Har ni inte hört Corrosive Sweden så har ni inte lyssnat tillräckligt bra. Bandet har hållit på sedan 1997 och har sedan dess spelat förband åt bland andra The Hellacopters, Amaranthe, Engel, Dead By April, Corroded, Freedom Call och The Kristet Utseende. Bandet ska släppa nytt album, Blood and Panic, i slutet av april och jag kände att det skulle vara kul att snacka lite med bandet inför släppet!

När vi lyckas nå varandra på Skype möts jag av glada hej från hela bandet i deras bil på väg hem från en spelning i Norge. Med i bilen var Johan Bengtsson (Vocals), Christer Ulander (Lead Guitar), Peter Fors (Guitar), Magnus Nordin (Bass) och Danne Hedin (Drums).

Pauline: Så ni är på väg hem från Norge nu?

Johan: Ja precis vi har stannat för att käka nu.

Pauline: Var det en bra spelning?

Johan: Ja det var det. Det var ny mark för oss så det var kul att komma dit! Det var ju en klubbspelning så det är ju lite speciellt så.

Pauline: Ni har hållit på sedan 97, det stämmer va?

Johan: Ja *skrattar lite* I alla fall jag!

Pauline: Jaha så det har varit lite olika uppsättningar?

Johan: Ja precis, vi har ju bytt ut lite medlemmar. Vi var tre stycken från början, Dannes storebror bland annat. Tomas, som spelade trummor. Och så en kompis som heter Simon och sen 2000 så kom Christer med. Så han har ju bara varit med i 19 år så han är ganska rookie. *Det skrattas i bilen* Sen så kom väl Danne med efter ett tag då, Tomas lillebror. 2003 slutade Tomas spela trummor och så kom lillebror med i stället som hade stått och tittat på oss och försökte få vara med. Så han fick väl vara med då efter några år och sen dess har han varit med. Och nästa händelse, nu får ni hjälpa mig lite grann, är det Lars Grahn sen eller? Christer svarar: 2007 Johan fortsätter. Ja 2007 slutade Simon spela bas och då kom Lars Grahn in i bilden. Och han har spelat bas med oss fram till i fjol. Då kom Magnus Nordin in som basist. (Christer påpekar att det var 2017, i december.) Och Peter han kom in som gitarrist istället för mig, för jag började spela gitarr och sjöng då. Vi var två sångare från början. 2013 började Peter då och då hängde jag av mig gitarren och började fokusera bara på sången. Och i och med att Simon slutade så blev det bara jag kvar på sången också, ja då blev det en sångare helt enkelt.

Pauline: Men då känner ni ju varandra rätt bra ändå om det är så att några stått vid sidan av och hängt med bandet?

Johan: Ja absolut, det blir ju som en liten familj det här. Vissa perioder har man ju knappt träffat någon annan än de här, man träffar de här mer än dem därhemma.

Pauline: Vad säger familjen om det då?

Johan: Haha. Det är ju så det är att va med en musiker, det är lite speciellt. Musiker är lite speciella så är det. Dom är inte riktigt riktiga helt enkelt.

Pauline: Men vad har ni för roller i bandet då? Är det nån som är mer ledare och så? Nån som alltid kör?

Johan: Där slog du huvudet på spiken! Alla skrattar och Christer ropar ”Det är jag!” Johan fortsätter: Det är Christer som är VD i bandet säger vi. Det är han som bestämmer och kör och river i och är lite så här arg på oss och håller ordning. Rättar in oss i ledet.

Pauline: Är det Blood and Panic den kommande skivan heter?

Johan: Ja! Det är det albumet som vi släpper nu genom skivbolaget. Vi har ju släppt independent tidigare och det tänkte vi även göra med den här skivan. Fast vi chansade ändå. Den här skivan har ju gjorts till på ett speciellt sätt. Vi har skickat runt och fått provmixar. Vi har spelat in det mesta själv, allt förutom sången som vi fick hjälp med men resten har vi spelat in i egen studio. Sen har vi skickat runt provmixar runtom i landet och sagt till dom ”Vad kan ni göra med det här? Kan ni göra nånting spännande med det här?” och så har man fått skicka en liten snutt till oss och så har vi valt ut det vi tyckte var mest spännande och mest ovanligt. Inte som allt annat liksom. Vi hittade en kille som är jäkligt duktig som vi valde för att mixa hela skivan. Och sen när vi mastrade skivan, precis samma sak ” Här har vi en mixad skiva. Vad kan ni göra med det här? Hur skulle du ha gjort den här mastringen?” Och så fick de skicka en provmastring på skivan. Och så tog vi den som var bäst, och så fick de göra hela skivan. Så är den gjord och sen efter det så skickade vi den här mastringen till ett skivbolag bara för kul och testa liksom. Ja ”ni kanske är intresserade av att signa oss?” sa vi lite på skoj sådär. Vi har ju hållt på några år och har nästan gett upp att bli signade men vi tänkte att vad fan vi kör, det är kul! Men dom nappade direkt! Så för ett år sen hade vi vårt första möte och i somras så skrev vi kontrakt. Släppte första singeln i december och andra singeln i februari. Och hela skivan kommer ju nu i slutet av april, den 26e. Vi har releasefest i Stockholm den 24e sen har vi även en releasefest hemma i Hudiksvall den 11 maj.

Pauline: Kul! Jag kan känna att det har blivit mer okej att spela hårdrock och metal. Är det något ni känt av att det blivit ett mer ökat intresse för metal?

Johan: Ja, om vi jämför när vi startade. Fast då spelade vi inte riktigt metal så det är lite svårt men jag har alltid lyssnat på metal. Men vår changer var väl lite softare då och sen har den utvecklats till vad det är idag.

Christer: Ja så kanske det är. Det kanske är mer okej. Det finns ju många band.

Peter: Vi satt ju och försökte definiera oss igår. Vi vet ju inte riktigt vilket fack vi är i själv. Metal i nån form men vi kan liksom inte sätt in oss i nån, sådär melodic metal och sånt. Det är ju jättesvårt.

Johan fortsätter: Det är ju lite tråkigt också att sätta in sig i ett fack tycker jag. Alltså vi är ju vi och vi vill inte låta som nån annan. Det var nån igår på spelningen som sa ”Jamen ni låter lite som det bandet och det bandet fast lite så som det andra bandet”. Det kan ju vara för att vi lyssnar på lite olika stilar och olika band liksom. Vi har ju inte samma smak och det är ju det som blir kul när man sätter ihop ett band.

Peter: Det blir som ett eget sound på något vis

*I taket på bilen syns patchar med band som Metallica, Mötley Crue, Kiss och In Flames*

Christer: Så har vi ju inte renodlat Growlsång bara och cleansång på refrängen sådär som många kör idag. Vi kör lite annorlunda!

Johan: Vi experimenterar helt enkelt. Som till exemplet med hur man spelar in skivan. Skivan är inspelad med massor av spår. Sen så har ju mixerkillen fått ta det han vill helt enkelt. Sången var ju lagd i flera olika versioner, och sen har ju han lekt med det helt enkelt, och lagt in. Det har han dragit på growlen och det har han dragit på clean och där har han dragit på en bas och sådär. Och lika med gitarrer har det funnits att välja vad han vill ha för något. Så vi har ju istället för att sitta med i studion och bestämt att ”såhär ska vi ha det” så har vi ”här har du material, gör det intressant!” Mixerkillen har ju fått jobba fritt liksom! Vi har ju testat alla möjliga sätt att spela in och vi ville göra nånting annat. Och det här var jävligt kul faktiskt. Christer: Sen fick vi repa in låtarna sen efter att vi fått tillbaka dem!

Johan: Ja det var ju lite speciellt faktiskt ”Ja nu ska man göra så, ja just ja så var det…” *Bandet skrattar*

Pauline. Men om vi ser tillbaka då. Vilka var de där banden som fick er att vilja starta upp det här?

Danne: För min del var det Metallica. Som jag vuxit upp med och sen har det gått över till massa andra fack då med nyare band liksom men det är ju det som är i grund och botten. Bland annat så influeras man idag av band som Alter Bridge, Avenged Sevenfold, In Flames det är liksom det som gått varmt för mig. Men Metallica är en klarhet.

Christer: För mig började det ju med Kiss från allra första början. Sen utvecklades det vidare till Dream Theatre och Iron Maiden och så nu på senare tid In Flames och Avenged Sevenfold där också lite grann, lite nyare metal.

Peter: Det är väl Metallica som har varit sen barnsben.

Johan: Ska vi ta upp det där andra från när du var liten också eller?

Peter: Näeh. *Bilen exploderar i skratt*

Pauline: Är det den där pinsamma hemligheten?

Peter: Nej det där är nånting som dom har hittat på bara som dom tror!

Magnus utbrister: Dansband!! Johan förklarar att Peter just gift sig så de måste ju driva lite med han. Vi samlar oss och fortsätter.

Magnus: Det var väl Metallica för min del också. Jag började spela bas i tonåren och fastnade för hårdrock, tyckte det var roligt så ville man väl börja i nån grupp.

Johan: Och så hittade han oss, visst är det otroligt? Det är ganska stor spridning i åldrarna här. Så det är Mange som liksom är ungdomen i bandet. Brudmagneten brukar vi säga.

Pauline: Om ni fick välja en gästartist som fick komma upp på scen och spela med Corrosive Sweden, vem skulle det vara?

Christer: Jag säger John Petrucci direkt jag.

Danne: Jag säger Lars Ulrich jag.

Johan: Nämen Herregud! *skrattar högt* Han träffar ju knappt pukorna längre!! Jaja..

Peter: Jag säger Kerry King. Han är ju stenhård.

Magnus: Ja det är väl James Hetfield. Det blir väl kul det!

Johan: Och jag säger Dave Mustain då.

Pauline: Vilka mål har ni kvar nu då? Vart vill ni ta vägen nånstans?

Johan: Vi vill väl få ut musiken liksom, i världen, mer än bara i Sverige. Helst komma ut till nåt annat land och spela också. (Peter hörs i bakgrunden) Johan skrattar, ja det har vi ju gjort säger Peter, vi har ju varit i Norge idag. Men lite andra ställen och synas och höras så mycket som möjligt. Ett mål är ju att stå på en Sweden Rock scen och få komma på lite större festivaler i Europa skulle vara jättekul!

Pauline: Men nu när ni släpper skivan, det kommer vara fysiska skivor och inte bara streaming?

Johan: Precis.

Pauline: Men hur känner ni för streamingtjänsterna annars?

Johan: För oss så är det ju bra för vi vill ju liksom inte låsa musiken eller hur man nu ska säga, vi vill ju få ut musiken. Det är skillnad för ett band som redan är stort, då kan man förstå att dom är rädda om sina låtar men vi vill ju att folk ska dela låtarna så att vi får väl se vad som händer nu med den nya lagen och allt. Vi har väl inte läst på så mycket men vi hoppas att det ska finnas något kryphål. Man kanske kan skriva på något papper där man ger lov ”sprid våra låtar så mycket ni vill” vi vill ju få ut det liksom. Vi vill ju att hela världen ska lyssna på våran musik.

Pauline: Jag brukar avsluta med tre snabba frågor.

Sushi eller hamburgare?

Tre hamburgare och två Sushi

Energidryck eller vodka?

Vodka!!

Metallica eller Anthrax?

Jag tycker mig höra tre Metallica och två Anthrax men det kan vara 4–1 också!

https://www.corrosivesweden.se/

Jag tackar för mig och hoppas att hemresan går väl!

/P. ”The Poser” Pousár