Nyligen släppte The Lighbringer of Sweden nya skivan The new world order som är uppföljaren till succédebuten Rise of the beast. Vi tog ett snack med bandets ledare Lars Eng som redan nu avslöjar att han skissar på en uppföljare.

Då är äntligen nya skivan här. Den klassiska frågan. Hur känns det?

Det känns helt fantastiskt. Vi har fått så mycket bra feedback på skivan och responsen har varit enorm från alla plan, så det känns oförskämt bra. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle gå så bra som det gjort.

Du har fått väldigt positiva recensioner från bland annat oss på The Maloik. Hur har reaktionerna varit från fansen?

Fansen har älskat skivan, och jag känner att vi brutit mycket ny mark. Framför allt syns det på försäljningen, då det är mycket nya kunder som köper både första och andra skivan och det känns jätteroligt.

Många säger efter varje albumsläpp att detta är det bästa som de har släppt. Känner du likadant?

Där är jag lite tvådelad. Självklart känner jag att denna skiva är bättre rent låtmässigt och hur vi har fått ihop det. Men det fanns alltid en oro över vad andra ska tycka om den. I mina ögon så är denna helt annorlunda kontra första skivan. Denna är mera sansad och mer melodisk, medan första skivan var ivrigare och mera plattan i mattan.

Plattan inleds i ett rasande tempo innan det lugnar ner sig. Har det varit medvetet eller hur har du tänkt när det gäller låtordningen?

Låtoordningen rent textmässigt har vart klart sedan första ordet till texterna var på plats. Sedan så är det alltid en process hur de faller ut. Jag skriver mycket utifrån en känsla och försöker inte tänka så mycket på om en låt ska vara snabb eller långsam. Men texten spelar ändå en stor roll hur det blir i slutändan. Det är väldigt komplex att förklara.  

Vad är du mest nöjd med på den här skivan?

Jag är mest nöjd med helheten på skivan, att den blev så otroligt mångsidig. Du har snabba The beast is rising och sedan lugna The Caveman som en rejäl kontrast till varandra. Och det tycker jag ramar in hela skivan.

Du har jobbat väldigt hårt med den här skivan ett tag. Vad har varit det svåraste kontra det lättaste med arbetet med skivan?

Det svåraste var nog att koppla bort responsen från första skivan och att inte skriva uppföljaren som en kopia av den första, vilket jag tycker att jag lyckats rätt bra med.

Lättast har nog varit att jag fått mera självförtroende i både låtskrivandet och i mitt eget gitarrspel. Carsten har vart en bra motspelare som sporrat mig mycket och fått mig att utvecklas som gitarrist.

 På tal om Carsten Stepanowicz, så är han ny gitarrist i bandet. Hur kom han in bilden?

Carsten han kom in på rekommendation från Herbie då vi pratade om att hitta någon som kunde bli en fast och stadig punkt i bandet. Och Carsten och Herbie har en lång historia tillsammans så valet föll på honom. Sen att han är en otroligt rolig och jordnära kille med mer energi än Forsmark när det är i full drift är bara en fantastisk bonus.

När jag lyssnar på skivan så tycker jag mig höra att ni har hittat en grym kemi i era gitarrsolon. Kan du utveckla det?

Ja, vi klickade på en gång Carsten och jag. Han är en fenomenal och prestigelös gitarrist och vårat spel gifter sig riktigt bra. Hans spontana ivriga men ändå melodiösa med mina lite mera träffsäkra och lugnare spel. Han har sporrat mig enormt att utvecklas till en bättre gitarrist. Alla borde ha en Carsten i sitt band, så är det bara.

Du släpper även denna skiva i helt egen regi utan något skivbolag i ryggen. Har du haft några bolag om varit intresserade av att släppa The New world order?

Ja, det har varit en hel del som vart intresserade, men jag har väldigt mycket pengar investerade i detta och jag känner att jag inte har hittat riktigt rätt än. Sedan så söker jag en stöttepelare, bollplank och partner. Inte någon person som tar över ruljangsen och har ett avstämningsmöte en gång i kvartalet, där någon presenterar siffror Jag vill ha någon som förstår min vision och vill vara en del av helheten.

Rise of the beast handlade om de onda krafterna, medans denna handlar om när de goda krafterna slår tillbaka. Finns det mer att berätta i denna historia till en eventuell tredje skiva?

Den tredje skivan är redan i skrivarstadiet. Jag håller på att plita ihop fortsättningen på denna historia nu. Historien är inte helt klar och det pekar åt en liten twist i själva historien. Jag har ett arbetsnamn på skivan som jag inte vill avslöja än.

 Ni är bokade till Blades of steel Metalfest i USA i september. Finns det mer spelningar på gång?

Ja det känns helt sjukt att få vara bokade på andra sidan Atlanten och vi planerar för en hel sväng där och inte bara denna spelning på Blades of Steel.

 Kan man få se er på en svensk scen inom en snar framtid?

Ja det får vi verkligen hoppas, kanske inte en snar framtid men en överskådlig iaf 😊

Av Ulf Romedahl