!

Elliot: Vi skulle göra vårt första gig och jag föreslog bandnamnet ”Riot”, men det var tydligen ett vit makt band som hette det, så det röstades ner. Vår dåvarande gitarrist föreslog istället namnet ”Confess yeah!” som kortades ner till ”Confess”. Idag ångrar jag namnet lite, men det känns lite försent att ändra på det nu tio år senare.

Ni släppte precis första smakprovet ”Malleus” från er kommande tredje platta, hur långt har ni kommit i processen med nya skivan?

Elliot: Vi har färdigställt två låtar helt och hållet, varav ”Malleus” är en av dem. Trummorna är helt klara på samtliga låtar. Det är en bra bit kvar, men det kommer bli klart inom ett par månader. Förhoppningsvis kan vi släppa plattan innan sommaren 2019. ”Malleus” tycker vi är riktigt bra, det är också den första låten som vi gjorde helt klar, men de senaste låtarna som vi håller på med nu tycker vi alla är JÄVLIGT bra! Jag tycker att det vi gör nu är det absolut bästa vi gjort.

Blomman: Ja, det är stora refränger och sköna riff!

Elliot: Skivan låter lite som att Starship och Hardcore superstar knullar!

Blomman: Ja, det är fan sant! Stora körer, mycket melodier och lite mer metal än tidigare utan att för den sakens skull bli hundra procent Judas Priest.

Pontus: Min idé är att den nya plattan ska låta som en blandning mellan ”Jail” och ”Haunters”. Det är mycket grejer som vi har skalat bort jämfört med våra tidigare skivor. Framförallt ”Haunters” är ju fläskig med synthar, här har vi skippat det tänket till viss del, det behövs inte alltid synthar och stora körer. Det är mer pang på, finslipat men ändå lite mer avskalat.

Elliot: Det är också för at det inte ska bli likadant igen, vilket jag tror varken vi själva eller andra har något intresse av. Vi vill inte göra en ”Haunters” no 2.

Är det en konceptplatta som håller på att växa fram?

Elliot: Nej, men alla texter är inte klara än så mycket kan hända!

Hur går ni tillväga när ni skriver låtar?

Elliot: Vi ringer bara en i USA som skriver våra låtar, nej skämt åsido, vi har ingen standardformel.

Pontus: Oftast skriver någon ett skelett hemma och presenterar detta för resten av bandet.

Elliot: Ja, ibland är det nästan en helt färdig låt och ibland kanske bara ett riff.

Blomman: Den största skillnaden mellan ”Jail” och den här skivan är att till ”Jail” var samtliga låtar färdigskrivna innan inspelning, nu är det mer att vi visar varandra först, åker till replokalen, dricker några bärs och jammar ihop det. Då kanske någon råkar tabba sig och så blir det plötsligt skitbra!

Samuel: Ja, det har hänt flera gånger och det är sjukt ofta som ett fel faktiskt blir något vi använder.

Det är snart ett år sedan ni sist spelade på Harry B, hur har 2018 varit så här långt? Vad har varit bäst respektive sämst?

Elliot: 2018 gjorde vi en massa gig, men till skillnad från tidigare år gjorde vi enbart festivalspelningar under hela första halvåret. Det har varit skitkul! Folk verkar gilla vad vi gör och det har varit mycket folk på samtliga spelningar.

Blomman: Att flyga är däremot skittråkigt!

Pontus: Ja, man flyger på morgonen till något land, spelar, är på hotellet till fyra på morgonen för att därefter åka till flygplatsen för att åka hem.

Blomman: Det som har varit väldigt kul är att det gick väldigt snabbt från att vi sade att vi skulle göra en ny skiva till att det faktiskt blev av.

Samuel: Vi har byggt en egen studio så vi spelar in allt där och skickar till mixning.

Elliot: Ja, och det gör också att vi slipper känna någon stress. Vi har inget skivbolag just nu vilket innebär att vi inte behöver sätta en deadline. Det finns möjligheter att ändra på saker eller skriva nytt. Vi kan spela in precis när vi vill. Vi har inte slöat med skivan, men samtidigt har vi tagit vår tid.

Om ni får möjlighet att välja ett band att turnéra med helt fritt, vad säger ni då?

Blomman: Det skulle vara kul att turnéra med exempelvis Ghost!

Ludde: Jag hade velat åka med Cruel Intentions!

Blomman: Ja, de är så sköna och vi har spelat med dem tidigare.

Elliot: Jag hade gärna åkt med Crashdïet eller Hardcore Superstar också. De har alltid legat nära oss influensmässigt. Man måste komma bra överens och ha kul. Att spela med ett band bara för att de drar folk är ju inte roligt om de inte är kul att hänga med. Tänk dig ett turnépaket med Hardcore superstar, Crashdïet, Cruel Intentions, Sister, Crazy Lixx och Confess! Det hade varit något! Jag hade fan betalat för att se det!

Vad säger ni nej till?

Samuel: Vi säger nej till extremt dåliga dealar på spelningar!

Elliot: Vi är ganska noga med dealar nuförtiden. Om vi är på turné i något land och väl där får en extra spelning som inte genererar så mycket pengar är en annan sak, då kan vi ta den spelningen.

Samuel: Vi är också försiktiga med erbjudanden från skivbolag efter förra årets strul (Confess låg tidigare på Italienska bolaget SG records som gick i konkurs tidigt 2018, reds anm.) Vi har fått erbjudanden från olika bolag men ”Malleus” har vi valt att släppa själva.

På tal om ”Malleus” så måste jag säga att videon är riktigt snygg!

Blomman: Tack! Ja, den har vi gjort helt själva! Så länge folk gillar det vi gör så är vi såklart nöjda, det betyder jättemycket!

Elliot: Ja, om vi skulle hyrt allt till nya videon av ett produktionsbolag så hade notan säkert hamnat på mellan åttio och nittiotusen kronor.

Blomman: Jag arbetar på ett produktionsbolag, och eftersom vi gjort allt själva hamnade slutnotan på endast femhundra spänn!

Nämn en person, död eller levande, du skulle vilja träffa över en öl!

Blomman: Jag vill träffa kungen, han verkar vara en skön lirare! Tänk vad mysigt det hade varit att dricka en öl med honom!

Elliot: Jag skulle vilja dricka en öl med Seth Mac Farlane och ta reda på vad det är som händer i hans sjuka huvud.

Samuel: Bob Marley!

Pontus: Post Malone, han verkar vara en av världens skönaste människor!

Ludde: Robert Downey Junior. Han kanske kan få ett återfall, haha!

Nämn en låt som är så dålig att den blir bra!

Blomman: German sparkle party (The something experience)

Elliot: We no speak americano (Yolanda Be Cool & Dcup)

Samuel: Janne (The kristet utseende)

Pontus: Lift yourself (Kanye West)

Blomman: Runka mig med vita handskar (Johnny och Lillemor) är ju också en riktig klassiker!

Vill ni rekommendera något nytt band, eller något band ni själva precis upptäckt?

Samuel: Hellas är bra och Helix!

Blomman: Shiraz Lane är jävligt bra!

Peter Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *