Jag kom hem från jobbet och loggade in på Zoom för jag hade en dejt med Marco Mendoza. En av mina favoritmänniskor i musikbranchen som nu på fredag den 15 Juli ska spela på en av mina favoritplatser på jorden! Carlas Café i Näsby på Öland!

Hej Marco!! Hur är läget?

Det är bra med mig, hur är det själv? Det var länge sen nu!

Ja det var ett tag sedan vi sågs.

2019 va? Du missade ju min spelning förra året, det var synd men det  var ju svårt med restriktioner och så då! Och det var ju kort varsel när jag fick hoppa in där. Och jag fick köra två kvällar och det var lite folk men det var roligt Jag trivs så bra i Sverige så det kändes bra.Vad har hänt i ditt liv

Ja, det var mycket man ville se men missade. Nu är det jobb och försöka hinna med så många spelningar som möjligt med den abstinensen man haft!

Ja, det är nästan för mycket spelningar i världen nu! Alla vill ju hålla sina bokningar och hålla vad man lovat samtidigt som många släppt nya album som de ska promota nu när världen öppnat upp! Och så är det ju för mig med. Jag var bokad på flera festivaler och med tanke på att mitt soloprojekt fortfarande är ganska nytt är det ju viktigt att hålla sig aktuell. De stora banden får ju förtur på festivalerna och jag får ta det som finns att tillgå. Det har blivit några festivaler men samtidigt kan jag ju boka in mig på andra ställen istället. VI försöker bara att hitta tillbaka till det som var innan, även om jag inte tror det kommer att bli helt likadant så tror jag inte riktigt det. Spelar vi in förresten!?

Ja!

Då måste vi ju säga hej till alla dina fans!! Hello! Hej! Hee eej! 

(Marco skrattar och vinkar.)

Singeln Take It To The Limit, det känns som att den kom i exakt rätt tid. Den kändes som en öppning inför öppnandet av världen på något vis. Och albumet kommer väl i september?

Ja! Den 16 September har vi äntligen kommit överens med skivbolaget om. Det var så otroligt svårt att veta hur man skulle planera det med tanke på hur världsläget sett ut men den 16 september kommer det. Allt i musikbranchen är lite komplicerat och man måste ju planera minutiöst. Jag såg många kollegor släppa album förra året och jag kände att nej det går ju inte! Om man släpper ett album idag behöver man turnera för att få det att gå runt! Om man inte är ett stort band såklart. Då går det ju men jag sparade det tills klimatet i branchen var lite mer öppet igen.
Jag lirade i UK och spelade i Manchester och vi hade så många gig 2020 och allting rullade på och allt det hårda jobb jag lagt ner i samband med Viva La Rock började betala sig och sen.. Waah Waah Waah Waah… Covid.. Men nu diskuterade vi det och med tanke på att jag har spelningar inbokade och allting bara öppnar sig mer och mer blev det 16 September. Så det var det långa svaret! Det korta svaret är att ja, det kommer ut den 16 September! Haha!
Det hade inte varit mycket till intervju va? Kommer albumet ut den 16 September? Ja. Hahaha!

Det är onekligen svåra intervjuer! Men får mjuka upp folk! Men det har aldrig varit ett problem med dig.

Jag är ju ett fan! Precis som du och alla andra. När jag lyssnar på poddar och läser bloggar vill jag ju höra mer än bara yta. Det måste vara lite backstage liksom! Jag är nyfiken! Och jag är så glad och tacksam för att få vara ute och spela igen och det är ju det vi pratar om. Det är mycket planerat och en del oplanerat som dyker upp, jag gjorde en spelning.. Var det i maj? Nej jag tror att det var i Juni, jag ber om ursäkt om jag är lite vimsig.

Det är helt okej, jag vet att du har fullt upp, jag är bara glad att du tog dig tid att prata med mig!

Det är alltid kul att prata med dig! Du är en musikälskare precis som jag är. Det är kul att snacka och spåna ihop! Och det var den 2 juni spelningen var! Det var en kryssningsspelning som var en av sakerna som faktiskt pågick under pandemin också. Det var en succé och efter det ser det ut som att det betalar sig trots allt. Det nya albumet är på väg. Två singlar är ute, Take It To The Limit och Shoot For The Stars som verkar vara väldigt uppskattade så det känns bra att promota det. Men jag avskyr att lyssna på albumen när de är klara. Jag blir så otroligt självkritisk när det är klart. Det finns alltid saker man kan ändra på och det retar mig. Men jag är så stolt över arbetet jag och Søren (Andersen) gjort och gör. Han är en fantastisk musiker och skapare och det vi gör ihop blir alltid så bra. Vi harmoniserar på ett speciellt sätt. Och han är en underbar människa, snäll och fantastisk att umgås med. Tommy Gentry är en annan människa som jag har en sådan Vibe med. Jag har inte känt honom lika länge men vi har den viben tillsammans. Den kreativa viben! 

Och om vi återkommer till albumet så är jag så stolt! Arbetet med albumet var ju helt galet komplicerat och de motgångar vi mötte var svåra men vi gjorde det! Vi gjorde det och sen är det ju människor som du som stöttar mig och som håller mig i kontakt med fansen som gör att det sprider sig. Så tack för att du tar dig tid att prata med mig! 

Vi pratar lite om hur digitalisering och moderna verktyg kan vara bra och dåliga. Man måste göra beackup på allting man gör för att inte riskera att förlora det vilket tydligen hänt någon gång. Marco nämner molnen och jag frågar om han inte kan skriva en låt om molnlagring?

Hahaha! Nej du, det skulle inte bli någon ren låt! Hahaha!

Jag ser så mycket fram emot giget på fredag! Carlas Cafe som du ska spela på är en av mina favoritplatser på jorden!

Verkligen? Ja ser också fram emot det! Jag har familjen med mig och vi är i Stockholm just nu. Vi skulle ha stannat i Stockholm innan vi åkte till Öhlund?

Ö-Land

Öhland! Haha ja… Men nu fick jag en snabb bokning i Geneve imorgon men vi kommer tillbaka direkt efter det och stannar till söndag. Jag har hört talas om stället. Alla höjer det till skyarna det där lilla coola stället mitt ute i ingenstans, i skogen?

Det är på en Ö, först åker man över en bro som tar typ en kvart och som är så hög att man är rädd att krocka med en mås innan man åker hela vägen ner till öns södra del. Det är en gammal lada och Carla och Jonne som har det är old school vakter från Stockholm som älskar musik och kultur. Det är närodlad mat och ett helt magiskt ställe. Alla band som jag pratat med som lirat där har velat stanna kvar på semester!

Jag ska berätta hur det kom sig att vi bokade det här giget. Hur hamnade någon som jag, en gosse från Kalifornien här på andra sidan jorden på ett litet ställe på Öland?

Jag kommer hit till Sverige åtminstone två gånger om året faktiskt! Det kanske var före din tid men ni hade vattenfestivalen i Stockholm. Vi brukade spela på festivalen mycket då. Med de stora banden och jag älskar Sverige. Och 92/93 träffade jag Per Olsson som är VD för Luthman Music som är nordens största leverantörer av merch och allt inom musik egentligen. Vi blev goda vänner och vi ses så ofta vi kan och nu fyller han år. En speciell födelsedag, jag säger inte vilken, och han frågade om jag och min familj ville komma när han fyller år. Självklart! Och några veckor senare ringde han och frågade om jag kunde tänka mig att göra en spelning när jag ändå är där. Han kände Carla och sa att hon skulle älska om jag kom och spelade så på den vägen var det!

Vi hade planerat en härlig semesterresa innan pandemin och allt men nu ville jag visa dem den här delen av världen istället. Så min familj och jag kommer till Öhland och firar semester! Det blir coolt!

Vad kan vi vänta oss att få höra på fredag?

Det har ju släppts ett par låtar. Jag är frestad att spela fler låtar men samtidigt ska jag ju turnera när albumet är släppt och då ska det ju vara nytt! Inte något man hört innan. Men det kommer att bli en del från förra skivan men också en del impro med mina musiker som får lira en del av deras egen musik. Ni svenska uppskattar ju bra musik så jag kommer låta dem jamma loss lite. De andra brukar tycka att våra set kan bli lite långa men jag blir ju bara så exalterad så det får helt enkelt bli så! Haha.

Vi fortsätter snacka goja en bra stund om hur det varit de senaste åren och lite om vad man ser fram emot framöver och jag kan ju meddela att det inte bara är Marcos soloalbum som vi har att se fram emot även om det är ett av de album jag sett fram emot mest i år!

Är du i närheten av Öland är det fredag kväll på Carlas Café i Näsby som gäller!

/P ”The Poseur” Pousár