Intervju – Bård Linga – Bokassa

Bokassa släpper albumet Molotov Rocktail den 3 september, det låter riktigt bra och vi passade på att ta tempen på basisten Bård Linga inför släppet!

Jag fick ert album häromdagen!

Coolt!

Ja jag har rockat rejält till det!

Vad roligt att höra! Det är ett gott tecken!

Jag gillar variationen! Ni har ju verkligen integrerat alla möjliga typer av stilar! Ni har verkligen variation mellan varje låt!

Ja, vi gillar kontraster. Att skaka om det lite när man minst anar det. Det blir som små överraskningsmoment, precis när man tror sig veta vad som ska hända så svänger vi åt andra hållet och gör något helt annat.

Jag märkte det.

Hahaha!

Ja introlåten var så lugn och lite mörk och så POW en smäll rätt i ansiktet.

Ja det börjar lite som Doom metal och sen går vi in i en mer punkig Anthem. Hehe…

Ni har ju spelat ihop ett tag nu, hur känns det nu? Är ni etablerade vid det här laget?

Jag tror att vi fortfarande känner oss som ett ”nytt” band. Internt, i bandet så är vi etablerade och har vår plats men i media och i den stora massan är vi nog ganska nya och jag tror vi behöver ett par år till innan vi är ordentligt etablerade.

Ja det är ju extra svårt nu när det inte går att turnera.

Ja verkligen! Det är som att allting har varit pausat i ett och ett halvt år. Spridningen har liksom stagnerat lite men om man ska se det från den ljusa sidan så är det ju inte bara vi som står still det är ju hela branschen. Så vi hamnar ju inte efter på något vis men man känner definitivt av att det står still!

Innan allt det här så dök ju ert namn upp här och där och ni hade ju en del planerat innan allt stannade upp. Finns det planer på att ta upp de bokningarna nu när det börjar öppna upp sig igen?

Vi hade en hel del festivaler planerade under 2020 som flyttades till i år och vi hoppas att de ska flyttas fram till nästa år nu. Det känns ju som att det är det vanligaste sättet att hantera det just när det kommer till festivalerna. Med mindre spelningar är det ju svårare, det flyttas ju inte fram på samma sätt och man får vara aktiv och boka om datum för att det inte ska försvinna. Vi försöker att boka för turné som om allting var som vanligt och håller tummarna för att det ska gå att genomföra när det väl närmar sig.

Norge har ju varit väldigt hårda. Men nu när ni släpper det här albumet så kan ni väl komma hit och spela för oss? Vi är nästan helt vaccinerade nu!

Haha, ja vi kommer och vi kommer spela låtar från albumet men vi kommer spela en mix av både gammalt och nytt. Inte bara för fansen som känner igen musiken utan för att vi tycker det är roligt att spela de låtarna.

Jag vet att en del andra band haft svårt att spela in tillsammans på grund av restriktionerna, hur gjorde ni med det?

Vi spelade ju in albumet precis innan pandemin stegrade och restriktionerna blev hårda. Vi höll oss till det som var aktuellt med att hålla avstånd, tvätta händerna noga och använda handsprit. Så allt var ju färdigskrivet och vi behövde bara kliva in i studion och spela in i princip.

När ni skrev albumet, hade ni någon plan med hur den är upplagd med all variation och så?

Jag tror att det bara blev så. Vi har nog aldrig en plan innan vi börjar skriva musiken. Jag kan egentligen inte tala för Jørn i det här, det är han som skriver mest men vad jag förstått så har han ingen ”grand plan” innan han börjar. Han skriver det han känner för i ögonblicket och slår ihop idéer som blir vad de blir helt enkelt.

Vad är era influenser då?

Vi har många olika influenser! Jag är mer inne på Doom-metal och experimentell musik. Jørn är mer fokuserad på punk och lite Stoner-rock och sådant. Olav har också en massa influenser, jag vet att han verkligen gillar AC/DC!

Så om våra läsare skulle få lära känna dig lite mer då. Vem är du?

Det är en väldigt bred fråga! Jag vet inte riktigt var jag ska börja! Haha! Jag började med musik ganska sent faktiskt. Eller jag började spela piano tidigt men det var inte det jag ville göra eller fokusera på. Men så började jag sno min äldre brorsas cd skivor, eller lånade utan att fråga snarare. Så en dag fick jag tag på ett Nirvana album och det var som att någon slog om en knapp i skallen på mig, jag var runt 14 och jag lyssnade på den om och om igen och började spela gitarr. Efter det var det i princip det enda som intresserade mig. Spela musik, lyssna på musik och skapa musik.

Påverkade det dina val i skolan och så också? Är du utbildad inom musik?

Jag har lite musikutbildning. Jag gick musikinriktat gymnasium och sen läste jag en lärarutbildning med huvudämnena musik och matematik. Så jag har lite utbildning den vägen och så har jag såklart pluggat lite själv. Jag är ett stort fan av utbildningsmaterial på YouTube. Det är min huvudsakliga underhållning!

Youtube är fantastiskt! Du kan ju hitta precis vad som helst där!

Jag vet! Jag har inte sett på tv på typ fem år! Hahaha!

Men har du något mål? Finns det någon du känner att ”den dagen jag är lika bra som den så lägger jag ner”?

Egentligen inte! Jag försöker att tävla mot mig själv hela tiden, utmana mig själv! Jag kan tänka att ”det här kommer bli så bra” och när jag väl är där så vill jag alltid ta det ett steg till. Det är huvudsakligen det som tar mig framåt hela tiden.

När ni skriver musik, skriver ni tillsammans eller skriver ni var för sig och bygger ihop det?

Processen brukar vara att Jørn skriver det mesta, en grund och så spelar han in det i garaget och skickar demos till oss. Då måste vi lära oss det och sen ses vi i replokalen och jobbar på övergångar och detaljer tillsammans och det är också något som gör oss bättre! Vi utmanas hela tiden för att Jørn skriver saker som är lite för svåra för oss så vi får helt enkelt bli bättre på att spela våra instrument för att det ska funka. Så vi gör det innan vi går in i studion, när vi sen varit i studion måste vi ju bli ännu bättre så att vi kan spela det live också!! Haha!

Det låter verkligen som en perfekt process.

Ja jag tycker det funkar! Man ser alltid utveckling och förbättringar i det vi gör! Och man får en bra känsla av det, att veta att nu kan jag något som jag inte kunde för två månader sedan!

När allt det här är över kommer ni att fokusera på att turnera eller har ni planer på att spela in mer ny musik?

Vi har skrivit en del under pandemin. Eftersom det här albumet blev färdigt så tidigt också så har vi haft en del tid över att bara jobba på musiken. Spela in demos med nytt material och vi har kommit en bra bit på det nya materialet.

Kommer det att låta som det här albumet eller kommer ni att svänga åt ett annat håll igen?

Det kan jag inte svara på ännu! Haha!

Jag får väl helt enkelt vänta då… Men vad lyssnar du på för musik när du bara ska lyssna då?

Jag lyssnar på mycket musik! Just nu lyssnar jag mycket på Mastodon och ett band som heter Elder. Sen lyssnar jag rätt mycket på mörk experimentell elektronisk musik jag gillar den instrumentala musiken som inte stör ens uppmärksamhet. Men det varierar från vecka till vecka beroende på hur jag känner mig.

Har du något band som du alltid återkommer till?

Ja jag nämnde ju Nirvana tidigare för det var ju dom som väckte min passion för musiken. Guns ´n Roses återkommer också, jag har lyssnat mycket på Tool genom åren och ett band som heter 16 horsepower som jag lyssnar en hel del på just nu. De är lite som alternativ Country Rock, men de är betydligt mycket mörkare än någon annan typ av country. Det är lite svårt att beskriva men jag gillar det verkligen, speciellt när jag kör bil!

Vilket album skulle du rekommendera våra läsare att inte missa?

Vilken genre som helst? Jag kör ett 16 Horsepower album, Sackcloth ’n’ Ashes är ett bra album om man vill ha något lite annorlunda! Det rekommenderar jag varmt!

Vi pratar lite om jobb och lite om att plugga innan vi säger hej då och avslutar vår Skype. Nu är det bara att vänta på nästa album… Men till dess får ni hålla utkik efter recensionen på Molotov Rocktail som kommer ut den 3 september.

/P ”The Poser” Pousár

fotokred: Kenneth Sporsheim