Mother Mersy släppte nyligen sin singel ”Girl With Ocean Eyes”. Den fick snabbt mycket positiv respons och vi ville självklart snacka med bandet om såväl musikbranchen som klädstil!

Hej! Kul att ni ville ställa upp på en intervju! Berätta gärna lite om er själva för våra läsare, vilka är Mother Mersy?

– Men såklart! Kul att vi fick vara med!

Jo, Mother Mersy är fyra ungdomar, eller ja. Vi börjar ju närma oss 25-års krisen allihopa. Men vi består av Emil Starbrant på sång, Viktor Drakhammar på gitarr, Nea Ekdahl Bejmar på bas och så mig Erik Gustavsson på trummor.

Vi är ett rockband som kommer från Malmö och bandet har väl funnits i lite olika konstellationer i 5 år nu. Men så som vi är nu har vi kört på i 3 år och precis som ett bra vin blir vi bara bättre med åren.

Hur ser dynamiken ut i bandet? Har ni några bestämda roller eller delar ni på allt när det kommer till att skriva musik eller koka kaffe?

– Haha tror faktiskt aldrig att någon har varit en ”officiell kaffekokare”, i nuläget går vi till och med emot replokalsnormer faktiskt, och har inte ens en kaffebryggare i repan.

Men skulle nog vilja påstå att vi har en bra dynamik och att vi alla drar våra strån till stacken när det kommer till att skriva vår musik.

Dock så är det ju klart att vi alla har mer givna roller, Viktor med sina gitarr-delar, Nea med sina bas-grooves, jag och mina trumkomp och såklart Emil med melodi och text.

Vad jag sett på Facebook så har ni stylat er lite sedan förra sommaren, väldigt coolt! Stilen verkar blinka lite lekfullt mot 70 talet! Var det medvetet med tanke på era influenser?

– Lite var det väl. Tanken finns ju alltid där i bakhuvudet och ens rötter brukar leta sig fram på ett eller annat sätt. Men samtidigt så tror jag nog bara att vi körde på det vi tyckte var snyggt och just 70-talet hade ju snygga mönster och mode.

När det kommer till just influencer, vad har ni för enskilda influencer eller idoler?

– Nea influeras av John Paul Jones, Gail Ann Dorsey och John Entwhistle. Emil utav Jeff Buckley, Freddie Mercury och Steven Tyler. Erik utav John Bonham, Chad Smith och Mike Miley. Viktor utav Jimmy Page, Joe bonamassa och Jimi Hendrix.

Vad har ni för planer för 2020 förutom den nya musiken?

– Där finns en del planer för 2020 och Mother Mersy faktiskt.

Spelningar, ny musik, video-släpp och förhoppningsvis ett album också. I nuläget har vi som första plan att släppa ytterligare någon singel och få ut mer material. Men vi har många bollar på g just nu och vi har mycket vi vill förmedla och dela med oss av till alla där ute och verkligen visa vad vi går för.

Nu har ni släppt en ny singel “Girl With Ocean Eyes”hur tycker ni mottagandet varit hittills?

Vi tycker att vi har fått bra respons faktiskt. De som kommit fram till oss och dem vi pratat med har överöst oss med positiva kommentarer och många vill bara höra mer av vad vi har att komma med.

Det är en spännande titel, hade ni någon särskild tanke bakom texten och titeln?

– Det är i grund och botten en observation av religion och vad det gör med människor som grupp. Hur lätt folk i grupp luras till att tro och göra hemska saker. Huvudpersonen i texten upplever som i en mörk dröm hur hen är ledare för en sekt. Svårt att se vad som är verkligt. Skapar en symbol/för rörelsen, (flickan, ängeln, urmodern) som hen påstår sig se, har kontakt med. Ett slags väsen men med egen agenda (lite inspo från näcken/bäckahästen/svensk folktro) som lockar ned människor i vattnet. Med löften om evigt liv och vattnets helande kraft dränker hon sina offer.

Men titeln anspelar också på Billie Eilish första släppta låt, Ocean Eyes. Emil, sångaren, har inspirerats väldigt av henne och hennes musik det senaste året

Har vi mer musik att se fram emot under 2020?

Ja, som jag nämnde innan så har vi ju tankar på att släppa en tre eller fyra singlar nu under våren och sen siktar vi på att börja spela in och kanske till och med släppa ett album senare i år. Och då gäller det både med gamla dängor och nya godbitar.

Men så ny musik kommer, det är bara att hålla ögon och öron öppna.

Hur upplever ni musikbranchen just nu med Streaming tjänster som Spotify och ITunes? Påverkar det er på något vis, positivt eller negativt?

– Detta är ju en väldigt diskuterad fråga. På flera olika forum runt och i Sverige men även i världen. Just nu cirkulerar det ju t.ex. en artikel på Facebook där många musiker reagerar väldigt starkt kring det dem läser. Men det är klart att Spotify och ITunes påverkar oss, liksom det påverkar alla. Både positivt och negativt såklart.

Det absolut bästa med streamingtjänster är väl tillgängligheten, att man, i princip överallt, kan få tillgång till i stort sätt all musik världen har att erbjuda. Och det är ju rätt fantastiskt.

Nackdelen är kanske att det konkurrerar ut mycket andra verksamheter. Skivbutiker stänger ner till höger och vänster, musiker som tappar intäkter och allmänheten blir så vana vid att de har allt i mobilen att de inte längre är intresserade av att gå på konserter.

Men som sagt, det är ett bra sätt att nå ut till människor och få spridning. Och det är ju det ett band vill. Att få dela med sig av sin musik.

Hur tror ni att musikbranchen kommer att se ut om 10 år?

Oj, bra fråga! Det skulle man nog kunna spekulera om i evigheter.

Kanske är det fortfarande popmusiken som hörs mest eller så kanske den klassiska rocken får ett uppsving igen hos den nya generationen. Svårt att säga. Och förhoppningsvis är väl musikbranchen kanske lite mer jämställd också när vi står där om 10 år.

En sak som är säker dock är nog att teknologin bara kommer utveckla branschen mer och mer.

Hur skulle drömkonserten se ut om ni fick Headline på ett trebands gig?

– Finns ju så många man vill spela med.

Greta hade ju varit coolt att spela med! Greta van fleet då och inte Greta Thunberg haha!

Nej, men skämt o sido. GVF är ju unga precis som vi, så hade varit kul att göra något ihopa med dem. Och sen The Darkness. De sätter ju alltid ribban högt, levererar en scenshow deluxe och lirar go musik. Precis som oss. Tror det hade varit en hyfsat bra matchning!

Vilken scen skulle den konserten utspela sig på?

– Wembley är väl givet här? Lite musikernas mecka ju!

Finns det några inom musikbranchen som ni drömmer om att samarbeta med?

– Det givna kortet för oss måste nog vara Rival Sons idag. Det är en av de gemensamma favoriterna i bandet och just nu är dem ju on top of the world liksom.

Finns det något särskilt ni vill dela med våra läsare?

– I en värld av klimatkatastrofer, krig, och dagliga problem så vill vi bara säga: Make love not war.

Tack så mycket för att ni tog er tid att svara på mina frågor! Jag ser fram emot mer Mother Mersy under 2020!

Tack själv, tack för att du tog dig tid! Och det gör vi också!

/P “The Poser” Pousár