MSG släpper albumet Universal den 27 Maj och Pauline fick chansen att prata med Mr Schenker himself.

Spana även efter recensionen som landar under kommande veckan!

Hej, har jag kommit till Mr Schenker?

Ja det här är Michael Schenker!

Vad bra! Det här är Pauline från The Maloik Rock Blog! Hur mår du idag?

Hej Pauline! Det är bara bra med mig! Hur är det med dig?

Det är bra! Det nya albumet släpps ju den 27 maj, spelade ni in hela albumet under pandemin eller hade ni något klart sedan innan?

Nej allting är inspelat under pandemin. Jag har ju faktiskt släppt två album under pandemin! Haha! Jag har disponerat min tid väl, det fanns ju inget annat att göra! Vi kunde ju inte turnera så jag skrev två album och nu börjar vi turnera igen så ingen tid har slösats bort!

Du är ju väldigt produktiv annars också, jag är inte helt hundra men när jag räknade idag så har du ju gjort minst 66 album!

Det var ju bra att veta! 66 alltså, jag brukar säga mellan 50 och 70 album så det borde stämma haha! 

Jag lyssnade på Save Yourself idag för att det är ett magiskt och väldigt rockigt album. Kommer vi höra mer av den stilen på Universal med? Lite mer Old school?

Jag spelar ju Michael Schenker musik och har alltid skrivit min egen musik så det är det ni får. Jag brukar säga att min ambition är att sprida glädjen i musiken, själen och känslan av självuttryck. Så rent som det kan bli. Det är det jag är hängiven till och det är det jag tycker är roligt. Du kallar det Old School eller New School men för mig är det tidlöst, det finns inom mig och jag har aldrig följt någon trend. Det är mitt eget uttryck.   

Låten Save Yourself har ju ett riktigt rockigt intro. Det gör nästan hela albumet.

Till och med min mamma tycker om det! Haha! Du har bra smak!

De senaste åren har många unga band tagit till sig och spelar en hel del klassisk rock. Tror du att rockgenren har en revival nu?

Jag vet ärligt talat inte. Jag är inte en del av scenen på det sättet utan jag skriver min egen musik och har inte koll på vad som sker där ute. Jag är inte kopplad till det på det sättet. Jag är en artist, jag skriver min egen musik, jag lyssnar inte på musik och vill inte bli influerad av andras musik. Under de senaste 50 åren har jag inte ens haft en radio i bilen eller en skivspelare hemma. Jag skriver eget, går in i mig själv som artist och där hittar jag källan av kreativitet och därifrån kommer musiken. Så jag vet inte vad som händer i resten av världen.

Du har ju fått en hel del priser för ditt gitarrspel. “The golden Icon award”, “The 100 greatest guitarists” i Guitarworld med flera. Upplever du att folk ser upp till dig på det sättet, att du är ett slags influencer?

Jadu, när jag träffade Kirk Hammet och Dave Mustaine under 90 talet och de berättade att de var influerade av mig så frågade jag varför. De sa att de aldrig hade hört någon spela det jag spelar. Jag förklarade för dem det jag nämnde tidigare att jag skapar detta inom mig. Det är unikt och varje människa är unik och har förmågan att uttrycka sig själv på ett sätt som ingen annan kan. Om jag uttrycker det ingen annan gjort så är det ju inte så konstigt att det uppmärksammas. 

Det känns som att det är både en livsstil och en livsfilosofi att leva som Michael Schenker!

Ja så är det ju. Det har alltid varit viktigt för mig att få uttrycka mig själv och att få göra det utan att kopiera andra eller skapa något bara för att det ska passa den som lyssnar. Jag har fått uttrycka det jag vill och har nog fått ur mig det mesta jag ville få fram och det hade jag aldrig kunna göra med Ozzy eller Scorpions utan att behöva låta som något som låter som dem. Jag vill låta som mig själv, det jag burit på. 

Var det alltid din dröm att spela musik?

Vad menar du med dröm? När jag var 9 startade jag mitt första band! Då var jag självklart tvungen att kopiera andra band för att lära mig att spela och när jag var 11 startade jag ett annat band som vi behövde ha material för publiken att dansa till så Beatles och andra band som var populära då fick stå för låtarna. Jag startade ytterligare ett band när jag var 13 sen slog jag mig ihop med Rudolf innan vi gick med i Scorpions när jag var 15 och då började resan med självuttryck. Och när jag var 18 tog jag beslutet att sluta lyssna på andras musik och följa min egen källa.  Min mamma och hennes väninnor skrattade åt mig när jag var 11 men för mig fanns det inget alternativ. Musiken var det jag levde för. 

Under alla dessa år, har du gjort några livsstilsförändringar som påverkat dig och din musik på något sätt?

För mig är livet inte upp eller ner. Det är något som egot skapar, för mig är allting en lärdom och livet är en lärare. Allting du upplever i livet är positivt för du lär dig något av det. 

Har du några favoritminnen i musiken?

Hela mitt liv är som en bok. Alla minnen samlas där. Ingen dag är den andra lik och jag upprepar helst inte någonting. Och när livet är slut så är boken klar. Det finns inga bättre eller sämre stunder, de är alla olika sorters utveckling. Jag var aldrig ute efter berömmelse eller pengar, mitt enda mål var att vara mig själv och sann mot mig själv och det har jag ju gjort. 

Nu kommer ju det nya albumet snart och ni ska ju börja turnera, har ni kommit igång med repetitionerna ännu?

Absolut, nu är ju inte Ronnie Romero med som det var tänkt på grund av personliga skäl och det får man ju ta. Men Robin MacAuley var snäll och hoppade in. Han är ju professionell så det löste sig snabbt. Det är lite som 1987 när vi turnerade med Def Leppard det är ungefär samma rutt så jag tror inte folk kommer att bli besvikna. Lite nostalgiskt nästan. Sen när Ronnie kommer tillbaka blir det festivalerna under sommaren och sedan Amerika, Japan och Sydamerika.

Då har ni de närmaste åren bokade med andra ord!

Haha ja eller inte riktigt. Japan är ju till exempel bara tre fyra gig så det tar ju inte så lång tid.

Kanske inte men jag tror publiken kommer kräva fler spelningar nu när vi inte fått se er live på så länge!

Det kan du ha rätt i! Vi spelade 4 gig i UK vilket var långt ifrån tillräckligt och där var det många som ville boka upp oss igen direkt. Så efter den planerade turnén kommer vi åka direkt tillbaka dit. 

Hade ni några problem med inspelningen under pandemin?

Nej med så duktiga musiker som Michael Kiske (Helloween) Ralf Scheepers (Primal Fear), Phillips (Toto, The Who), Bobby Rondinelli (Rainbow), Bodo Schopf (Eloy) och Bob Daisley (Black Sabbath) d flera var det inga problem alls. Alla gjorde sin del och det löste sig.

Var du med och producerade mycket på albumet?

Jag var co producer tillsammans med Michael Voss. Vi kompletterar varandra väldigt väl och det känns tryggt att låta honom ta över då och då. Jag är motorn, jag drar igång det med musiken för utan den finns det ju inget att jobba med och sen får han lära känna låtarna och texterna får börja ta form med melodi och sen fortsätter vi därifrån. 

Michael mixar ju också, men jag har alltid sista ordet. Men det är skönt att han kan ta hand om det så jag slipper vara där hela tiden. 

Du släppte ju Emergency i mars, har du hört några reaktioner på det?

Kollar man på Facebook så har den fått många klick och det är ju bra! Sen har ju folk lagt märke till att det är en lite annorlunda låt. Den är svårspelad och ganska progressiv men samtidigt väldigt medryckande. Det är intressant att se hur folk reagerar på den för den representerar inte albumet egentligen utan har en helt egen position. Det gör albumet unikt i sig just för att vi skrivit några väldigt annorlunda låtar till det. Jag vet ju vad albumet handlar om men det vet ju inte lyssnaren. 

Det känns som att vi skulle kunna prata i flera timmar, speciellt som jag läst mycket filosofi och ditt sätt att tänka förklara hur man kan känna igen ditt sound direkt! Tack för att du förenar så många i kärleken till musiken och för att du tog dig tid att prata med mig idag!

Tack själv! Det betyder mycket! Och tack för att du lagt märke till mitt sound och ideérna bakom dem!

/P ”The Poseur” Pousár