Inför Tracii Guns skivsläpp med soloprojektet Sunbomb där han anlitat Michael Sweet från Stryper som sångare fick jag nöjet att ringa upp honom i det soliga Californien och närmare bestämt tidigare hemstaden Los Angeles.

Hej Tracii! Du har haft en lång karriär i en underbar men också lite farlig bransch. Hur fick du ditt musikintresse?

Det var när jag som sexåring hörde Led Zeppelins ”Whole Lotta Love”. Jag tyckte gitarrljudet lät skrämmande som en spökhistoria så jag frågade mamma vad det var för något och hon fick spela Led Zeppelin om och om igen.

När började du spela gitarr?

Det var i tioårsåldern. Jag hade en skolkamrat som numera är känd som Slash som också spelade gitarr. Vi två höll ihop och övade för jämnan. Det enda jag gjorde på min fritid var att spela gitarr. Jag uppskattar att vid 14 års ålder var vi båda bra nog för att spela i något band men det är också viktigt att ha det rätta psyket. Har du inte rätt mentalitet så spelar det ingen roll hur bra du är som musiker

När började du spela i ett band?

Det var i junior high. Vi hade ett coverband som senare blev L.A. Guns. Vid den här tiden bodde Izzy Stradlin hemma hos mina föräldrar och han var med i ett band som hette Hollywood Rose. Vi blev goda vänner och efter en tid fick deras sångare Axl Rose provsjunga med oss i L.A. Guns efter 10 spelningar gav dock vår manager Axl sparken. Efteråt satt jag och Axl och undrade vad vi skulle göra nu och fick den lysande idén att starta ett skivbolag som skulle heta Guns´n´Rose records och där vi skulle kunna ge ut våra egna skivor. Men efter en liten stund sa en av oss: Fuck that, Guns´n´Roses is a good band name, lets go for it! Så skivbolaget existerade i ungefär 5 minuter och istället startades bandet Guns´n´Roses.

Hur var det i Los Angeles och runt Sunset Strip under den här tiden?

Runt 78 slog Van Halen igenom och det blev populärare med mer melodiös musik än punkrocken som hade varit dominerande ett tag. Los Angeles har alltid varit en modestad och runt 78-79 blev hårdrock mode så det var hårdrockare överallt. Efter Van Halen kom Mötley Crüe och W.A.S.P. som banade väg för band som L.A. Guns, Guns´n´Roses, Poison, Faster Pussycat och Warrant för att nämna några. Vi var som en enda stor familj som hjälpte varandra och det var en fantastisk stämning runt Sunset Strip. Med tiden fick många av banden framgångar vilket gjorde att den familjära stämningen runt Sunset Strip sakta dog ut på grund av att banden var ute på olika turnéer så runt 92 ungefär var de absoluta guldåren där över men L.A. Guns spelar fortfarande på The Whiskey tre gånger om året.

Nu till nutiden och Sunbomb. Varifrån kom idéerna till Sunbomb?

Det var tänkt som mitt eget soloalbum. Jag har länge velat göra en skiva med musik som jag själv hämtat influencer ifrån så jag tycker den låter som en del klassiska Heavy Metal band som Black Sabbath, Iron Maiden, Scorpions, W.A.S.P. och Ozzy Osbourne. Man kan säja att projektet sparkades igång av pandemin.

Jag (Marcus) gillar skivan och håller med om att den inte låter som L.A. Guns utan som du säger mera åt klassisk Heavy Metal. Jag tycker också att några låtar skulle kunna klassas som Doom. Jag tänker på ”Take Me Away”, ”Better End” och ”World Gone Wrong”. Jag tycker de påminner lite grann om svenska Sorcerer som släppte en jättebra skiva förra året.

Det var lustigt för jag har egentligen aldrig lyssnat på Doom förutom amerikanska Trouble men min åsikt är att om man ska göra riktigt tung musik så måste den vara mörk och långsam. Jag vet att inte många hårdrockare lyssnar på Enya men om man gör det så upptäcker man att hon gjort mycket musik som är just långsam och mörk. En annan sak som inspirerade till skivan var min fru som är från Danmark och som lyssnar mycket på Black Metal och har spelat mycket Satyricon för mig. När jag hade skrivit åtta låtar till skivan så fick jag lite idétorka, och man kan inte släppa en skiva med åtta låtar så i ett par månader fick min fru sitta framför mig och lyssna på de idéer jag kom upp med.

På albumet sjunger Michael Sweet från Stryper, hur kom det sig?

Jag höll på och jobbade med skivan och jag ville inte att den skulle bli instrumental för det är inget jag själv lyssnar på och nyligen träffade jag Michael på The Whiskey och spelade upp materialet och frågade om han ville sjunga och han gillade det och hoppade på. Sedan har min vän och skivans trummis Adam Hamilton (L.A. Guns) mixat den.

Jag (Marcus) har lovat mig själv att aldrig säga något negativt om någon skiva förrän jag hört den minst fem gånger eftersom jag tycker mycket musik växer över tid. Jag har lyssnat på Evil and Divine några gånger nu gillar den skarpt men tycker också att den fortfarande växer.

Det gläder mig att du säger det för jag har samma erfarenhet av musik. Som t.ex de två första skivorna från både Iron Maiden och Def Leppard. Jag lyssnar fortfarande på dom då och då och tycker att de växer och jag tycker också att musik som det tar ett litet tag att lyssna in sig på stannar kvar längre. Jag älskar Paul Di`annos sång på Killers än idag medan låtar som man lätt tar till sig också lättare hamnar i glömska. Jag tycker hela samhället har för lite tålamod idag. Folk är ihop i två veckor och sedan ger man upp. Om man jobbar på det kan det istället bli bra. Verkligen kul att du tycker det är en grower.

Hur ser framtiden ut för Tracii Guns? Blir det en turné med Sunbomb efter pandemin?

Nej, jag har en son i L.A. och en 14 månaders son i Danmark och har väl genom pandemin blivit mer hemkär. Det finns inga planer på en Sunbombturné men L.A. Guns kommer att turnera och spela på festivaler igen. Vi får se lite vad som händer efter pandemin men jag har som sagt blivit bekväm med att vara hemma och numera gillar jag sådana spelningar som jag kan åka iväg på men komma hem från samma kväll.

Jag tycker The devil you know(L.A. Guns 2019) är en fantastisk skiva och har följt dig på sociala medier. I mina ögon ser det ut som att du har mycket mer att ge både när det gäller att skapa ny musik men också när det gäller att bistå andra musiker med erfarenhet och tips på bl.a facebook.

Ja jag älskar verkligen fortfarande att göra musik och att man kan hjälpa andra är jättekul.

Kommer det något mer album med Sunbomb?

Det finns inga planer på det just nu men det hänger på om jag får inspiration att göra någonting utanför L.A. Guns. Kanske blir det en Black Metal skiva eftersom min fru fått mig att lyssna på det. Jag är faktist med på en skiva med ett svenskt band som ska släppas inom kort. Bandet heter Social Disorder. Sedan ska L.A. Guns släppa två album under året. Senare i vår kommer en liveskiva med låtar från Cocked and Loaded(1989) och i november kommer ett studioalbum.

Det gläder mig att höra att det ska komma mer från L.A. Guns.

L.A. Guns kommer att släppa skivor så länge jag har hälsan och orken.

Till sist. Är det något du vill hälsa dina fans i Sverige?

Jag längtar efter att få spela i Sverige. Det är längesedan nu. Nu bor jag ju i Danmark så det är inte jättelångt så om pandemin ger med sej kan ni räkna med ett besök inom ett år eller två. Jag avslutar på danska. Hej hej!

Marcus Ahlberg