Svenska Treat firade nyligen att skivan Organized Crime fyllde 30 år med en spelning på Klubben i Stockholm. The Maloik fick en liten pratstund med sångaren Robban Ernlund och bassisten Nalle Påhlsson strax innan bandet gick på scen.

Hur kom ni på idén med att göra en jubileumsspelning?

Robban: Det kom egentligen från fansen. Vi har fått frågor om vi kan inte spela lite mer låtar från skivan och vi tyckte att visst fan kan vi det. Det kan vara en kul grej. Vi tyckte att det kan bli en utmaning att spela de där låtarna för många av dom har vi aldrig spelat live förut.

Har ni planerat länge för det här?

Nej, vi är inte riktigt den typen av band. Vi har t.ex. bara repat två gånger. Alla försöker göra det hemma på kammaren för vi har så mycket att göra. Vi diskuterar upplägget och någon kommer med låtförslag och sen går vi in och kör.

Blir detta en engångsgrej eller blir det fler konserter?

Att spela låtar som vi aldrig har spelat live förut är nog en engångsgrej. Inför framtida gig kanske vi gör en låtlista med låtar som vi inte har spelat någon gång men om det blir en spelning av det får Nalle bestämma eftersom han är ny i bandet. Det är alltid kul att få in en ny röst som kan komma med nya idéer till låtar som man kan ha på setlistan.

Ni var ju på väg att slå igenom stort på 80-talet men så kom ett visst band från Upplands-Väsby emellan och stal all uppmärksamhet. Hur ser ni på det idag?

De kom ju före hela tiden. De vann rock SM och låg en skiva före oss plus att de fick ju en megahit vilket vi inte fick vilket öppnade dörrarna för dem.

Vad det något som ni kunde dras med i?

Vi uppfattade det inte så. Vi var ju bra polare och hängde med dem och drack bärs. Vi turnerade med dem i Japan 2015 vilket var riktigt roligt.

Finns det några stjärnskott i dagens rock som imponerar på er idag?

Nalle: Jag tänker på två band som faktiskt är svenska. Det är Ghost och Night Flight Orchestra med Björn Strid i spetsen.

Robban: Kommer inte på något just nu.

Ni var på väg att lägga av 2013. Vad fick er att ändra er?

Det var när vi fick turnera i Japan med Europe 2015. När man såg den publiken så gick det ju inte – varför ska man lägga av när man ligger på topp och fortfarande tycker att det är roligt?

Hur går det till när ni skriver låtar?

Robban: De sista åren skriver man musik på ett egentligen ganska tråkigt sätt. En av oss skriver en demo på en låt som han skickar över till nästa som i sin tur gör sina grejer vilket tyvärr är ganska tråkigt eftersom vi inte möts men det är ändå ett effektivt sätt att jobba på.

Till nästa skiva så har jag har och Anders pratat om att det skulle vara jävligt roligt om vi kunde göra låtarna färdiga och sen gå ner i replokalen och spela igenom låtarna tillsammans som vi gjorde förr. För då blir det mer att man kan komma på idéer och verkligen sätta pricken över i:et plus att då känner sig alla delaktiga på ett annat sätt. Det blir roligare och mer musik tycker jag.

Nalle: Det blir mer organiskt om man spelar in med alla samtidigt men det är ju mer vanligare idag att man skickar ljudfiler mellan varandra. Man bygger från grunden med trummor, bas, gitarr och sång.

Vad kännetecknar en bra låt?

Robban: För mig är det att jag måste bli berörd, hör jag en skitbra låt så börjar jag böla. Jag tycker musik är kommunikation. Har du inget att kommunicera så försvinner det bort i luften och blir man inte berörd heller så är det också borta.

Nalle: Det är som Robban säger; det ska beröra och finnas en kärna i det och det kan vara vad som helst – jag kan höra en låt med Lady Gaga och bli berörd.

Vilka band har inspirerat dig Robban?

Det har oftast handlat om sångaren för min del. T.ex. så har David Coverdale varit en stor idol och även Joe Lynn Turner tyckte jag var jävligt grym. Sen kan jag gå in och titta på Aerosmith eller Guns N’ Roses och tyckte det var jäkligt ballt fast det inte riktigt är min grej men jag gillar det i sak.

Paul Stanley har under en period varit världens bäste rocksångare och sen har jag alltid gillat Foreigner.

Hur ser framtiden ut för er? Har ni någon ny musik på gång?

Det finns vissa embryon till nya låtar. Skivbolaget vill såklart ha nytt material och Anders skriver hela tiden men vi tar det ganska lugnt. Det måste förstås vara tillräckligt starkt material men tanken är att det ska komma ett nytt album.

Text och foto: Ulf Romedahl