Nervosa släppte precis nya plattan Jailbreak och i samband med det fick jag chansen att prata med den nya basisten Hel Pyre lite grann!

Hej, hur är läget?

Det är bra! Mycket att göra men det är bara roligt!

Så låt oss snacka musik! Jag är ju uppvuxen i thrashens begynnelse och ni gör ju förbaskat bra thrash. Dessutom visar ni vägen som ett all-women band! 

Ja! Och vi blir fler och fler band vilket är bra!

Jag lyssnade på singeln ”Jailbreak”, och den känns så befriande på något vis! Vad var tanken bakom den låten för det första jag tänker är självklart Thin Lizzy!

Det är faktiskt precis det du nämner, befrielse från det som håller dig tillbaka. Att bryta sig loss och njuta av livet! Du slog huvudet på spiken där! Haha! Jag vet att Thin Lizzy var lite inspiration för låten när den skrevs dessutom. 

Thin Lizzay är ju old school hårdrock och ansågs väl vara tung när den musiken var aktuell, är det något du själv lyssnar på inspireras av?

Inte jag personligen. Helena, vår gitarrist är lite mer inspirerad av det men överlag lyssnar vi nog inte så mycket på de gamla rockbanden. Men jag lyssnar personligen på alla genrer inom metal. Riktigt hårt och mörkt till mer progressivt. Jag har många favoritalbum och försöker att inte fastna på Old School eller Thrash utan håller mig öppen för det mesta.  

Jag läste om den nya plattan att den ska vara bredare i sin stil, hur har ni tänkt då?

Det är väl lite som jag sa om vad jag lyssnar på, det är inte bara klassisk thrash metal, det är mycket death metal, det finns epic metal och lite rock and roll som i Jailbreak. Det är ju dessutom första plattan där Nervosa har två gitarrer så det är naturligtvis ett mer utvecklat sound. Och Prika har ju tagit över sången helt vilket gav ett grymt resultat och det här är bara en förhandslyssning av vad som komma skall!

Det har ju varit stora förändringar, det har ingen missat men det positiva, den nya känslan, vad är den största förändringen i det?

Tja, den största förändringen i ljudet är de två gitarrerna, definitivt. Och jag tycker att det är en förbättring, det är mycket bättre så. Och som lineupen är just nu, det är riktigt bra, det fungerar väldigt bra! Vi har gjort många turnéer, vi har gjort många festivaler, det har visat sig vara väldigt bra som kemi och på scenen och det var ett väldigt bra drag från Prika att ta sig an sången för när man har så många medlemsbyten och när front kvinnan, som sångerskan, ändras då är det som att man byter karaktär. Men det var det bästa för Prika kommer aldrig att lämna Nervosa. Jag menar att hon är Nervosa! Så det var fantastiskt för henne att göra det och hon gör ett fantastiskt jobb. 

Ja, jag håller med. Jag har inte sett dig live än men jag har tittat mycket på YouTube och som du säger, man kan nästan ta på kemin när ni står på scen och det tycker jag är riktigt coolt.

Ja! Tack!

Så, jag försöker hitta referenser i er musik och det är verkligen svårt, för mig är thrash metal Anthrax, det är tidiga Metallica, det är “The Big Four”, du vet. Men i er musik kan jag till och med höra det svenska göteborgska soundet.

Åh trevligt! Ja, för det är melodiskt, de där melodiska styckena… Och jag tror att det beror på de två gitarrerna nu. Ja, det är… Ja! Det hjälper definitivt med det. Ja, absolut!

I den här nya fasen med det här bandet, är ni alla  med? Pitchar ni alla era idéer och känner ni att ni skriver musiken tillsammans? Eller är det mer av en person som skriver och att ni andra ger era idéer om vad som har gjorts?

För det här albumet var jag tyvärr den sista medlemmen som gick med och det var redan i princi färdiginspelat. Men bara för att, du vet, något måste vara lite av ett bidrag från mig, lyckades vi i sista minuten lägga till bas i en låt och det är Seed of Death. Men tyvärr var jag inte där när hela inspelningen och idéerna och allt var igång, det var innan jag ens blev tillfrågad om att vara med. Det är som att det här albumet just nu är 50-50 Prika och Helena. Och jag tror att det redan är en riktigt stor förändring. Och till nästa album hoppas jag verkligen, jag ser så fram emot det! Jag gillar att lägga till mina idéer också.

Det kan jag tänka mig!. Så vad är planerna nu med det här albumet? Planerar ni att göra en kampanjturné?

Faktiskt många turneer! Vi har nu i oktober en turné i Mexiko. Och sedan i november har vi festivalen Metal Hammer i Tyskland. Och sedan nästa år har vi typ 70 000 ton metal kryssningen, det kommer att bli fantastiskt. Och så en turné i USA, och efteråt en turné i Sydamerika, och efter det en turné i Europa. Så, massor av liveshower.

Ja. Ni är ett riktigt stort namn. Jag tycker det är så häftigt. Att stå där och se alla dessa människor som är där bara för att se er, för att lyssna på er musik. Det måste vara en riktigt fantastisk känsla.

Åh ja, absolut. Det är det mest givande när du turnerar och när du är på en liveshow, när du ser människor som är där för att se dig, lyssna på dig och att de tycker om din musik. Det är fantastiskt. Och det var det jag upplevde på festivalerna i somras, för vi spelade på riktigt stora som Wacken och Summer Breeze och Köpenhamn. Och att se att folk kom för att lyssna på Nervosa och ibland  kunde jag höra dem sjunga Nervosa låtar, det var magiskt! 

Det måste finnas roliga människor i publiken eller människor man möter före eller efter en spelning. Vad är det mest minnesvärda?

Från folk i publiken? Jag minns på Wacken att det var en kille som i slutet av varje låt skrek saker om den grekiska regeringen. Men det var ju faktiskt bara jag, Helena och, du vet, alla greker i publiken som kunde förstå. Vi försökte verkligen inte skratta åt det, för det skulle vara konstigt om bara vi skrattade. Men, ja, det var väldigt passionerat att skrika saker högt om den grekiska regeringen. Det var efter varje låt! Det var roligt, hahaha!

Planerar ni redan att skriva ny musik?

Ja, och det var lite därför jag sa att jag var väldigt exalterad över att få vara med på nästa album, där jag också kan vara med med mina idéer. Inspirationen finns där hela tiden. Jag menar, jag har redan massor av idéer och jag vet att Helena och Prika också har. Så, ja, när vi är klara med marknadsföringen av det nya albumet kommer vi definitivt att börja spela in nästa. 

Ja, för jag känner att ni alla är väldigt… produktiva människor. Det känns som att ni alla älskar det ni gör så mycket. 

Åh ja, ja. Jag kan säga att, åtminstone för mig, jag älskar definitivt det här och det ger mig styrka och som om det är meningen med livet för mig. Det är det verkligen. 

Jag pratade med Thomas Englund och Vikram Shankar från Silent Skies, om hur musik faktiskt kan läka människor. Och det är både att spela det, men också att lyssna på det.

Exakt, ja.

 Har du någonsin träffat någon eller pratat med någon som faktiskt har berättat för dig att din musik betyder mycket eller något speciellt för dem? Är det något du har upplevt? 

Jag har träffat folk angående de två andra banden jag är med i, jag har ju bara varit en väldigt kort tid med Nervosa, men med de andra två banden har jag faktiskt träffat folk som berättat, speciellt för mig med några låtar från mitt personliga projekt Afterblood. Eftersom jag fokuserade mycket på psykologi och att hantera depression, sa vissa folk till mig att det här hjälpte dem eller så kände de vad jag kände när jag skrev de här texterna och det gav dem lite styrka. Det är det mest givande man kan höra som musiker.

Tack så jättemycket för att du tog dig tid att prata med mig idag! Jag hoppas att få se er live nästa år så kan vi ta en fika och snacka face to face!

Det ser jag fram emot!

//P ”The Poseur” Pousár