Exklusiv Intervju: Icon Of Sin.

The Maloik Rock Blog har som första svenska media fått chansen till en stor intervju med Youtube stjärnan och debuterande album artisten Raphael Mendes från Icon Of Sin. Trevlig läsning!

Iron Maiden har betytt mycket för många och även Raphael Mendez i Icon of Sin som när han hörde Iron Maiden ville han lära sig sjunga och Bruce Dickinson är ju ingen dålig förebild som den metalikon han är.

För fyra år sedan lanserade du en youtube-kanal där du sjöng in Iron Maiden-låtar och det är ingen tvekan om att din röst är mycket lik Bruce Dickinson . Då lanserade du What happens if Bruce Dickinson sang… vad fick dig att komma på den idén?

Tja, en kille som heter Fabio Lima ringde till mig eftersom han hade sett min lilla youtube-kanal sjunga några Iron Maiden-låtar och frågade om jag skulle vara intresserad av att göra lite inspelningar med honom, så tillsammans spelade vi in min första mer professionella video. Efter det började jag göra mina egna videos på ett mer professionellt sätt.

Innan jag träffade Fabio brukade jag sjunga andras låtar i Bruce Dickinsonanda för skojs skull med mina vänner. Så när Fabio och jag möttes jammade vi bara och han föreslog att vi skulle spela in det på video och så blev det.

Förutom Bruce Dickinson vilka har inspirerat dig som sångare?

Jag tror att jag skulle säga Freddie Mercury, Michael Kiske och Ronnie James Dio.

Om vi snackar Iron Maiden vem utav Dianno och Bayley föredrar du?

Om jag var tvungen att välja en skulle jag välja Paul Dianno. Jag gillar verkligen både Iron Maiden och Killers som album.
Jag menar att det finns bra låtar på främst X Factor men också några enstaka på Virtual XI men även dessa låtar är bättre när Bruce sjunger dem.
Jag älskar låten Phantom of the Opera när jag blickar tillbaka på de tidiga albumen. Det är en personlig favorit i hela Maidenkatalogen.

Din röst är uppenbart lik Bruce Dickinson. Har du någonsin provat att gå en annan väg när du sjunger?

Jag har lärt mig att sjunga på grund av Bruce Dickinson. Innan jag lyssnade på honom hade jag aldrig gjort någonting inom musik. Så när jag var tretton och först hörde Iron Maiden blev jag helt galen och ville sjunga som honom och när jag sjöng med i Maidens musik upptäckte jag att jag hade en liknande ton i min röst och därifrån formade jag min sång. Så det är på det viset jag kan sjunga.

Hur skulle du beskriva din musikaliska bakgrund?

Innan musiken tränade jag mycket karate för att följa min far som har svart bälte. Men när jag tog upp musik vid tretton års ålder började jag spela gitarr och spelade i några band där vi framförde rockklassiker. Samtidigt började jag sjunga och upptäckte att det för mig var lättare att sjunga och satte det före min gitarrspel. Idag försöker jag bara göra mitt bästa.

Hur skulle du beskriva den brasilianska rockmusikscenen?

Vi har många bra brasilianska rockband men det är verkligen svårt att göra en karriär inom den genren. Under pandemin fick har vi haft massor av livestreamkonserter vilket har varit bra tror jag. Mutter huvudscenen för rock och metal i Brasilien tror jag är i Sao Paolo. Men jag upptäckte gärna när jag spelade in albumet i Curitiba, var utom bandet kommer från. Curitiba har en ganska stor rock / metal-scen. Under inspelningarna lärde jag mig också att känna till många människor där.

Och var är du ifrån?

Jag bor ganska nära Rio de Janeiro så det är ganska långt till Curitiba närmare 1000 km. Du vet att Brasilien är ett stort land.

Raphael Mendes

Låt oss fortsätta med Icon of Sin. Vägen att köra på ett mer klassiskt metal-ljud, var det ett självklart val?

Ja, men när Frontiers Records kontaktade mig och frågade mig om jag skulle vara intresserad trodde jag under en kort period att det här kanske skulle vara något mot power metal. Men jag tror att om du bara lyssnar på de instrumentella delarna av albumet och inte hör min röst tror jag att det låter mycket som tidiga Judas Priest, något som jag verkligen uppskattar.

Som du nämnde bandet sattes samman av Frontiers Records, kände du killarna i bandet innan inspelningarna?

Nej inte alls, när Frontiers kontaktade mig berodde det på mina youtube-videor. De frågade mig om jag hade ett band, vilket jag inte hade och satte mig ihop med Marcelo Gelbcke och Sergio Mazul. Sedan sa de till mig att de hade satt ihop ett band för mig att arbeta med.

Vem har skrivit låtarna på eran självbetitlade debut?

Marcelo Gelbcke och Sergio Mazul har skrivit både musik och texter. När jag kom in i projektet hade de redan många skrivna demos och det var det vi arbetade med. Jag bidrog med några melodiska idéer, till exempel ändrade tonarten till öppningsspåret.

Jag skulle ha föredragit lite mer bas i mixen men det är naturligtvis personlig smak. Vem har producerat albumet?

Marcello har producerat det.

Hade du något att säga till om mix och produktion?

Ibland hade jag åsikter om sångproduktionerna med rums reverb och så vidare. Men som du sa så har bristen på bas har förändrats. Inledningsvis var det en mer tung bas i den tidig mixen även om jag gillar det nu också.

Det finns en bra variation på låtarna. En episk låt som Clouds over Gotham får mig att tänka på typiska Iron Maiden-låtar med en lugn melodisk start.

Ja, det är nog den enda låten som sticker ut lite som Iron Maiden. Historien handlar om Bruce Wayne och Gotham. Refrängen påminner också delvis om musiken från den första Batman-filmen med Michael Keaton och jag gillar också verkligen den här låten, en av mina favoriter på vårt album.

En av mina favoriter är Nightbreed med sin variabla struktur. Berätta gärna lite om någon av texterna ifrån skivan.

Nightbreed är baserad på filmen med samma namn, så det handlar om den. Virtual Empire är för mig den coolaste låten när det kommer till lyriken, eftersom den beskriver situationen på sociala medier och hur människor gömmer sig bakom ”simulerade verkligheter”, vilket jag sjunger i kören. Det finns också en låt som heter Pandemic Euphoria som handlar om situationen vi alla lever i.

Om du skulle vara helt ansvarig och välja hur du promota albumet vilka singlar skulle du välja?

Jag skulle förmodligen släppa Icon of Sin först, som är online nu som vår andra singel. Den tredje kommer att vara Nightbreed med en fantastisk musikvideo också och jag tror att den släpps den 28 mars.

Världen är i väntan, inga resor eller konserter i det närmaste. Vad kommer att hända för Raphael Mendez runt hörnet?

Just nu jobbar jag med min youtube-kanal. Jag tycker verkligen om det, jag släppte precis what if Bruce Dickinson sang in Guns and Roses. Kanske kan det bli med livestreams, för ett tag sedan var jag en del av ett stort streamevenemang i Brasilien.
Min dröm är att få turnera med bandet, vi är redo att visa en show när allt blir bättre.

Har Frontiers sagt något om uppföljningen av detta första album?

De sa att om allt går bra och vi får tillräckligt med intresse för bandet så har vi en överenskommelse om totalt tre album med Frontiers. Men allt beror på hur saker och ting blir naturligtvis.

Självbetitlade debutalbumet”Icon Of Sin släpps den 16 april via Frontiers Music srl.

Beställ här: https://orcd.co/iconofsin

Av: Mathias Westman

Liked it? Take a second to support Magnus Blomqvist on Patreon!