Intervju med Jesper Jemtehed från Östersundsbryggerier AB.

Solen börjar gassa från himlen och trots karantäntider så blir man ju lätt sugen på festivalölen redan nu. Och inget har väl någonsin hindrat en öl-älskande hårdrockare från att sätta sig på balkongen med högtalarna på max medan man avnjuter en riktigt god bärs!

Vad passar väl bättre då än att få höra lite från en av grundarna till Östersundsbryggerier AB som bland annat gjorde Asta Kask ölet som det surrats om men också en öl åt Crashdiet?! Jag passade på att stjäla en stund av Jesper Jemteheds tid och pratade lite om öl, punk och vad som passar till ölet!

Du kan väl berätta lite om vilka ni är och om bryggeriet?

Ja! Bryggeriets namn är Östersundsbryggerier AB. Det började med ett litet hobbyprojekt som hette Jemtehed & Brande först då och det är jag som heter Jesper Jemtehed och min gamla gymnasiekompis som heter Love Brande som startade ett bryggeri för 8 år sen. Och då har vi mest hållit på lite på hobbynivå och lite på skoj men det har sakta men säkert växt hela tiden och till slut växte det oss lite ur händerna kan man säga. Så först så anställde vi en kille på 20 procent som bara bryggde åt oss men sen så fick han köpa in sig i företaget och då bytte vi namn till Östersundsbryggerier AB och så satte vi Jemtehed & Brande som ett varumärke bara och så skapade vi ett nytt varumärke som heter Östersunds Nya Ångbryggeri. Då tänkte vi att planen med dom här varumärkena var att Jemtehed & Brande skulle få fortsätta att hålla på att leka och greja med den här experimentlusten man ändå har när man skapar nånting och Östersunds Nya Ångbryggeri skulle stå för lite mer volymbärs, lite enklare typer av öl men fortfarande goda klassiska öler som kanske har försvunnit lite grann i den här Micro brygg trenden. Så det är väl det som är tanken med varumärkena och att separera dem med olika stilar. Östersunds Nya Ångbryggeri kör med lite mer klassiska öletiketter med stor gammal tegelbyggnad och lite humlegrejer på och Jemtehed & Brande har ju alltid kört en lite mer konstnärlig stil och tanken med dom ölerna är att vi har gjort superhjältar av gamla kompisar, det är det som är själva grunden i varumärket. Det finns en historia bakom alla samarbeten, vi har försökt synka med gamla gymnasiekompisar som man vill göra en öl åt, så om de är stora och starka så ja, enkelt förklarat så bygger man en öl kring en verklig karaktär. Ja, det är väl egentligen det som är med bryggeriet lite snabbt, vi som driver det är ju jag, Jesper Jemtehed, Love Brande och den tredje heter Fredrik Ståhl och vi driver det fortfarande på någon form av hobbybasis vi jobbar ju med vanliga grejer annars. Jag jobbar som narkossköterska, Love jobbar som barnläkare och Fredrik jobbar som matematiker på mittuniversitet. Så vi är en brokig samling ölgubbar!

Jag gillade superhjältarna och jag såg den här auktionen ni haft på musikhjälpen, det måste ju ha ökat intresset lite grann kring er?

Ja, det tycker jag. Rent generellt är det ju stort intresse för öl och det finns jättemycket bryggerier och jag tycker att folk får upp ögonen för oss mer och mer och samtidigt har vi alltid velat ligga på en ganska låg volym. Vi har inga ambitioner att ha något världsherravälde utan vi ligger på en bra volym och försöker göra lite roliga grejer. Men det var jättekul med musikhjälpen där och det är ju bara roligt att den vart så eftertraktade den där etiketten!

Ni har ju släppt en Asta Kask öl nyligen och den är ju helt slut!

Ja! Vi har ju ett varulager i Stockholm som distribuerar ölen åt oss nationellt så vi ska skicka ner en pall till och så har vi bryggt mer. Det är alltid svårt att uppskatta hur populär en öl kommer att vara, vi hade väl misstänkt att den ölen skulle åka snabbt men det gick ju jätte, jättesnabbt!! Och det är jätteroligt!

Hur kom det sig att ni gjorde den ölen från början?

Det började med att Jesper Lindgren, han bor här i Östersund. Han hjälper Crashdiet med lite allt möjligt och han frågade om vi inte ville göra en öl åt dom. Så då gjorde vi det, den har vi inte sålt någonting nationellt utan Crashdiet har ju sin största fanbase utomlands och dom sköter den distributionen själva, så vi har inte släppt den i Sverige. Vi ska göra det framöver men vi hade lite problem med Crashdiets logga kontra Systembolagets regler för etiketter. Vi har vart tvungna att tänka om lite där men det ska vi lösa på något sätt. Men sen så har vi fortsatt jobba lite med Jesper, vi kom ganska bra överens och så satt vi och spånade lite bara och vi i bryggeriet är ju gamla punkare från ungdomen så Asta Kask har ju vart någon form av husgudar sen barnsben så det var ju som det stora högviltet kan man säga! Så vi sa att det hade ju vart otroligt skoj om vi kunde göra något med dom och sen tog Jesper kontakt med dom och så var dom upp här och spelade i november i fjol och då träffade jag dom lite snabbt och dom fick med sig några smakprover på det som vi har gjort. Så fick dom helt enkelt smaka igenom det där och säga lite grann vad dom tyckte och tänkte och vad dom ville ha för stuk på ölen och så valde dom en öl som dom gillade bland smakproven och så frågade dom om vi kunde förändra det på si och så vis så att dom fick sätta sin unika smakprägel på den. Sen är det dom som har gjort etiketten och dom är ju duktiga på det där och så var med det!

Jag kan ju tänka mig att efterfrågan ökade lite nu när Dregen kom hem från turné och delade ett inlägg där han lagade mat och drack Asta Kask ölet?

Ja men precis! Det var ju roligt! Det ger ju lite ringar på vattnet som man inte riktigt har tänkt sig. Men det är ju jättekul! Och jättekul att folk dricker vår öl!

Jag får testa när de nya flaskorna kommit ut! Hur ser det ut framöver då? Har ni något nytt på gång?

Ja, vi släpper en till musiköl den första i fjärde. Då med dom lokala hårdrockarna 220 Volt som också har gjort samma grej då! Några av dem bor ju och kommer från Östersund och var det något band vi ville göra en öl med här så var det ju 220 Volt så dom tog vi också kontakt med. Vi bjöd in dom till bryggeriet så provade dom lite öler och så snackade vi ihop oss om en öl där och det blir en engelsk ale då! Då hade vi planerat en lite större releasefest på någon lokal krog men vi får väl se hur det blir. Det är ju inte riktigt rätta tiderna för sådana grejer just nu, så vi får nog ta det lite piano med det helt enkelt. Men den kommer ut på onsdag (1 april) och då kommer den ut på butik lokalt och kommer kunna beställas i resten av landet.

Om du fick drömma då, vilket band skulle du få göra en öl åt då?

Jamen det är ju Asta Kask! Vårt mål är ju nått! Jag har liksom inte någon större önskan än så. Vi tycker att det är kul. Det är kul med samarbeten och att utmana oss själva och försöka hitta dom smakerna som folk efterfrågar. Så vi kommer att göra fler samarbeten.

Kul! Jag tänkte avsluta med att fråga dig vilken skiva man ska lyssna på när man avnjuter en av era öler?

Oj! Jaa, när dom dricker vår öl ska de lyssna på ett Jämtländskt gammalt punkband som heter Babysitters With Machineguns!  Det är bra musik!!

———————-

Jag avslutar glatt samtalet med Jesper, solen skiner och jag hör texten ”Några jävla spänn och ett anständigt hej” rassla ur högtalarna medan jag skriver detta. Jag tänker för mig själv att vi har jäkligt många duktiga musiker och musikälskare i det här landet som samarbetar på diverse projekt hela tiden. Offentliga och mindre offentliga.

Jag ser på Facebook hur band planerar livesändningar där man får swisha en frivillig slant och det är klart att fansen swishar! Fans har egna livesändningar där folk från hela världen samlas och diskuterar allt från ett band till hur vi kan hjälpas åt att hålla branschen vid liv.

På lördag ska jag se Charta 77s livegig 20:00. Kolla detaljerna på Facebook.

Till dess ska jag passa på att ringa videosamtal till mina nära och kära. Prata om det vackra vädret och hur bra vi ändå har det som kan sitta i karantän, dricka en kall öl och njuta av musiken, tillsammans!

Skål!

/P ”The Poser” Pousár      

Liked it? Take a second to support Pauline Pousar on Patreon!