IN THE SPOTLIGHT – CAPTAIN BLACK BEARD

Captain Black Beard är albumaktuella med nya plattan ”Struck by lightning”. Bloggen passade därför på att träffa Kapten Robert Majd med besättning för en trevlig pratstund om bandets nya sättning, nya skivan och en hel del annat. Trevlig läsning!

Beskriv er själva kortfattat, vilka är människorna bakom musiken?

Liv: Jag bor i Stockholm sedan sju år tillbaka och har sedan 99, och fram tills för två år sedan, livnärt mig som heltidsmusiker.

Robert: Vi drog igång CBB 2009. Christian kom med ganska omgående och har varit min vapendragare sedan dess. Liv och Vinnie är nya i bandet, men vi har känt varandra länge.

Vinnie: Jag kom i kontakt med CBB första gången via producenten Chips Kiesbye (Sator). Mitt gamla band spelade in platta samtidigt som CBB spelade in sin förra platta och båda banden hade Chips som producent.

Robert: Samtidigt som vår originaltrummis Viktor ville trappa ner på musicerandet så satt Vinnie, som för tillfället inte hade något band, i replokalen bredvid och trummade för sig själv. Viktor fick ta över Vinnies lokal och Vinnie blev vår nya trummis.

CBB har medvetet väntat med att offentliggöra sin nya sättning eftersom de vill rikta fokus mot hur bra det nya materialet är, istället för att spekulationer skapas kring förändringar i sound och stil med det numera kvinnligt frontade bandet.

Ni blev ju signade nyligen av Melodic rock records, legendariska Andrew Mc Niece bolag. Hur gick det till när ni blev signade?

Robert: Vi skickade material till flera bolag, men Andrews entusiasm var påtaglig. Han lyssnade på fyra låtar, ringde upp oss efter en kvart och sade ”Jag vill signa er nu!”

Berätta lite grand om era olika influenser!

Christian: Jag influeras av allt från Metallica och Megadeth till mer melodiska band som Def Leppard och Journey.

Liv: Som sladdbarn så lyssnade jag mycket på mina äldre syskons plattor som Deep Purple, Nazareth och Whitesnake. I takt med att jag blev lite äldre upptäckte jag bl a Twisted sister samt började lyssna på mer melodiös rock som exempelvis Europe. Jag var lite kär i Joey Tempest när jag var yngre.

Robert: Jag blev musikintresserad tack vare KISS. De är mina största influenser och har samtidigt lett mig vidare till att lyssna på allt från Delta blues till sextiotalspop. Grunden för CBB däremot är ett slags mellanting mellan åttiotalets stora inom melodic rock såsom Journey och Europe, blandat med mer smutsig rock’n roll som KISS och Hellacopters. Förra plattan som vi gjorde med Chips blev åt det smutsigare hållet medan nya plattan lutar mer åt åttiotalshållet med Jona T (H.E.A.T) som producent.

Vinnie: Jag växte ju upp med Smurfarna först, som tonåring blev det Ozzy och KISS. Framförallt Ozzyplattan ”Bark at the moon” har varit viktig för mig. Därefter har det varit väldigt varierat, allt ifrån melodisk dödsmetall till progmetal som Dream Theater och Soilwork. Jag lyssnar också mycket på TOTO, Journey och mina nya favoriter Night Flight Orchestra.

Videos är viktiga för CBB. Målsättningen är att göra roliga konceptbaserade videos på liknande sätt som på åttiotalet. Inspirationen till videon för ”Bad girl” (från plattan ”Before plastic”, 2014) hämtades från klassiska Twisted sister videos. Kul kuriosa är att legendariske musikjournalisten Anders Tengner lånades in till rollen som arg lärare.

Vad har CBB för mål på längre sikt?

Liv: För det första vill vi nå ut med nya skivan!

Robert: Mina främsta mål är att kunna fortsätta ha förutsättningar till att släppa mer material och spela live.

Christian: Vi har vår releasefest på fartyget ”Vieille Montagne” den 9/5. Det kommer bli en liten intim spelning för familj och vänner. Efter det ligger fokus på spelningar i höst. Vi satsar först och främst på den nordiska marknaden. I januari hoppas vi kunna supporta Joe Lynn Turner på hans kommande turné.

Robert: ”Hard rock hell AOR” är bokat i höst, sedan får vi se om det blir fler festivaler nästa år.

Vad föredrar ni: mindre spelningar eller större festivalgig?

Robert: Om man spelar tidigt på dagen på en festival och folk inte är intresserade så föredrar jag hellre en liten klubb. Får man däremot en bra speltid på festival så är ju det naturligtvis jättekul.

Christian: Vi har ju inte stått på några stora scener än så länge, så om det händer spelar vi gärna.

Ni har ju redan samarbetat med både Bruce Kulick, Mats Karlsson (220V) och Jona Tee. Om ni skulle få välja fritt bland samarbetspartners, vilka skulle ni då välja?

Liv: Desmond Child vore ju nice att bli producerad av! Han ligger ju bakom en hel del framgångar bl. a med KISS.

Robert: Jag hade gärna jobbat med Bob Ezrin, Eddie Kramer eller Bob Rock. Michael Wagener (White Lion, Skid Row, Dokken, Accept) gillade vårt sound och ville gärna jobba med oss. Tyvärr var det inte riktigt ekonomiskt försvarbart. En dröm för mig var ju att jobba med Chips. Jag älskar ju Hellacopters och Sator. Chips hade också mycket roliga stories att berätta.

Christian: Vi öppnade för Sator när de gjorde jubileumsturnén för ”Headquake” på Pustervik i Göteborg. Det var en gammal pojkdröm för mig. De är ett skitbra liveband!

Att Jona T varit viktig i processen kring CBB’s nya sound på ”Struck by lightning” betonas unisont av bandet. Idén till detta samarbete föddes efter att man hört utvecklingen hos kompisarna i Reach. Första singelspåret ”All the pain” har också textmässigt en speciell innebörd. Låten tillkom efter fjolårets terrorattack på Drottninggatan och handlar om att stå enade i kampen mot terrorism.

Hur ser ni på dagens musikklimat angående streaming och nedladdning?

Liv: Det är trist för alla upphovsmän som inte får betalt. Även om man digitaliserar musiken och ger ut den på ett lagligt sätt så tjänar man ingenting. Jag förstår varför vissa artister istället väljer att släppa musik på iTunes för laglig nedladdning.

Christian: Vi har valt att skriva lite om varje låts uppkomst på omslagen till våra skivor för att ge de som köper skivan ett mervärde. Jag köper alltid själv skivor av de artister som jag gillar för att supporta.

Robert: De som köper skivor har ett intresse, då är det juste om det finns något mer på omslaget än bara låttitlar. Idag säljer vi, som så många andra, musik som merch under spelningarna.

Nämn en platta du inte kan vara utan!

Liv: Mina husgudar är Journey så jag säger ”Escape”.

Christian: Vår nya platta ”Struck by lightning”!

Robert: Jag måste ju ta en KISS platta! Det blir ”Smashes, thrashes & hits”

Nämn en låt som är så dålig att den blir bra!

Robert: ”Bandages”. Jag kommer inte ihåg bandets namn. Jag praoade på en radiostation och vi fick in singeln som spelades på A-rotation. Sångaren sjöng så jäkla falskt! Den satt kvar i mitt huvud dag och natt. Först hatade jag låten innerligt, men efter jag slutade på stationen hände det att jag satte på låten ändå. Den var som ett virus!

Christian: Det måste ju bli något med Per Gessle. Han har ju så fantastiska melodier men som man samtidigt tycker är så jävla löjliga. Och så sitter man där i bilen och nynnar med!

Liv: Ja, eller Håkan Hellström. Han låter ju apa men i mitt andra turnerande band så kör vi ”Din tid kommer” och den är faktiskt jävligt bra!

Captain Black Beards nya skiva ”Struck by lightning” finns ute nu!

Captain Black Beard är: Robert Majd – Grundare och basist

Christian Ek – Gitarr

Liv Hansson – Sång

Vinnie Strömberg – Trummor.

Peter ”Amber St. Pete” Johansson

Liked it? Take a second to support Peter Johansson on Patreon!