The Maloik Rock Blog har stämt träff med Fredrik Hultgren från albumaktuella Fans of the dark. Vi träffas på ett café på Vasagatan i Stockholm för en pratstund. 

 
Jag tar det från början. Hur kom du in på hårdrock?


Jag hade äldre syskon som påverkade och Kiss var det bandet som gjorde att jag fick upp ögonen och öronen.

 
Du och Alex Falk träffades redan under skoltiden?


Vi studerade båda två på Rytmus på Södermalm. Han är ett par år äldre än mig men vi lärde känna varandra där.

 
 När ni gick ur skolan gick ni åt olika håll. Höll ni kontakten och hade planer på att göra någonting tillsammans? 


Jag var med och grundade bandet Houston medan Alex har hållit på med teater och musikaler så det har inte varit självklart att vi skulle göra någonting ihop men vi höll kontakt på sociala medier under åren så han var en av flera som jag visste att jag kunde vända mig till.

 
Att börja samarbeta efter så många år var inga problem?


Det tycker jag inte. Jag kanske inte kan säga att både jag och Alex är proffsiga men vi lyssnar på varandra och är fokuserade på musiken, liksom. Vi koncentrerar oss båda två på det vi jobbar med för stunden.

 
Nu bestod Fans of the dark av en sångare och en trummis och det behövdes ytterligare musiker, hur hittade du dom?


Jag hade byggt upp ett kontaktnät under tiden i Houston som bestod av människor som rörde sig runt Harry B James(restaurang och nattklubb i Stockholm). Jag hörde mig för lite bland dom genom facebook och fick då med mig gitarristen Oscar Bromwall(Palace och Code Red) och basisten Robert Majd (Captain Black Beard och Metalite)

Är det så att när Fredrik vinkar så hör folk av sig?

. Jag tänker att ni kommer från olika bandkonstellationer. Är det Fans of the dark som gäller för alla fyra nu?

Nej, det finns en frihet. När man startar ett band så tror jag inte man kan ställa sådana krav utan nu har vi gjort en platta och ska börja med nästa. Jag tror att man måste komma lite längre kanske några plattor innan man kan ha sådana förväntningar.

Men för dig är det här ett band som kommer att finnas kvar?

Ja absolut. Jag är färdig med Houston, det var kul och det var då och de är mina vänner så önskar dom all lycka men nu är jag så otroligt glad över att ha fått den här chansen så jag kommer att släppa en platta till och köra på.

Är det någon turné eller några spelningar inplanerade?

Nej jag vill bygga upp en katalog med bandet innan det blir en turné i alla fall. Idag har vi släppt ett album med åtta låtar och jag känner att för att göra en turné behöver vi släppa minst en skiva till kanske två.

Ja det är ju så att turnerar man så kanske man spelar femton låtar varje kväll men det är inte omöjligt att ni gör enstaka spelningar?

Nej absolut inte. Det längtar vi efter någonstans så finns det ju ändå ett kall.

Är det stor skillnad idag mot tidigare när det gäller att släppa nya låtar, idag kan man ju släppa en låt åt gången medan man tidigare släppte hela album?

Jag kommer nästan inte ihåg hur det var tidigare men att släppa en låt i taget och påverka algoritmerna på Spotify det tror jag man tjänar på.

Så trots att första skivan släpptes nyligen håller ni redan på att skriva nytt material?

Vi håller på. Vi har redan spelat in trummor, bas och det mesta av gitarrerna till andra plattan så den är på god väg. Jag måste alltid hålla mig sysselsatt.

Det har ju inte ens varit möjligt att vara ute och spela på ett par år?

Nej, precis men på något sätt så passade det ganska bra att man fick börja med det här. Jag har ju kunnat fokusera och det är något jag saknat. Med Houston gick allt så fruktansvärt fort. Jag älskar att spela live men tycker det är lite läskigt att skynda fram det. Jag vill hellre göra det rätt. Vi släppte en skiva och plötsligt så var vi i England och spelade. Allt hände så fort att jag kände att jag tapppade kontrollen. Det var inte jag. Det var det som gjorde att jag lämnade Houston. Nu vill jag ha bättre koll på vad som händer. Man får lära sig av det som inte var bra och försöka igen.

Var första låten Life Kills?

Det var nog inte den första låten jag skrev för bandet men vi släppte den som en video själva och den gick såpass bra att vi blev kontaktade av Frontiers som undrade om vi hade något mer och när vi hade det så ville de signa oss för att ge oss möjligheten att släppa skivan. Life Kills är väl den enda låten som är lite samtida för den handlar om pandemin och om att livet är kort och att man får kanske inte hur många chanser som helst.

Om jag får beskriva hur ni låter så tycker jag att AOR korsas med en hel del Iron Maiden, kan du hålla med om det?

Det låter ju trevligt. Det är väl Iron Maiden och Metallica som har varit lite inspirationskällor när det gäller hur de skriver låtar. Det slog mig att jag kan göra som Steve Harris när jag skriver texter. Han hämtar ju ofta inspiration från gamla filmer och böcker och jag kom på att man kan ju sno historier och skriva om så det blir ens egna version alltså inte planka rakt av. Det är kul att hitta historier på det sättet. Jag håller på och skriver en bok på engelska också det är en skräckhistoria som jag på något sätt vill knyta ihop med bandet.

Skräck är ett återkommande tema?

Det är nog för att det är ett tacksamt ämne. Det handlar ju ofta om att unga människor ställs inför ett val. Lite som att man har en rädsla att bli vuxen, man har nyfikenheten men kan samtidigt känna en oro för vad som ska hända. När jag kom på att jag kunde skriva ur ett barns perspektiv så blev det mycket enklare. Det låter kanske dumt men jag försöker bejaka barnet i mig. Jag har också läst att det som man lyssnar på när man är 12-14 år följer med en hela livet. Jag tycker man ska försöka fortsätta vara ung i sinnet och behålla nyfikenheten.

Är det något särskilt budskap du vill sända ut genom musiken?

Nej jag är väl mera tacksam om det är någon som lyssnar. Jag gör det för att jag tycker att det är kul och det är kanske det som är själva budskapet. Att man ska ha kul!

Vi tackar varandra för pratstunden och innan Fredrik försvinner ut i vimlet så berättar han att han är på väg till ett antikvariat för att leta gamla böcker med berättelser som kan bli nya låtar. Jag tänker att Fredrik är en oerhört ödmjuk, trevlig, genomtänkt och smart människa. Den typen av person som man bara kan känna att man önskar all lycka. Fans of the darks skiva har fått ett varmt mottagande i medierna. Läs gärna The Maloik Rock blogs recension här Recension: Fans of the Dark – The Maloik Rock Blog men framförallt se till att lyssna på skivan. Ett väldigt bra debutalbum

Marcus Ahlberg