Maddox Street är bandet ifrån Göteborg som har ett starkt retrosound. För dem som gillar sena Beatles, Led Zeppelin, Deep Purple och Pink Floyd är det ett måste att kolla upp Maddox Street. Bandet håller på att ändra sitt sound lite men har fortfarande retrosoundet med sig. På fredag har bandet en spelning på Musikens Hus i Göteborg, en spelning som nästan är slutsåld, de är också aktuella med ett par singlar under hösten.
Jag fick ett snack med grundaren Dylan Brock (DB) och trummisen Micael Karlsson (MK)

Online är det inte helt lätt att hitta intervjuer med er. Kan ni bli bättre på visa upp er medialt?
DB: Det finns men de är få och det är längesedan. Bland annat på Pirate Rock.
Vi samarbetar ju inte med någon utan gör allt själva och såklart inte lägger störst fokus på det mediala. Vi har snackat hur länge som helst att vi borde ha någon att samarbeta med så vi bara kan fokusera på musiken, men det är avårt att hitta rätt personer som kan pusha för oss.
MK: Men vi har haft lite hjälp under åren med enskilda personer som presenterat oss på lite olika ställen.

Influenserna känns tydliga med det sena 60-talet i ryggen. Hur beskriver ni er själva?

MK: Om någon frågar hur vi låter brukar jag nämna Led Zeppelin och Pink Floyd som referens.
DB: Vid inspelningen av första plattan var det viktigt för mig att låta rock hårdrock även om det inte nödvändigtvis är det jag lyssna på idag. Men jag skulle inte säga att den musik vi skriver idag nödvändigtvis är präglad av de banden.

Hur kom Maddox Street samman?

DB: Bandet bildades av mig Dylan då jag var 16 och jag gick i gymnasiet. Jag hade drivkraften att vilja spela i ett rockband och när man är i den åldern har folk olika drivkraft så medlemmar hoppade av och 2013 kom Micke in i bandet därefter har fler medlemmar hoppat av. Så denna uppsättningen vi har nu har varit intakt i 10 månader, innan hade vi en orgel och nu har vi två gitarrer.

Aha lite synd men det klart svårt att hitta en bra organist runt hörnet.

DB: Ja det är det ju men att ha två gitarrister ger också andra möjligheter och skapa en annan typ av låtar.
Men sedan 2012 har Maddox Street funnits.

Man kan läsa på sociala medier att på fredag då ni spelar på Musikens Hus ska er nya gitarrist presenteras. Inget ni kan avslöja redan idag?

Jodå det är ingen hemlighet på det viset.

Så vilka består bandet av idag då?

DB: Det består av mig Dylan sång och gitarr, Micael på trummor, Albin på bas samt vår nya gitarrist Andre. Andre är en personlig vän sedan länge till mig och vi har spelat tillsammans i olika konstellationer att han nu är med i Maddox Street beror på att vi bad han sitta med på några rep eftersom vi saknade en person i bandet, sedan så limmade allt ihop så gött musikaliskt så vi frågade om han ville va med på heltid och där är vi nu.

Jag sprang ju på Micke om hörnet där jag bor då ni filmade honom inför ett framtida promoklipp. Vad ska det bli av det?

MK: Det kommer bli inför de två nya låtar som ska släppas här i höst.
DB: Ja alla musiker i bandet har filmats i olika grönområden i Göteborg eller runt omkring Göteborg, Micael filmades i parkområdet vid Stora Torp (på väg mot Delsjön), Jag och Andre filmades vid Lygnen i Fjärås och nu i lördags filmade vi i Nol i Ale kommun. Det teamet vi samarbetar med, som också är våra nära vänner, hade en vision hur de ville se oss och då har de fått fria tyglar vilket har lett till idén att filma i det gröna.

Ja det finns ju lite upplagt på Instagram där ni verkar vara mest aktiva.

MK: Jo det stämmer, vi har några klipp uppe där. Det känns som ett mer lättillgängligt forum för de flesta.
DB: Jag själv följer banden jag är intresserad av på instagram.

Senaste musiken släpptes 2019 och nu är det dags för ytterligare två låtar alltså. Blir det släppt som två singlar eller båda samtidigt?
MK: Jag har tänkt på det som två olika släpp då jag får för mig att det blir bäst spridning så, men vi har faktiskt inte prata om det i bandet.
DB: Precis det lilla vi snackat är det väl så vi pratat, sedan finns alltid ambitionen att spela in ett helt album och då skulle dessa låtar ingå, men det finns inget inplanerat i dagsläget när nästa inspelning ska ske. Jag menar det är ju en kostnadsfråga med eftersom vi gör allting själva. Det blir också ett kvitto/bevis för vart vi står som band idag, hur vi låter liksom och att vi skriver nya låtar hela tiden.

Så det finns material till en ny platta?

MK: Ja precis vi har ett helt gäng nya låtar åtminstone till ett helt nytt album.
DB: Jag skulle säga till ett och ett halvt album. Vi har säkert, säg, ytterligare ett dussin låtar som med idéer kanske 20-30 sekunders arr som vi inte provat ordentligt vart de kan ta vägen som lagts på hyllan ett halvår för att sedan tas tag i igen.
En utav de låtarna som släpps här i höst presenterade jag för bandet för säkert två år sedan. Då kan det ha varit så att låten visades upp för bandet men att det inte uppstod någon speciell känsla för låten, sedan tar man tillbaka låten ett år senare och helt plötsligt infinner sig den där känslan och så har vi den där låten.

Ni jammar alltså fram materialet?

DB: Ja oftast kommer jag med ett riff eller en idé därefter så lägger Micke kanske in sin input och resten av bandet följer efter, eller vem som nu tar vid. Så alla är väldigt delaktiga i processen även om jag kanske oftast kommer med stommen.

Vart är de inspelade?

MK: I studio Mega i Valinge utanför Varberg som drivs av en kille som kallas Bullen. Studion ligger i en gammal lada vilket gör att det är rymligt och vi kan spela in som vi stod i replokalen, hela bandet samtidigt.
DB: Tekniken har varit modern men själva inspelningsförfarandet har varit mer old school där hela bandet lirat samtidigt vi har härifrån gjort kanske 4-5 tagningar och sedan valt ut den bästa utav dem. Bullen var väldigt lätt att jobba med för han var öppen för det mesta. Det sätt bandet i regel var taggade att köra på tyckte han också var bra, det fanns liksom inga problem.

Kan vi få titlarna på de nya låtarna?

DB: Ja en av låtarna heter Waves och den andra Hey You. De kommer ha ett lite annorlunda sound än innan då vi nu spelar in med två gitarrister.
Tar vi låten Waves är den inte lika hård som innan utan vi kanske skulle ta tillbaka det några år i så fall influenserna skulle starta ytterligare några år tidigare än innan.

Hur väljer man titel till ett album?

MK: På Ultraviolet utgick vi väl ifrån att det skulle vara en av låtarna ifrån albumet.
DB: Jag hade redan bestämt mig ifrån början att jag tyckte titeln Ultraviolet eftersom jag tyckte den låten stack ut mest. Sedan pitchade jag det för bandet.

Kan vi förvänta oss några gäster till de nya låtarna?

DB: Tanken är att vi ska bjuda in samma gäster som vi hade på Ultraviolet. Eftersom låtarna är inspelade till 90% så ska det fortfarande göras lite pålägg, pålägg som ska läggas i vår bassist Albins studio vilken precis har blivit färdigbyggd och därför kan vi nu göra klart låtarna.
Alla de som ska vara med är våra vänner bland annat Albins flickvän Carro som sjunger på Ultraviolet och kommer att gästa på den låten nu på musikens hus på fredag.

Hur blir det med gig i framtiden?

DB: Just nu har vi inte nått inbokat. Vi var lite sena på bollen nu när allt öppnade upp igen så vi får ligga på lite igen för att boka in oss.

Vad har ni gjort under coronaperioden?

DB: Det har varit fokus på att spela in demos och prova idéer i replokalen.

Groovet svängmässigt känns som det kommer naturligt men hur skapas era texter? 

Det är jag som skriver dem men jag tycker det är svårt att sätta pennan mot papper. Nu senast vi spelade in skrev jag färdigt en av texterna en timma innan bilen rullade iväg emot studion. Dessutom kan det vara så att jag har en tanke vart jag vill att texten ska ta vägen. Men jag har inte med mig ett anteckningsblock vart jag än går. Jag ser mig mer som gitarrist än sångare och textskrivare i grunden.

Neil Peart skrev texter Micke du får väl rycka in.

Ja men det finns väl lite i byrålådan jag gillar ju att skriva, men det har aldrig blivit av till bandet.

Med de orden avslutas intervjun och jag vill passa på att ge en sista uppmaning att verkligen kolla upp bandet. Ni blir inte besvikna!