Igår kunde jag stolt släppa min topplista över årets 20 bästa album. Två grejer stack ut. Dels var det svenska metalbandet Manimal från Kungsbacka årets solklaraste etta och gitarristen Magnus Henriksson lyckades med konststycket att hamna på listan med hela tre album med 3 olika band.

Jag kontaktade Magnus och Manimals sångare Samuel Nyman för att gratulera och höra deras reaktioner och förväntningar inför 2022.

Vi börjar med Samuel Nyman.

Grattis till årets guldmedalj för bästa album. Vi kör den klassiska sportfrågan. Hur känns det?

Helt fantastiskt! Tusen tack. Vi skapar och spelar musik främst för vår egen skull men jag skulle ljuga om jag sade att vi inte alls bryr oss om vad andra tycker om oss och vår musik. Det betyder jättemycket för oss.

Jag kan även avslöja att hela 4 låtar från skivan kvalar in på min topp 20 lista över årets bästa låtar som kommer publiceras senare i veckan.
Evil soul blev tvåa, The inevitable end trea, titelspåret Armageddon blev femma samt Chains of fury som blev sjua. Spontan kommentar?

Wow! Slutsatsen jag drar av detta är att din och min musiksmak är väldigt lik. Jag hade förmodligen själv valt ett antal av våra egna alster om jag hade satt ihop en lista över årets bästa låtar. Det kan låta förmätet men samtidigt fullt rimligt, om du frågar mig. Vi skapar musik som vi själva älskar att lyssna på och vi är galet nöjda med vårt senaste album.

Albumet har varit ute nu i ett par veckor. Hur har responsen varit hittills?

Det sammanlagda omdömet ifrån både fans och media har varit överväldigande. Idel lovord och bra recensioner och vi är givetvis väldigt glada och tacksamma över det positiva mottagandet.

Jag tycker att skivan är fantastiskt bra. Hur ska ni toppa detta till nästa skiva?

Bra fråga. Jag tänker att så länge vi fortsätter att ge ut material som vi själva tycker är förbaskat bra, så kan vi inte göra mycket mer än så. Sedan får man bara hålla tummarna för att folk i allmänhet tycker att det är lika bra som vi själva tycker.

Du berättade att du och Henrik har en dropbox full med olika idéer. Finns det redan nu några idéer som ligger där som kan komma på en ny skiva så småningom?

Absolut. Där finns många idéer, riff och melodier, värda att bygga vidare på.

Ni spelar på hemmaplan i Kungsbacka den 18 mars vilket vi pratade om i min stora intervju med dig inför albumsläppet av Armageddon. Kan du ge några hintar om hur er setlista kommer att se ut den kvällen.

Eftersom vi firar 20 år som band så kommer vi att försöka välja låtar ifrån hela karriären. Det kommer att bli en setlist med låtmaterial som sträcker sig ifrån första plattan som tex The Darkest Room tillsammans med nyare hits som bla Burn In Hell och Armageddon.

Vilka tycker du själv har släppt årets bästa låt och album?

Jag har nog egentligen varit för fokuserad på vårt eget album och lyssnat på för få andra för att kunna uttala mig, men jag tyckte att Eclipse album ”Wired” var riktigt bra. En av årets bästa låtar tycker jag nog att ”I will be gone” med Primal Fear är. Låten är vacker och stämningsfull och sånginsatserna ifrån Ralph & Tarja är fantastiska.

Vad är din största önskan för 2022?

I ett stort perspektiv önskar jag att vi alla slipper den här förbaskade pandemin så att livet kan återgå till något mer normalt än det vi upplevt den senaste tiden. I ett mindre, men mer egoistiskt perspektiv önskar jag att världen får upp ögonen för Manimal och att bokningarna till de stora sammanhangen börjar hagla in. Vi är redo för de stora scenerna. Bring it on! 😊

Ett musikaliskt hattrick för Magnus Henriksson.

Tjena Magnus. Du har lyckats med konststycket att kvala in på min topp 20 lista med tre olika band. Eclipse blev tvåa med Wired, W.E.T. med retransmission blev trea och Knights of the realm självbetitlade debutalbum hamnade på en hedrande sextonde plats. Den uttjatade men ändå klassiska sportfrågan. Hur känns det?

Väldigt hedrande, tack! Jag hade inte ens tänkt på att jag släppt 3 skivor i år förrän du nämnde det. Man släpper en platta och ganska fort går man direkt vidare mot nya äventyr. Jag har liksom redan mentalt börjat förbereda mig för nästa platta, vilken det än nu blir.

Hur har du hunnit med allt?

W.E.T plattan har jag inte varit så värst involverad i förutom att jag spelade in solona på en dag och var med och skrev en låt (Coming home). Så jag kan inte säga att den plattan tog nån tid för min del. Det är Erik som slitit med den.

Vad gäller Eclipseplattan började vi ju med den redan 2019 och har jobbat sporadiskt med den tills den blev klar våren 2021.

Knights of Realm är nog min rekordplatta när det gäller att spela in och skriva på kort tid. Den skrev och spelade vi in på en månad under pandemin. Så tid har funnits.

Har du någon gång tidigare i karriären släppt tre album på ett år?

Absolut inte. Kan inte minnas att jag släppt 2 under ett år heller. Det är nog bara en slump att det råkade bli 3 i år.

Tajmingen var inte helt optimal för Eclipseplattan släpptes 10 oktober och Knights of the Realm släppte den 12 november. Därav har jag hållit igång 2 promotion-kampanjer samtidigt. Lite förvirrande för fansen när man en dag släpper en Eclipsevideo och nästa dag en video med KOTR.

Hur ska du toppa detta under 2022?

Det kommer jag inte 🙂
Med stor sannolikhet kommer jag inte släppa någonting nytt 2022. Nu hoppas jag bara att festivalspelningarna kommer igång till sommaren, för våren verkar vara körd med gigs.

I mitt tycke har ditt 2021 varit exceptionellt bra rent musikaliskt. Hur ser du själv på det?

Jag är beredd att hålla med.
De flesta band har nog haft tid över att sitta i studion och vara kreativa på grund av pandemi och lockdown. Knights of the Realm är ju tex ett projekt som enbart kom till pga pandemin.

Det var ett sätt att försöka komma över hopplösheten och deppen när det var som värst. Vi behövde nåt som fick oss att skratta och bli glada så att göra klyschig och lite ironisk 80-talsmetal var ren och skär terapi och överlevnad.

Vilken av dessa tre album är du mest stolt över?

Jag måste säga både Eclipse och Knights of the realm.
Eclipse för att det är bland det bästa vi nånsin gjort och KOTR för att vi lyckades få till en grym metal-platta med minimala medel och ingen tid alls.

WET är inte alls min musiksmak. Det är ett beställningsjobb av Frontiers för att blidka folk som gillar AOR. Själv har jag aldrig tyckt om den musikstilen. Jag måste ha nåt i musiken som skaver och förstör det gulliga. Då blir jag intresserad.

Jag tycker ditt gitarrspel på framför allt plattan med Knights of the realm håller sinnessjuk hög klass. Älskar till exempel solot i Standing at the Gates of hell.
Har du haft lite mer konstnärlig frihet på den skivan om man ska jämnföra med de andra två skivorna som du är med på?

Tack!
Ja det kan man nog säga.
Inte kanske när det gäller solona för där låtar jag ju som jag alltid gör. Men med låtskriveriet har vi ju haft en ”clean slate” helt och hållet.

I Eclipse måste vi ju ha en viss standard och stil för det finns förväntningar av en ganska stor publik. Med KOTR kunde vi göra precis vad vi ville för vi fanns ju inte innan vi skrev första låten. Så vi tillät oss att använda alla klyschor och andra förbjudna tricks som aldrig gått igenom i ECLIPSE.

Vilka tycker du själv har släppt årets bästa låt och album?
Då lägger jag min röst på MANIMAL – Armageddon

Hur ser dina planer för 2022 ut?

Det är ju svårt att göra planer för allt ställs ju bara in, men det blir väl att hoppas på en riktigt fin festivalsommar, sen kommer jag fortsätta skriva musik för nåt av mina band. Kanske skriver musik för ett nytt projekt. Vem vet?

Text Ulf Romedahl