Rasmus Harnesk-Wiklund är den musikaliske mångsysslaren med fler järn i elden än en smed. Rasmus har sett till att hålla sig ordentligt sysselsatt under pandemin med projekt som sträcker sig från egna bandet Veritas till solomaterial, poddande, pluggande och inte minst ”Save The Noize”, välgörenhetsprojekt och allstarband till förmån för Musikerförbundets krisfond. Peter Johansson passade på att känna Rasmus på pulsen strax innan projektet, som samlat ihop en imponerande samling både etablerade och mindre kända musiker, släpper singeln och videon med samma namn. 

Hej Rasmus, innan vi börjar intervju tänkte jag fråga dig om namnet Harnesk som jag tycker är intressant. På medeltiden kallades en krigares hela rustning för harnesk och lite senare blev det benämningen på bröst och ryggskydd. Är det möjligtvis ett gammalt släktnamn?

Ja, det är på mammas sida. Harnesk från mamma och Wiklund från pappa. Ursprungligen kommer namnet från samekulturen då vi har sameblod i släkten. Söker man på dubbelnamnet Harnesk-Wiklund så finns det bara en person som heter så i hela landet och det är jag.

Du är en av initiativtagare till välgörenhetsprojektet ”Save The Noize” tillsammans med killarna i Velvet Insane. Berätta lite om bakgrunden till projektet! 

Jag och Jesper känner varandra sedan tidigare. Jag och min sambo var med i en video förra året och Jesper har också varit med i min podcast Hårdrock för fan. Då pratade vi om att arbeta bakom kulisserna som arrangörer, vilket vi båda tillsammans med min kollega Joey Borderline har en vana av parallellt med att vara verksamma som musiker. Efter det pitchade Jesper idén om ”Save The Noize” eftersom han ville göra det tillsammans med ytterligare en eldsjäl. Jag har tidigare jobbat med cancerfonden och Suicide Zero och tyckte att det lät som ett klockrent koncept. Musikindustrin står ju still och många Musiker har ju svårt att sätta bröd på bordet. 

Vad är din roll i projektet?

Dels är jag med och driver projektet och är också en av sångarna på låten. 

Ni har ju fått ihop en imponerande samling deltagare i projektet hittills och ytterligare artister presenteras fortlöpande. Hur gick gallringsprocessen till när ni kontaktade artister? Vilka kriterier har ni haft när ni valde vilka som skulle vara med?

Vi hade ett tänk om vilka musiker som skulle kunna passa till den här typen av låt som Erik Modin (Wildness) har skrivit, men också att få till en bredd så att det inte bara blev ”AOR folk” rakt upp och ner utan även andra genrer inom hårdrock skulle få plats. Vi ville såklart ha några större namn eftersom det drar mer folk som lyssnar och samtidigt ge bra musiker som inte är så stora en chans att vara delaktiga. 

Att samla artister till välgörenhetsprojekt och galor är ju ett beprövat koncept. Har du någon eller några favoritlåtar med anknytning till detta?

Min absoluta favorit är ”Stars” av Hear’n aid, projektet som drogs igång av Ronnie James Dio. Idén med låten är att den ska vara hookig och samtidigt att vi har en bredd av musiker och Erik delade mitt tänk gällande det.

Du har ju en del andra projekt också, podcasten Hårdrock för fan, bandet Veritas samt soloprojektet Corey Duvette. Hur hinner du med allt?

Det blir mycket men samtidigt är det väldigt roligt. Hårdrock för fan släpper ett avsnitt i veckan pluss ett bonusavsnitt via patreon och som Corey Duvette försöker jag släppa en cover i veckan. ”Save The Noize” jobbar jag med dagligen och dessutom pluggar jag heltid med Music Business Development. Det blir långa dagar, man sitter och mailar till långt in på natten. Det är projektbaserat så saker har ju ett slut också och det är som sagt väldigt roligt alltihop.

Det blir ju som att jobba med sin hobby ungefär!

Ja, exakt!

När sker releasen av låten ”Save The Noize”?

23 April. Vi håller precis på att slutföra inspelningarna av låten (i skrivande stund) och kommer därefter leverera låten till Sound pollution distribution.

Veritas är singelaktuella med ”Find A Way”och i skrivande stund finns sex singlar och en femspårs-EP upplagda på spotify. Satsar ni på fler singlar, en Ep till eller är det rentav en fullängdare på g inom kort?

Vi har precis släppt ”Find A Way” och det kommer en ny Ep i maj/juni som är del två på vår första redan släppta EP. Efter det kommer vi gå in i studion fort och spela in en fullängdare att släppa förhoppningsvis mot slutet av året. Vi hoppas också kunna ha en releasefest i sommar för Ep 1 och 2, förutsatt att Coronasituationen förbättras och det blir tillåtet med åtminstone en femtiogräns. Det är mycket som händer och vi fokuserar och satsar på flera släpp och framförallt videos vilket vi inte gjort i så stora utsträckning tidigare.

Tänk dig att du har en 90 sekunders reklamslot på TV4, prime time TV, hur skulle du markadsföra Veritas?

Veritas är ett progressivt metalband, modernt men väldigt melodiöst. En fusion av de hårdare anslag som finns i metal likt Pantera och Slipknot samtidigt som det finns en stomme i bandet som är åttiotalsfrälst på metal och glam. Det finns ett meloditänk och att refrängerna ska lyfta men ändå ge yta för en experimentell fusion. Det ska inte vara tråkigt att lyssna. 

2020 har ju minst sagt varit ett tungt och svart år och nu hoppas vi ju alla att 2021 blir ett ljusare och bättre år. Du har ju bevisligen många järn i elden, har du mer för planer för 2021?

I Hårdrock för fan fick vi dra i handbromsen för flera projekt när coronapandemin bröt ut. När det nu lättar, förhoppningsvis till sommaren, så kommer det förhoppningsvis tjuta till där. Det kommer fler roliga projekt under namnet Corey Duvette, bland annat en musikvideo till förmån för projektet ”Aldrig ensam”. Det är också en del projekt som jag inte kan avslöja i nuläget. Det kommer dock komma en hel del roliga grejer från Hårdrock för fan i produktväg. Är man törstig av sig så kommer man gilla det!

Som avslutning tänkte jag på ett lättsamt sätt försöka lära känna ditt musikaliska jag lite bättre. Till att börja med är jag nyfiken på vem det var som fick dig att börja sjunga?

Först och främst Sebastian Bach (Skid Row) när jag första gången såg videon till ”18 and Life”. Den tilltalade mig på ett sätt som musik inte hade gjort tidigare. Bad boy imagen i kombination med den kraftfulla rösten kändes som något roligt att testa. Annars är det främst min far som tagit det från ax till limpa. Han märkte att jag brann för detta så han har stöttat mig. 

Första skivan för egna pengar?

Jag har ett vinylintresse och när jag var i tolvårsåldern köpte jag Iron Maidens ”Brave New World” just på vinyl. Skid Row ligger mig väldigt varmt om hjärtat men Maiden tillhör husgudarna. Jag tycker de pekade med ”Brave New World”, det är en fantastisk comebackplatta för Bruce Dickinson

Bästa konserten?

Rammstein på stadion för två år sedan.

Slutligen: Du får välja en platta att ta med dig till en öde ö, vilken blir det?

Skid Row – ”Slave To The Grind”. Första plattan är grym men ”Slave…” är snäppet bättre. Det är en av mina all time favoritplattor som jag aldrig tröttnar på.

Följande musiker medverkar på låten Save The Noize, skriven av Erik Modin (Wildness) & Martin Sweet (Crashdiet): 

Jesper Binzer (DAD)

Ryan Roxie (Alice Cooper, Solo, Roxie 99, Casablanca) 

Guernica Mancini & Majsan Lindberg (Thundermother)

Pontus Norgren (Hammerfall) 

Åge Sten Nilsen (WigWam, Solo, Ammunition) 

Peo Thyrén (Noice, Easy Action, Sha-boom)

Velvet Insane 

Martin Sweet (Crashdiet, Sweet Creature)

Tony Harnell (Solo, Starbreaker, Lovekillers, Westworld, TNT) 

Nina Söderquist – (Solo, Heartwind) 

Georg Härnsten Egg (Dynazty, Joe Lynn Turner) 

Marcus Berggren 

Jimmy Strimell (Ex Dead By April)

Love Magnusson (Dynazty) 

Matti Alfonzetti (Skintrade)

Scarlet 

Eric ”Cat Casino” Bäckman (Deathstars) 

Olof Wikstrand (Enforcer) 

Danny Rexon (Crazy Lixx) 

Dag ”Hell” Hofer (Bullet) 

Jens Westin (Corroded) 

Trond Holter (Wig Wam, Jorn) 

Wildness

Rasmus Harnesk Wiklund (Veritas)

Jens Werner (Veritas) 

Mikael Blanc (Degreed) 

Release Date TBA. 

Projektet arrangeras av bandet Velvet Insane och Rasmus Harnesk Wiklund (Hårdrock – För Fan Podcast, Veritas).

”Save The Noize” är till förmån för Musikerförbundets krisfond och man kan skänka pengar redan nu genom att swisha till: 123 356 14 46.

Sedan intervjun gjordes är det klart att Save The Noize fortsätter i sommar med både svenska och internationella artister! Du läser mer om det fortlöpande hos oss!

Peter ”Amber St Pete” Johansson