Om du missat att Dregen släpper en ny öl i samarbete med Jemtehed & Brande kan du har jobbat lite för mycket och förtjänar semester. Och vad passar väl bättre på semestern än hårdrock och en god bärs?

Igår kväll (26 juni) var det releasefest för Dregens egen öl RIFF i Brunflo hos Jemtehed & Brande. På grund av Corona blev det vissa begränsningar i sittningarna men det gjordes även livesändningar på Dregens Facebook och Instagram så fler kunde hänga med på bland annat en rundtur och lite livemusik! Bland annat kunde man i livestreamen få se och höra Dregen spela med Velvet Insane som vi sett och hört mycket av tidigare på bloggen! (För att se livestreamen som ligger kvar kan ni klicka er in här.)

Under rundturen nämns också att Dregen och Jemtehed & Brande valt att stötta Kvinnojouren under kvällen och de ber också tittare och besökare att skänka pengar till Kvinnojouren Jämtland där alla gåvor går till Gunhilds Fond som ni kan läsa om här: http://kvinnojour.nu/gunhilds-fond/ .

Jag hade turen att få snacka med hela gänget bakom ölen på förmiddagen mitt i förberedelserna för kvällens releaseparty och vi snackade om allt från en stor stark till vad man ska lyssna på när man dricker RIFF!

Hej! Hur mår ni?

Jemtehed och Brande: Fint!

Dregen: Jag mår kanon! Det är jättefint väder och jag är skit trött och mår bra!

Underbart! Idag är det releasefest för RIFF som är Dregens egen öl! Vad är det som är så speciellt med den ölen?

Dregen: Det var en jävla fråga (skrattar). Det är en god öl! Här sitter ju bryggmästarna också, de kan ju förklara varför den är så god!

Brande: Den är speciellt god!

Dregen: (Skrattar) Nej men vi har gjort ett samarbete här med Jemtehed & Brande och vi kom fram till att jag ville göra en ljus lager. Det är väl det folk oftast säger, ”en stor stark” om man säger. Men den här är mycket godare än så! En stark ljus lager.

Brande: Det är en export kan man säga, en lite starkare export. Ungefär samma öl som man brukar dricka på Oktoberfest. Gyllengul, ganska maltig men med lite örtigt, trevlig underton också. Gjord för att vara drickbar men ändå smakrik!

Dregen: Gud vad bra du säger det där. Fick du med det där?? Min beskrivning är ju lite mer att jag vill ju ha en öl som du och dina kompisar kan ta med en kasse av och sätta sig och lyssna på ett bra band en skön sommarkväll och inte ens ha en påse nötter till utan bara dricka en god öl liksom. Men samtidigt kanske den funkar till en grillkväll med kompisar, en all-round öl helt enkelt, fast lite mer smakrik!

Brande: En öl man inte tröttnar på!

Dregen: Ja! Och samarbetet gör det ju egentligen till en tysk smålänning bryggd i Jämtland!

Brande: Bästa av tre världar! (Alla skrattar)

Det låter ju som en klockren beskrivning! Nu ska ni ju ha release ikväll! Vad har vi att se fram emot då?

Jemtehed: Det blir mycket musik och mat och lite provning av öl och… Vad blir det mer?

Brande: Skönt häng sköna människor skön musik skön bärs, ja och rätt väder!

Dregen: Ja och sen lite utmaningar tror jag också! Det är ju som sagt Corona tider så vi ska ha tre olika sittningar för vi kan ju inte ha alla på en gång. Och sen ska ju jag spela här med Jesper (Jesper Lindgren, Velvet Insane) och så ska jag spela med folk som jag aldrig har träffat tidigare! Och det är ju också en utmaning! Så det är kul! Och det här ska livestreamas också! Via min Facebook sida och sådär! Så samlar vi in pengar till kvinnojouren också.

Ja! Berätta lite mer om det!

Dregen: Ja, man vore ju dum i huvudet om man sticker under stol med att öl är ju jättegott och alkohol är jätteroligt och det kan man ju inte sticka under stol med att många våldsbrott begås under influens av alkohol. Det blir ett strå till stacken att bidra med till Kvinnojouren helt enkelt!

Jemtehed: Vi på bryggeriet vill ju leva på att försöka sälja öl som bidrar indirekt till det här problemet. Det är sorgligt att en del män har svårt att undvika våld när dom dricker alkohol. Så att bidra till Kvinnojouren är ju ett sätt att motverka det här för dom gör ju att otroligt viktigt jobb.

Jag blev lite imponerad av att ni är så öppna med insamlingen till just Kvinnojouren.

Dregen: Ja men om man inte är det kan man aldrig få bukt på problemet heller! Jag tror att alla borde väl vara så öppna egentligen för att det är ju inte svårare än så egentligen. Kanske inte att få bukt direkt på allt men ju öppnare man är desto enklare är det ju att lösa problemen.

Jag tänkte på er på bryggeriet! Ni har ju gjort både superhjälte öl och rocköl innan. Tänkte ni på något speciellt direkt när det kommer till RIFF eller försöker ni ha någon röd tråd när det kommer till specialölen?

Brande: Ja det beror ju lite på samarbetet mer skulle jag vilja säga. Vi surrar ju ihop oss med dom vi samarbetar med, det är svårt att liksom gå in med superhjältetemat i allt, så det är en grej och sen är rockölen en grej. Där jobbar man ju med olika människor hela tiden och då blir det ju deras input som gäller också. Men som sagt så är det ju ett samarbete där vi bollar fram och tillbaka och till slut så tycker jag att det blev väldigt bra!

Dregen: Det blev väldigt bra! Jag har provsmakat!

Det låter fantastiskt! I vanliga fall brukar jag be dom jag intervjuar om tre album rekommendationer till våra läsare men idag vill jag fråga dig Dregen, vad man ska lyssna på när man dricker RIFF?

Dregen: Oj! Album… Det borde nästan vara ett Live album tror jag. It´s Alive med Ramones. Och ölen kommer att finnas för beställning den 6 juli på systembolaget!

Stor tack för att ni ställde upp och jag hoppas ni får en alldeles fantastisk kväll ikväll och en trevlig helg!!

Så nu vet ni, den 6 juli beställer ni RIFF från systembolaget och ser till att ni har It´s Alive redo i samlingen. Släng på grillen och bjud in vännerna för en provsmakning av RIFF!

Riff bryggs som en festbier, dvs en lite starkare ljus maltig lager. Den är bryggd med pilsnermalt och en relativt stor andel wienermalt, en malt som torkas i lite högre temperatur och ger lite mer brödig maltighet. Humlen är tysk Spalt som ger en mjuk örtighet. Bryggd enligt tysk mäskmetod i flera temperatursteg. Jäst på 11 grader och ”spundad” dvs jästankarna stängs i slutet på jäsningen så att ölet kolsyrad helt på naturlig väg i slutet på jäsningen. Ofiltrerad, opastöriserad, underbar!

Ett jävligt bra buteljerat Riff helt enkelt!”

Om ni känner igen Jemtehed & Brande så är de bryggmästarna bakom bland annat Asta Kask och Crashdiets öl! Vi publicerade en intervju med Jesper Jemtehed tidigare i år som ni kan läsa här.

Foto: Jonas Eriksson

/P ”The Poser” Pousár