Battering Ram släppte nytt album i Juli och jag fick snacka med sångaren Johan Hallström om det och en massa annat kul!
Jag ringer upp Johan på Zoom och i en postcovid dimma tar vi ett snack om musik, fans och promotion under en pandemi. Vi snackar lite om hälsan och hur vi klarat oss trots att vi varit sjuka i värmen!

Du ser ut att ha varmt hos dig!

Ja nu kom solen fram!

Bor du i FIlipstad?

Ja det gör jag! Värmland du vet.

Ja Ack Värmland du sköna!

Precis!

Jag har läst lite om plattan och jag tyckte det var lite härligt att de beskrev det som att ”man kan hitta hårdrock djupt i de svenska skogarna”! Det är ju jättekul! Men när jag lyssnar på det så hör jag mer Motor, hårt och brutalt! Hur tänker ni själva när det kommer till stilen?

Vi tänker nog så här att vi är fostrade i den gamla skolan. Vi är gråhåriga och där ligger ju rötterna till allt. Men tillsammans med vår producent Krolle nere på ES Music så har vi nog fått fram ett tyngre lite modernare sound som kontrar det här lite mer old school stompa stompa rock ´n roll soundet. Det är väl ungefär där vi tycker vi är.

Jag håller med! När vi satt och lyssnade imorse så var jag tvungen att fråga sambon ”Är inte det här Ralf (Mustasch) fast som kan sjunga?”

Hahahaha! Ojoj! Herregud tack så hemskt mycket!!

Ja men det är ju snyggt. Ralf är väldigt brötig och det är det folk gillar. Och du gör det plus melodi liksom! Jag tänker lite att det är det som kanske är stompa stompa och det moderna soundet. Tror du att det är något ni kommer fortsätta med?

Ja men absolut men det kommer ju alltid att låta Bettering Ram, vi kommer nog aldrig sluta stompa. Men vi får väl se! Det känns ändå som att vi är något på spåret här.

Hur kom du på att du kan sjunga?

Ja du, sjungit har jag alltid gjort. Morsan var musiklärare och jag har också spelat massor av instrument. Lång historia kort så spelade jag trummor i en massa olika band, så var det någon kille som hört oss spela på torget och den här killen tyckte att ”Vad Fan Johan, jag har ett band, kan inte du sjunga med oss?” Och jag tänkte att fan jag kör. Och det funkade!

Och när du väl var där vilka blev dina influenser då?

Med sången så var det sedan tidigare Dio och Ozzy, ingen kunde väl sätta sin prägel och sjunga för publiken som de gamla jättarna.

Jag blir ju nyfiken på er process när jag hör det här. Är ni ett sådant band som repar in låtar i replokalen eller skriver ni i studion?

Vi repar i replokalen och så skickar vi iväg lite till Krolle på ES, så att han har ett hum om vart vi är någonstans rent låtmässigt. Sen händer ju massor av magi i studion också. Vi bollar massor av idéer för det vi kommer med är ju inte ett färdigt material så sett. Men vi repar i lokalen och sen förfinar vi det med vår producent i studion.

Skriver ni allting tillsammans eller har ni fokuserade områden?

Det är nog som i många andra band att gitarristen kommer med ett riff. trummorna hakar på, basen hakar på och sen bygger man sången där jag hittar en melodi och sedan kommer det en text mot slutet. Det är jävligt härligt och går förbannat bra och är hur roligt som helst!

Hur funkade det nu under pandemin och så, har ni kunnat repa ihop och känna er trygga trots det?

Ja pandemin har ju ställt till det. Du förstår ju, alla band, alla musiker och alla i branschen har ju blivit drabbade av det här på det ena eller det andra sättet. Vi släppte den förra plattan i februari 2020 och vem skulle kunna ana att det skulle bli som det blev med alltihop? Det blev ju bara tvärnit. Men då sa vi att vi ska fanimig gasa oss ur den här pandemin. Vi ska inte på något vis lägga oss platta så vad vi gjorde var en massa facebook lives som våra fans uppskattade. Vi gjorde massor av musik och försökte promota oss som ett litet band och viss del av det har gett utdelning. Vi lägger pengar och energi för vi ska lösa det här. Vi fixar det! Vad fan ska man göra? Man brinner för det här och man älskar det så man hittar nya vägar!

Ja och de här grejerna, zoom och Skype har ju hjälpt!


Ja haha! Hade du frågat Battering Ram innan pandemin om vad en Facebook live var så hade vi ingen aning hahah! Vi visste ingenting. Vi har bara hakat upp trummisens kamera i lokalen och kört och den kontakten vi fått med fansen är helt otrolig.

Men hur ser planerna ut nudå har ni några spelningar inplanerade?

Ja vi har en hel del inplanerat framöver. Bland annat ska vi spela med Corroded på Hell Yeah Rock Club i slutet på Augusti (på fredag 26/8 Reds. Anmärkning) det ska bli jävligt kul!

Men att spela i FIlipstad då, förr var det mycket att man kan inte bli profet i sin egen stad. Jag får känsla av att det förändrats idag, hur känner du?

Jag tror du är något på spåret där för jag upplever att vi har ett väldigt brett stöd här i stan och många hejjarop, jag jobbar ju till vardags i en ICA butik och har gjort i många år och det är mycket stöd bland folk. Framförallt får vi höra att det är kul att vi sätter stan på kartan och vi spelade ju in videon till Coming Home som ju blev Filipstadsvideon och mycket uppskattad i hembygden.

Vem gjorde ni den videon med?

Den gjorde vi tillsammans med vår fotograf Johan Thunberg som hjälpte oss. Det var jättekul och det var också en grej under pandemin.

Och nu kommer en ful fråga, man får inte ställa den här frågan men tror du att ni kommer att sälja bra?


Ja det tror jag naturligtvis. Ja det gör jag, och just vinylen kommer gå åt, 300 ex. Så jag tror att vi kommer att sälja bra. Vi älskar vinyl, det bara är så. Man vet ju själv när favoriterna gör såna saker. Man samlar.

Ja och ni har ju en ganska trogen följarskara!

Ja det har du helt rätt! Det är helt fantastiskt med så många likes på Facebook och sociala medier för att vara ett litet band från FIlipstad och det är helt otroligt med så jävla trogna fans som vi har därute. De är hardcore, vi älskar dem allihop! Du har observerat helt rätt!

Får ni fanmail också?

Ja det kommer på messenger, fina meddelanden och folk vill att vi ska komma och spela! Jätteroligt!

Får du känna dig som en rockstjärna ibland då?

Hahahah! Ja.. Ja men det får jag göra och jag är ödmjukt tacksam över att få göra det ibland.

Det måste ju vara underbart.

Ja det är det! Jag tror att hela bandet upplevde det när vi körde Nordic Noice festivalen, den repons vi fick i Danmark var så långt från vad vi väntat oss. Det var grymt. En av de roligaste spelningar vi gjort. Helt klart. Bara att få öppna en festival var ju helt fantastiskt. Fan vad kul det var!

Nu vill ju jag se er live!!

Ja jag tror man ska uppleva Battering Ram på scen!

Jag brukar avsluta med en skön fråga till alla jag intervjuar, om det finns ett album som du skulle rekommendera till våra läsare vilket skulle det vara?

Hmmm. Jamen då säger jag såhär till alla yngre nybörjare i Hårdrockens tecken att de ska springa till skivaffären eller starta spotify och lyssna på Rising med Rainbow. Sen ska de sätta sig ner med hörlurar eller hög volym på sitt rum och njuta, bara njuta!

Vi fortsätter prata om allt mellan himmel och jord för det är såhär att Johan som sjunger den där tunga musiken i Battering Ram har en psoitiv utstrålning och attityd som gör att man liksom fastnar i en konversation med honom! En riktigt skön kille som jag hoppas se mer av framöver!
/P ”The Poseur” Pousár