Det är fredagkväll och klockan är 19:00 när jag kopplar upp mig mot Zoom, där möter jag Mattias Larsson som är gitarrist i Takida. Mattias har precis kommit hem från hockeyträningen men är taggad på att prata om deras nya album “Agony Flame” som är nummer 9 iordningen som släpps den 9:e Februari 2024. 

Mattias Larsson står längst till höger, med grå tröja

Den 9 februari släpper ni erat nya album “Agony Flame” som är en uppföljare till plattan ”Falling From Fame” från augusti 2021.

Hur har processen sett ut inför albumet?

– Ja vi har ju haft väldigt god tid på oss att skriva och spela in och jobba med den här skivan. Så jämfört med hur det brukar vara när vi har en deadline att jobba mot men nu har vi ingen deadline att gå mot, så vi har legat väldigt bra i tid. Vi kunde alltså jobba på som vi ville och ha den tid som vi behövde och ville ha. Detta har varit väldigt skönt och behövligt. Det ska bli jävligt kul att släppa det här albumet och se hur det mottas av fansen.

Vad är ni mest nöjda med från arbetets gång?
– Ja det känns som att vi har förbättrats i komponerandet och Robbans texter är bra, fina och dem tar. Hans sångröst blir bara bättre och bättre trots att han är 45 eller vilken ålder han nu är i, det är häftigt säger Mattias med glimten i ögat.

Agony Flame är erat nionde studioalbum, hur skulle ni säga att ni som band har utvecklats under dessa nio studioalbum?
– Ja oj, ja jag skickas tillbaka till inspelningen av första skivan “make you breath” då var man mycket mer nervös när man var i studion. Så man har ju blivit säkrare på det man gör. Vi har även lärt oss att kommunicera bättre i bandet helt klart, nu är det högt i tak och man kan både ge ris och ros i studion ofiltrerat. Vi har växt både som egna personer men också som musiker, väldigt stor skillnad från 2005. Vi har lärt oss väldigt mycket genom åren.

Några av mina favoritlåtar från Agony Flame är: Your Blood Awaits You, Third Strike, The Other Side.
Vilka/Vilken låt är din personliga favorit?
– Det varierar, men jag gillar första singeln från albumet “The lonliest hour” den tycker jag är jävligt häftig trots att jag har hört den flera hundra gånger haha. Det jag gillar med den låten är att den har en annan uppbyggnad med basen, den är cool och väldigt rolig att spela live.

Låtarna på nya skivan känns väldigt personliga och jag upplever en känslomässig smärta. Är det något som ni vill förmedla?
– Man ska alltid tolka låtarna på sitt eget sätt, det finns ingen som kan säga hur du som lyssnar ska uppleva våra låtar. Men vi har ingen agenda med låtarna utan vi vill att de ska bli så bra som möjligt. Robban är ju den som skriver texterna och utgår från hur han vill förmedla texterna. Men jag håller med dig om att den kan upplevas som tuff, men och andra sidan ska ju musik kännas och ska få lyssnaren att känna något.

Vad är det bästa eller roligaste konsert-minnet som ni har som band, är det någonting minnesvärt som hänt på en Takida-konsert?
– Ja det finns det ju, all den fantastiska kontakt med våra fans i publiken under en Takida-konsert, det har vi varit med om många gånger. Men det finns några händelser som är komiska som man kommer ihåg, som exempelvis: det här hände för över 20 årsen och vi spelade på något mindre ställe och låten vi spelade då var Evil Eye. Thomas hoppar upp på järnet och när han sätter fötterna på scenen så håller inte scengolvet så han åker igenom, som tur är så gjorde han inte illa sig säger Mattias med glimten i ögat, men det är något som både vi och han själv skrattar åt såhär i efterhand, men trots att han åkt igenom golvet så fortsätter han att lira, det är ju inte så hög scen så golvet var ju i hans brösthöjd, så det var bara huvudet som stack upp, när han skulle byta ljud med fotkontrollen så fick han använda handen istället för foten, det minnet är fint. Sen händer det ju att man snubblar och krockar på scenen med, haha.

Finns det någon av era låtar som ni hade önskat få mer uppmärksamhet än vad den fick, under årens alla gång?
– Oj den här frågan är svår, oftast kan man känna av att den här låten kommer bli populär men självklart har vi varit taggade på att släppa en singel som vi har trott kommer bli stor men gensvaret blev inte alls som vi hade tänkt, men jag kommer inte på något exempel just nu.

Vilken låt tycker ni/du är roligast att spela live just nu?
– Ja det blir ju lite upprepat på mitt svar nu igen haha, men The Loneliest Hour som sagt, den är väldigt skoj att spela live, på refrängen smäller det på som fan och det blir ett härligt och tungt gung. 
En gammal favorit som jag tycker om att spela live är låten “Evil Eye” den har mycket riffande gitarrer och det tycker jag är jäkligt skoj att spela, den brukar det blir ett ställ på, både oss och publiken. 

Ni ska ut på turné igen (Boxroom Tour i Sverige samt Smoke & Mirror Tour i Europa), både inom Sverige och Europa. Hur känns det?
– Det har vi verkligen längtat efter, 22 städer i Sverige. Lite special denna gång faktiskt det blir akustiskt, stråkar och blås. Det är nedskalat samtidigt så kommer det kännas pampigt, och det känns häftigt att få göra det här. Och sen blir det turnéstopp i Tyskland, Tjeckien och Schweiz.

Som avslut ställer jag frågan om hur de upplever sin svenska samt utländska publik. 
– I Tyskland har vi börjat att se en viss rörelse då radiostationer i tyskland  spelar oss och det gör ju att fler får upp ögonen för oss och skapar ringar på vattnet och nu ska vi ju turnéra där igen och det kommer mer och mer folk och vi får spela på lite större ställen som tar mer publik, vi sålde även slut på ett ställe vilket innebär att giget flyttas till en större arena, vilket känns väldigt häftigt måste jag säga, Så det händer verkligen mycket roligt i Tyskland, vilket vi i Takida tycker är väldigt spännande, så i Tyskland där trivs vi bra.

Tack för intervjun, Mattias Larsson!

Så nu ser vi framemot deras nya album och turnen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *