Vi kliver in i intervjurummet och möts av Lita Ford och den svenska basisten Marten Andersson, de är både lite trötta eftersom det trots allt är förmiddag fortfarande när vi möts och det är långa dagar för artister som kör 200% som de gör. Vi kommer direkt fram till att för oss brudar med långt hår är en festival som torrschampo av damm efter dag ett. 

Så Lita, nu när du är här igen. Känns det grymt bra eller känns det bättre än så? 

Marten skrattar och svarar att det är en bra fråga innan Lita svarar. “Du vet det här är en viktig show för oss och vi är så glada att vi får komma hit. Dom fick släpa mig ombord på flygen för de var brutala! Men nu är vi här och jag minns att vi kom hit 1977 och det var så vackert och rent och lugnt att jag inte ville åka hem och så är det fortfarande”  

Ja Sverige är rent och fint, man blir hemmablind men när man ser länder i övriga Europa inser man hur bra vi har det. Lita suckar lite uppgivet “Ja, det finns såna ställen i USA också där det är skitigt. Det är synd.”  

Jag vet att du älskar att turnera och du ger alltid 200%, hur gör du för att varva ner när du väl kommer hem? “Oj, ja det är svårt att varva ner. Det kanske låter dumt men jag brukar slänga ut alla hemifrån och stänga av telefonen. Sen går jag ut och cyklar innan jag åker till skjutbanan och släpper ut allt innan jag åker hem och lagar mat. Vi lagar mycket mat hemma så det blir att stå och hacka och skiva och det hjälper! Hälsosam mat!” Så du njuter av att bara vara hemma och göra vardagliga saker? “Ja det gör jag. Men bara så länge! Haha! Sen sitter jag och tjatar om att jag måste ut och turnera igen!”  

Jag har fått känslan av att du älskar att turnera! “Ja det gör jag. Det är det som håller oss vid liv och god hälsa!” 

Vi pratade ju tidigare om att ni spelar innan ni går upp scenen för att få upp energin på scenen. När du står där och sprider din positiva energi känner du att du får igen det av publiken?  

“Ja men det tycker jag. Men det beror lite på var i världen du är också. Ibland måste man liksom få igång publiken men som här är det igång direkt.” Marten bryter in “Det är hennes Happy Place på scenen. Det spelar ingen roll vad som hänt under dag eller om det varit något strul så kommer hon upp på scenen och ler sådär stort. VI har ju ganska tight schema så det kan hända vad som helst men det är som att hon kommer till liv på scenen och det är hennes plats.” Lita fortsätter “Du är likadan! Och jag känner att på scenen kan ingen komma åt mig. Visst kan något fan försöka komma upp någon gång men det är min plats. Jag tänker att nu den kommande timman eller två timmarna så är den här scenen min. Ingen kommer prata med mig jag har ingen telefon som kommer att ringa det är bara jag och bandet.” Marten utbrister “Ja det är ju rätt mäktigt att de kommande två timmarna är vi härskare på scenen! Det är vi som bestämmer, det är ju coolt!” Lita fortsätter “Min exmake brukade ifrågasätta min plats på scenen. Han var ju bara ´Tumme ner´ jag brukade säga att det är min scen och han svarade snorkigt att jag inte äger scenen. Men jo, under de där två timmarna är det min scen!”   

Jag älskar det! Sist vi pratade så nämnde jag ju att kvinnor i min generation blev inspirerade av dig och Runaways. Vi såg att kvinnor kan rocka ordentligt och nu ser vi alla dessa femalefrontade band som firar Sweden Rock 30 år!  

Marten skiner upp “Ja och det är så häftigt! Det är en balansgång som med allt annat men de är bra! Det behövs! Det behöver inte handla om manligt och kvinnligt egentligen men det är bra, allt handlar om själen eller hur?” Lita fortsätter “Det är som delar i ett pussel. Man måste passa ihop och om någon inte funkar så får man se till att hitta någon som gör det. Man eller kvinna spelar ingen roll egentligen. Men det är häftigt med utvecklingen, som när vi spelade på Horrorfest i Mexico i december då headlinade vi en dag då det bara var kvinnor! VI frågade promotorn varför vi skulle spela så sent och han svarade att vi headlinar den kvinnliga dagen så då kändes det bara coolt! First night vagina och the next day just … Cocks!”  

Yeah! All the Cocky people!   

Lita garvar “Exactly!” 

Vi småpratar lite om boken Living Like A Runaway som hon skrivit om sitt liv och hon signerar mitt ex innan det är dags att säga hej då. Hon är så mycket rock and roll och så mycket skön människa och strax äntrar hon scenen på Sweden Rock Festivalen 2023!