Bokassa släppte plattan All Out Of Dreams för drygt en vecka sedan och Pauline har fått chansen att prata med Jørn om plattan, turnerandet och lite om den skandinaviska rivaliteten!

Intervjun finns även på Headbangers Call om man hellre hör den på engelska. Länk finns längst ner i inlägget!

Bokassa! Ni har precis släppt ett nytt album. All Out Of Dreams, och jag älskar det! Jag upplever att från förra albumet, Molotov Rocktail har ni gått vidare till mer heavy metal och kanske den rakare rock’n’rollen. Är det något som du har tänkt på när du skrev albumet? 

Först och främst tack, det är coolt att höra att du gillar det! Jag vet inte om vi tänkte på att det skulle bli mer metal, men jag ville skriva lite snabbare låtar och lite kortare låtar än förra gången. Inte kort, men det var flera låtar förra gången som var runt 4 minuter, så jag försökte klippa ner från det. Mer runt 3 minuter och även snabba upp dem lite kanske. Kanske är det därför det känns mer metal och jag ville ha ett annat sound för jag tycker det är intressant när band har album som låter annorlunda. Så med förra skivan låter det mer som en stor, rolig rockplatta. Jag ville att den här skulle låta lite kallare och kanske ja, mer metal. 

När jag pratade med er 2021 (med Bård) var det nästan en sorglig intervju eftersom ni precis hade släppt det nya albumet (Molotov Rocktail) och ni skulle åka på turné och alla dessa hemska lockdowns och allt började. Känner ni att ni kan komma tillbaka och spela de här låtarna live från förra skivan också? Eller har ni fått chansen att turnera på förra skivan också efter pandemin? 

Ja. Nej, det var lite konstigt förra gången. Med liksom, vi hade Europaturnén, jag tror att den flyttades ett år och många av de norska spelningarna var sittande. Så det var lite av ett konstigt sätt. Men vi har så småningom fått turnera med det albumet. Men du vet, det var utspritt över flera år. Så förhoppningsvis får vi den här gången en bättre turné än vad vi fick från Molotov Rocktail. Men du vet att det inte börjat så bra när du vet, först slutade vår bassist och jag skadade ryggen. Så det kunde ha varit en bättre start på vårt nya album eftersom vi måste ställa in en stor festival i Trondheim i helgen. Så det börjar inte på bästa sätt. Men förhoppningsvis kommer det att bli bättre. 

Ja, jag håller tummarna för att allt blir bra ändå. Har du några planer på att komma över till Sverige? För jag vet att det var många som ville se er efter förra skivan som verkligen hoppas på att få se er här nu. 

Ja, det skulle vara coolt. Jag menar, vi har inte haft något fokus på Sverige efter att vi spelade 2022 på Europatouren som flyttades från 2021. Men oftast är de svenska datumen som en tisdag eller måndag på turnén. Så om vi gör en hel Europaturné och varje gång i Sverige så är en måndag eller tisdag så är det aldrig som ”whoa!” för oss. Så den här gången har vi skippat Sverige helt men jag skulle vilja åka på, du vet, en liten skandinavisk turné, kanske köra som Köpenhamn och Sverige och kanske ett par andra städer. Men gör det på helgen, för Jag vet själv att jag inte gillar att gå på en spelning på en måndag och tisdag, så jag tänker att om vi ska spela i Sverige så ska vi göra torsdag, fredag eller lördag. 

Ni har släppt en EP nu också. Only Gob Can Judge Me. Vad handlade det om? 

Jodå, det var förra året. Det var egentligen låtar från 2018, men vi hade lite olika mixar av det som bara har legat och skräpat i flera år, så vi bestämde oss för att släppa dem förra året, och då tog vi även med några liveklipp vi hittade, så det var mest bara för att få ut det. Du vet, bara för att vi inte skulle glömma det, för vi glömde bort det i fem år. Så det finns där ute, det är mer en release för de riktiga Die Hards som tycker att det är intressant att lyssna på olika mixar av samma låtar och några liveklipp antar jag.  

Så vad ser du fram emot? Jag menar, ni har den här Europatouren på gång. Har ni några speciella ställen som ni verkligen gillar att spela på som ni verkligen ser fram emot. 

Jag ser verkligen fram emot sommaren eftersom vi har en stor festivalsäsong framför oss, vi kommer att spela Summer Breeze, Resurrection Fest i Spanien, Greenfield Festival och vi kommer att vara tillbaka till Wacken Open Air igen. Och så spelar vi Tons of Rock reload. Så det finns en hel del coola festivaler. Det ser jag verkligen fram emot. Jag tycker alltid om att spela på tyska festivaler eftersom gästfriheten är väldigt, väldigt bra till skillnad från till exempel brittiska festivaler. Och det gillar jag. Och jag ser också fram emot att förmodligen göra en turné i Storbritannien i slutet av året krig vintern. Och jag tycker att det alltid är trevligt att spela i Storbritannien eftersom. Du vet, de fattar våra scenskämt. De är som ett roligt, det är ett roligt land eller det är ett roligt, jag vet inte. Det är att det inte är en kontinent, antar jag. Men det är ett roligt ställe att spela på tycker jag. 

Så känner du att er fanskara är mer nere i Europa och inte så mycket i Skandinavien, kanske? 

Jag menar, det är klart att i Norge är det bra. Men ja, vi har aldrig riktigt känt att vi har en stor följarskara i vare sig Danmark eller Sverige. Jag antar att det finns en hel del i Finland, faktiskt. Från vad jag ser när jag tittar på statistik, där folk lyssnar på vår musik, så finns det en massa folk i Finland, det finns några riktigt inbitna fans i Sverige. Och även ett par i Danmark. Det är mer i Sverige än i Danmark, men vi har aldrig riktigt känt att vi har så många följare i de två länderna. 

För jag såg ett inlägg där ni postade Sweden Rock recensionen och sa att “äntligen fick vi en bra recension från Sverige.” 

Ja, vi tyckte bara att det var roligt för att vi tyckt att det varit löjligt. För varje år fick vi, typ, de sämsta recensionerna, men bara från 1 land, Sverige. Vi tyckte att det var ganska roligt eftersom alla andra skrev att det var bra album. Sen kom alltid de svenska recensionerna. 

Det är så konstigt 

Ja! Vi tänkte, okej, det är något med Norge och Sverige. En slags rivalitet de håller på med. Men i år fick vi en jättebra! Så det var ganska coolt. Men också lite lustigt att, du vet, jag tror att det är den enda bra recensionen vi fått från Sverige så. Haha! 

Jag tycker det är så konstigt för er musik är så, för mig i alla fall, Typisk festivalmusik i Sverige också, så jag förstår inte varför de inte kan se den. Eller varför kunde de inte se det tidigare? Det är verkligen konstigt. 

Ja, men jag tycker att det är som en rolig gammal rivalitet. Jag är 100% säker på att många av de recensionerna, om det bara var som ett slumpmässigt amerikanskt band, med vår skiva skulle ha varit bättre för jag tror att det har något att göra med någon Norge, Sverige sak. Jag såg det också och tyckte det var riktigt rolig när vi spelade i Köpenhamn med Ghost och Metallica, både vi och Ghost, speciellt Ghost tycker jag, fick typ sämsta recensioner från dansk media. Som att de inte gillade oss, norrmännen, och de gillade inte dem, svenskarna. Så jag tror att det är en konstig skandinavisk rivalitet där. 

Men jag tror att den nya generationen är lite mer öppensinnad. Jag menar de yngre popfansen också, de gillar verkligen den norska popmusiken. Så jag tror att det är på väg att förändras. 

Ja, jag också. Jag tror också att med den yngre generationen, det finns inte den här uppdelningen, som när jag växte upp med punkrock och metal, det fanns väldigt tydliga regler för vad man kunde gilla och inte gilla, men nu verkar det som att folk bara njuter av vad de tycker om, vilket är bra! 

Jag tror att det finns mer respekt för att vara en bra musiker. Det spelar ingen roll var du kommer ifrån eller vad du gör. Om du är bra på det du gör kommer folk att respektera dig.  

Ja! 

Så det här albumet då? Vad har varit det bästa med att spela in den? För när jag lyssnar på det så är det nästan bara snabbt, men sen finns det den här Gung ho-låten och den sista låten Crush som verkligen är “out there” jämfört med de andra låtarna. Så hur tänkte ni kring det? Hade ni någon plan med albumet? 

Jag tänker alltid på det som ett album. Jag tänker aldrig riktigt att det här är en bra låt och det här är några andra låtar. Jag tycker om att se det som en helhet och dynamiken i albumet och det är därför jag gillar låtar som till exempel Gung Ho och Crush för att de ger den dynamiken. VI har några riktigt snabba låtar, men sedan tar vi ner det med Gung Ho, som är ett mer svängigt nummer och dessutom visar det olika genrer. Jag tycker att Gung Ho kanske har mer bluesrötter, swagger typ av metal och Crush är mer som doom metal och jag tror att det finns en hel del band och album som är, du vet, som bara är variationer av samma låt. Som om det vore deras album. De gör bara samma låt om och om igen, och det är ju bra om de gillar det. Men jag gillar att, du vet, jag gillar att ett album är lite annorlunda. Du vet att det är något i stil med, plötsligt hör du något ”åh vad är det här?”. Att det finns en del spännande saker på albumet som bara inte är samma låt. Om och om igen. Så jag tänker på det som en helhet så att när du får Bokassa-albumet kommer det att finnas några svängar och vändningar på det albumet för att göra det intressant. 

Ja, för jag kommer ihåg att jag reagerade på förra skivan. Jag lyssnade på den första låten och sedan var den andra låten så annorlunda än den första. Det kändes nästan som att jag blev träffad i ansiktet av den. Och det tycker jag är fantastiskt för det gör det roligare att lyssna på. 

Ja! Haha! Tack. Ja, jag menar, jag känner så själv också att det är roligare att spela. Mitt problem med många saker är att det blir tråkigt. Du vet, jag kanske gillar till exempel det första albumet eller eller gillar en låt med ett band. Men när jag lyssnar på den tänker jag att åh, det här är i princip bara samma låt och om du kunde skriva samma låt lika bra som den första, då var det inga problem. Men annars blir det tråkigt. Så jag föredrar att bara skriva olika typer av saker, för att det är roligare att spela, men också för att jag skriver för mig själv, jag skriver vad jag tycker om och vad jag gillar. Jag gillar en massa olika musik, och speciellt inom rock, punk och metal, en massa olika subgenrer, så jag gillar att vi berör olika musikaliska nischer inom rock, punk och metal på varje låt och det gör det mer intressant för oss att spela musiken också. 

Ja, för man får verkligen känslan av både punk och punkrock i den. Det är drivet, tror jag. 

Ja, jag tror det. Jag anser inte att vi är ett punkband, jag anser oss inte vara ett metalband. Jag ser oss inte som ett rockband. Jag tror att vi är någonstans i mitten, som om det fanns ett Venn-diagram, skulle vi vara som i mitten där. Haha! Men vi har mycket av allt, och jag tror att all den farten, aggressiviteten och drivet kommer från 100%. Punkrockvärlden. 

Så när du skriver musiken, skriver du allt, eller skriver du ihop allt? 

Nej, jag skriver allt utom på de senaste skivorna så har de andra killarna bidragit med ett riff här och där, vilket jag tycker är ganska fräckt. Ibland kan det vara lite, jag känner att det kan vara lite stressigt att allt hänger på att jag ska skriva en ny skiva. Eftersom ingen annan skriver låtar, så jag har uppmuntrat dem de senaste åren att om du har något riff, du vet, bara skicka över det och jag lyssnar på det! Och de har skickat över ett par och jag har använt dem så som på den nya skivan finns det 2 riff på 2 låtar från Olaf, Trummisen, och även vår ljudkille, hade typ ett riff en gång jag och han bytte några mickar i en av mina gitarrer och han visade mig det här riffet. Vilket var ganska coolt och blev till All Out Of Dreams, titelspåret. Så det var ganska coolt, men oftast skriver jag en låt och jag spelar in den hemma och jag sjunger sången väldigt lågt genom en mikrofon, så jag kommer inte får några klagomål från grannarna. Haha! Och sedan gör jag basen och sedan programmerar jag några trummor och jag skickar det till de andra killarna och vi repeterar det och sedan gillar vi att spela in det så att när vi går till studion har vi som stammar, vi har ljudfilen. Så vi vet exakt vad vi ska spela in bara så. Det är snabbare och enklare. 

Men repar no fortfarande i replokalen? 

Oh ja! Ja, vi repar varje vecka. Och vi har vår replokal, som också är vår inspelningsstudio, så om vi har något så kan vi alltid spåra det. Vi repar alltid och sen finjusterar vi några av låtarna live och sånt. Så ja, jag tror att om vi inte repade ihop, att vi helt enkelt inte skulle repa för jag tror att vi alla är lite lata, haha! Jag skulle ju kunna spela lite gitarr hemma, men jag tror inte att jag skulle göra det för jag tycker det är så tråkigt att bara spela ensam. Jag har aldrig förstått mig på de där gitarristerna, de bara repeterar och repeterar och är riktigt bra på solon eftersom de bara har suttit och spelat i vardagsrummet. Jag kunde inte göra det. Jag blir uttråkad efter typ 3 minuter, men jag gillar att göra mina egna grejer. Men jag hatar att repa, så. Så jag repar med de andra killarna, för då låter det i alla fall bra. Du vet… 

Jag förstår. Jag förstår det verkligen. Det är nästan alltid roligare när man är en grupp som gör något tillsammans som man verkligen älskar. 

Ja, ja, absolut. Och den nya bassisten som kommer in nu, han bor i en annan stad. Så han måste köra i ett par timmar, du vet, eftersom Norge är ett stort land. Men han är alltid en väldigt, typ, rolig kille att vara med eftersom han alltid har roliga historier, så. Ja, det är alltid kul med honom. Så jag gillar nödvändigtvis inte att spela samma låt tusen gånger, men jag gillar att träffas och repa, du vet, bara, liksom, prata med varandra och sånt, för det är mycket bättre att träffas ansikte mot ansikte än över Internet. 

Ja. Och jag kan tänka mig att spela tillsammans så länge man har det så får man lite familjekänsla. 

Ja, vi känner varandra på sätt och vis nu. Vi vet vad som får andra människor att ticka, du vet, när du inte ska fråga om något och du vet, vanligtvis vet jag hur Olaf kommer att reagera på något och vice versa, du vet. 

Jo, det är nog det som gör att det låter så bra. 

Tack!

Så jag kommer att göra allt jag kan för att promota den här skivan och promota er så att ni kan komma och spela i Sverige en underbar fredagskväll i Göteborg för jag älskar att kolla på konserter i Göteborg. Och tack så mycket för att du tog dig tid att prata med dig idag. Jag tycker att det har varit fantastiskt. 

Fantastiskt, ja. Inga problem alls. Det har varit en mycket trevlig pratstund och vi vill gärna komma tillbaka till Göteborg.  Det skulle vara trevligt! 

/P ”Poseur” Pousár

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *