In Silence är ett band som beskrivs som” Fresh, innovative metal music with melodic elements, powerful and heavy songs, as well as softer touches, resulting in a mysterious mix.” Bandet har ny musik på väg ut under 2019 och de ska dessutom spela på Sweden Rock Festivalen! Det här är ju något vi måste få reda på mer om! Så jag satte mig ner och intervjuade bandet.

Efter en del teknikstrul med skype lyckades vi få igång allt och jag mötte hela bandet. Rejka på sång, Sebastian på lead guitar, Daniel på rythm guitar, Rasmus på trummor och Mikael på bas.

Pauline: Kan ni presentera er lite? Typ, Vad ni har för roller inom bandet?

Rejka svarar först ”Ja vad är jag? Den positiva galna jäveln typ! Det är typ det som är jag!” Sebastian frågar ”Vad sa vi om mig då?” Rejka svarar ”Om dig? Terapeut!” Bandet skrattar lite, Daniel är lammköttet! Säger Rejka och mer skratt utbryter, Lilla bebisen i bandet säger Rejka med skratt i rösten. Rasmus säger att han väl är skeptikern då, och hela bandet instämmer med hummanden och nickanden. ”Det bästa med Rasmus”, säger Rejka ”är att man kommer med ett förslag och han skriker NEJ rakt ut och sen ba, Jo men lyssna då! Och han ba; Ja men det låter rätt bra ändå! Så han är jätteskeptisk!” Mikael avslutar med ”jag är fixaren, det är jag som håller i och styr när vi ska spela in och allt sånt där”.

Pauline: Jag satt och kikade lite på er Facebooksida och ni verkar ju vara riktigt uppskattade på hemmaplan! Det måste ju vara jävligt skönt, det sägs ju att det är svårt att vara profet i sin egen stad annars!

Rejka: Jaha? Det har jag aldrig hört.

Pauline: Inte? Det är många band som upplever den här klassiska jantelagen men det är inget ni har lagt märke till?

Hela bandet svarar nej och skakar på huvudet.

Pauline: Suveränt ju!

Rejka: Vi är värmlänningar vet du, det är mysigt här!

Pauline: Ahaaa! Det är dit man ska flytta alltså!

Bandet instämmer.

Pauline: Men ska vi börja med de stora grejerna nu då! Ni ska spela på Sweden Rock!

Bandet svarar med ett unisont Japp!

Pauline: Det måste nästan vara en av drömmarna? Ett av målen liksom?

”Ja absolut!” Svarar Rasmus innan Sebastian utbrister, ”Barndomsdrömmen!” Hela Bandet nickar och instämmer glatt.

Pauline: Men vad är nästa steg efter det då?

Mikael ”Ut så mycket som möjligt!” Rasmus ”Ja så alla kan se oss!”

Pauline: Och vart är det då?

Mikael ”Överallt! Alla ställen som vill ha oss!”

”Utanför Sverige skulle väl va bra. Bredda vyerna lite så att säga.” Fortsätter Rejka.

Pauline: Men ni har väl hållit på ett tag nu va?

 ”Jaa, i den här uppsättningen så har vi ju”, Rejka funderar lite kort, ”fyra av oss har hållit på i fyra år och Daniel har varit med i ett och ett halvt år. Det är kärnan som är nu då.”

Pauline: Och nu känner ni att ni börjar raketa uppåt då?

Rejka svarar ”Ja men precis! Nu lyfter det liksom!” Bandet instämmer glatt

Pauline: Jag har lyssnat lite på ert material och för det första vill jag bara säga grattis, ni är jävligt bra. Har ni några band som har varit mer förebilder än andra när det kommer till eran musik?

Rejka svarar, ”Alltså alla ställer den här frågan och ba ”näääeh”, man försöker ju ändå ha sitt egna sound liksom. Men vi har ju hört att det finns influencer av det här och det här och det här… Ja men det är ju ingenting vi sitter som band och ba ”nu ska vi lyssna på dom här och göra som dom” utan det är by heart liksom.” Rasmus fortsätter ”Alla har ju så bred musiksmak, det är ju en sån blandning men det vi kör är ju en helt egen grej. Det är vårt liksom.”

Pauline: Men om vi drar det ett steg längre tillbaka till barndomen då. Vad hade ni för barndomsidoler? Vad fick er att vilja bli musiker?

Mikael svarar snabbt, ”Ja det var ju det gamla hederliga för mig. Maiden och gammal hederlig hårdrock.”

Daniel håller med ”Maiden, Metallica… Ja, typ det.” Rasmus ”Jag gick ju från lugnt till hårt jag. Sen kom In Flames och då ba” *hytter med näven i luften* Sebastian bryter in ”Ja In Flames!”

Rejka berättar ”Ja jag började sjunga innan jag kunde prata. När jag var två år fick jag en såndär illgrön bandspelare och där satt jag och sjöng Bä bä vita lamm hela dagen, Bä bä, hela dagen så jag hade väl inga influencer så. Sen är ju pappa musiker så jag har ju vart med i musikersvängar så. Nu är ju inte han någon känd musiker men han har spelat mycket så det är väl så. Jag har inget speciellt band som jag har följt så heller.”

Pauline: Vad är eran pinsamma hemlighet då? Bandet som man inte säger att man lyssnar på?  

Rejka svara blixtsnabbt ”Carola Häggkvist! Haha, shh det här säger man inte högt! Men det är från när jag var liten, hennes skiva Personligt från 92 den är lite mer bluesrockig, den älskade jag när jag var liten. Så, men nej den, shhh, säger vi inte!”

Daniel låter säker när han svarar ”Ja när jag var liten var det ju mycket Markoolio kan jag säga!”

Pauline: Ni andra vägrar svara?

De Skrattar och svarar: Nej, nej!!

Sebastian svarar ”För mig var det nog Simon and Garfunkel.” Är det en hemlighet?? Frågar Rejka. Sebastian mumlar något om ”Ja killar…” Alla skrattar glatt. Rasmus kontrar med ”Jag älskade Hiphop förut…” Rejka Oooohhhar! Daniel frågar Rasmus om han verkligen gjorde det och Rasmus nickar glatt.

Mikael svarar sist ”Jag lyssnar ju mest på hårdrock. Men igår satt jag ju och kollade på melodifestivalen. Det är väl lite skämmigt kanske?! Det är ju inte så där jättejättebra musik.” Sebastian utbrister ”Rätt låt vann i alla fall?” Mikael svarar att jo då rätt låt vann.

Pauline: Nu har ni ju nytt material på gång. Vet ni när skivan släpps?

Mikael tar täten ”Vi har ju planerat att släppa singlar, några stycken på raken istället. Så i slutet på året kanske vi kommer att släppa fullängdare då.” Rejka berättar att ”den första ska vi försöka få ut i slutet av Mars. Vi jobbar på det!”  

Daniel fortsätter ”Ja och sen kommer det ju att fortsätta komma ut kontinuerligt. Singel på singel ett tag framåt.” Rejka avslutar ”Ja vad sa vi? Var det en två månaders mellanrum sådär? Den sista kommer att släppas i oktober”.

Pauline: Schysst! Har ni något tema på den här skivan?

Rejka utbrister ”Nej, vi har spelat in några låtar helt enkelt! Så folk kan lära sig dom nån gång och sjunga mä! (På bred värmländska) Folk är ju så fulla på krogen så dom ba ”Det här är ju Sketbra! UEEÖÖÖUHHH!” Så det kan ju vara bra om de får öva hemma innan.”

Pauline: Men ni gillar att spela på krogar och så? Det är inte bara festivaler ni är ute efter?

Bandet svarar först unisont ”Nää, vi gillar å…

Daniel avslutar ”Spela som spela, det är alltid kul att spela! Tycker jag i alla fall.” Rasmus inflikar med ”Ja oavsett var man spelar så utvecklas man ju”.

”Jag hoppas vi blir stora snart så vi slipper bära de här förbannade grejerna jämt! Fy fan, det är det värsta med att vara musiker att bära grejer. Uuuuh…” Säger Rejka.

Pauline: Jag såg The New Roses förra våren som ändå är rätt stora och åker världen över och de får fortfarande bära sina grejer.

 Rejka suckar, ”Jahopp, då är det bara att börja styrketräna.” Daniel börjar flexa försiktigt.

Pauline: Ok, men av alla spelningar som ni har gjort, är det nån som har varit sådär så att ni aldrig kommer att glömma den?

Mikael nämner Forshaga. Rejka låter exalterad. ”Forshagafestivalen ja! Raise Your Fist for metal. Det var en festival dom körde förra året första gången. Det är nog den. När vi drar mest publik på hela dagen. Det var vi som fick dit folket liksom! Det var lite kul.” 

Pauline: Vem skulle vara den ultimata gästartisten på ett In Silence gig?

”Oj Jävlar” säger Daniel. Bandet hummar och ojar sig lite.

Rejka börjar, ”Alltså jag skulle gärna ha med Lena Scissorhand från Infected Rain och ha henne growla med mig det skulle jag ha tyckt var jävligt fränt. Jag är starstruck på henne, enda jag är starstruck på, jag är så dålig på det annars. Hon är en så trevlig person, jag har träffat henne när hon har haft spelningar i Holland och jag var och kollade. Hon är en sån ödmjuk människa så det skulle vara väldigt roligt att jobba med henne.”

Daniel funderar ”Jag har fan ingen aning. Så där på rak arm…” Rejka flinar och ropar ”Men böj armen då!”

De andra får inte fram någon vettig och till slut höjer Rejka rösten och föreslår ”Alltså typ Björne från Björnes Magasin…” Daniel utbrister: Snigel! Alla Skrattar högt!

Pauline: Turnémat? Vad kan ni inte vara utan?

Rasmus svarar kvickt! ”Falukörv å makaroner!!” Skratt utbryter igen. ”Nä, jag vet faktiskt inte…” Rejka ”Ska vi köpa godis??” Rasmus ”Men öh chips på. Eh… vad fan heter det? Det som vi brukar köpa?” Alla börjar fundera.

Rasmus ”Ni köper ju alltid samma ni två!” Han kollar på Daniel och Sebastian.

Mikael flikar in med ”Högrevshamburgare vettu.” Rejka frågar tveksamt ”På Turné?? Men nä jag har nog ingenting. Kaffe å en snus?” Daniel ”Ja det är det! Kaffe, snus och lite chips.” Rejka hörs i bakgrunden ”Turkisk peppar!”

Pauline: Okej, ni har ju sagt att ni vill komma utanför Sverige. Men finns det nån scen, nån festival som är det ultimata?

Rasmus höjer armarna.

Rejka ”Här kommer det!!”

Rasmus utbrister ”WACKEN!”

Mikael ”Jaa… Jaaa…”

Pauline: Är det hårdrockshimlen? Största scenen på Wacken?

Bandet svarar jakande innan Mikael snabbt säger ”Budokan i Japan också.”

Pauline: Jag brukar allt avsluta med tre snabba.

Hamburgare eller Sushi?

Ett tumult utbryter, en kakafoni av Sushi! Hamburgare! Innan tre konstaterar hamburgare, två sushi och Rejka klämmer till med ”VEGANSK sushi!”

Energidryck eller Vodka?

Daniel: ”Både och i så fall!?” Mikael ”Energidryck!” Rejka frågar ”Är koffeinvatten energidryck?” Mikael ”Carlsberg??”

Anthrax eller Metallica?

Det blir enhälligt Metallica!

Bandet har musikvideos på gång. De kommer att börja med en som har med antimobbing att göra, vilket den här skribenten tycker är vansinnigt snyggt. Förhoppningsvis kommer den innan Sweden Rock så håll ögonen öppna!

/P.Pousár