Leading Light släppte ju sin singel It Hurts förra veckan så vi tänkte kolla läget med bandet nu när världen är kaotisk men ”the show must go on!” Jag högg tag i sångaren och gitarristen Rasmus Weström och frågade ut honom om streaming tjänster, framtiden och vem som brygger kaffe i bandet!

Du kan väl berätta lite om er för dem av våra läsare som inte känner till er sedan innan?

Leading Light är ett metalband med rötter från Gotland som uppstod då vårt gamla band Inception To Embrace fick problem med vårt dåvarande skivkontrakt. Lösningen blev att skapa ett nytt band (Leading Light), för att kunna fortsätta släppa material på våra villkor. Så man kan egentligen säga att vi har varit aktiva sedan 2008, bara under två olika namn.

Ni har ju spelat ihop sedan 2012 och hunnit med en del på vägen. Hur känner ni att ni har utvecklats som band sedan starten?

När vi startade Leading Light 2012, så hade vi redan spelat ihop sedan 2008 med Inception To Embrace. Så vi hade redan lärt oss en hel del om hur saker fungerar och hur vi vill göra saker. Leading Light handlade mer om att börja om och göra saker grundat på vad vi har lärt oss med vårt förra band.

Har ni alltid haft samma inriktning på er musik eller har det också utvecklats med tiden?

Grundkonceptet har nog alltid varit likadant. Väldigt melodiskt och väldigt brutalt. Vårt mål har alltid varit att försöka få lyssnaren att känna det vi spelar och sjunger om.

Hur ser dynamiken ut i bandet? Har ni några fasta roller eller turas ni om att brygga kaffe t ex?

När det gäller kaffebryggandet så delar vi jämt! Annars har vi väl inte direkt några fasta roller direkt. Vi försöker att dela upp arbetet lika emellan oss. Även om det är jag som oftast kommer med låtidéer, så ser alla alltid till att lägga sin ”touch” på materialet.

Ni spenderade ju 2019 med att turnera och skriva material, nu är ju läget som det är med turnerande och så men hur ser det ut framöver för er?

Med tanke på att det ser rätt mörkt ut för spelningar i år, så försöker vi mest fokusera på att skriva och få ut nytt material. Vi håller även på att se över alternativen för livestream-spelningar och liknande!

Upplever ni att er musik fått större genomslagskraft i och med att streamingtjänsterna blivit mer tillgängliga för såväl band som lyssnare?

Absolut! Det gör det helt klart lättare för ett band på vår nivå att släppa sin musik själva. Att få upp sin musik på Spotify, istället för att behöva trycka skivor underlättar en hel del!

Vad tycker ni om vågen av livestreams som spelats på nätet under den här perioden av ofrivilligt utegångsförbud, tror ni det kan vara ett bra sätt att behålla intresset för livemusiken?

Verkligen. Det är fint att se att musiker hittar sätt att fortsätta på och det ger en hopp om att vi kommer kunna fortsätta som ett aktivt band. Förhoppningsvis kommer vi kunna hoppa på den vägen snart. Vi längtar efter att få lira igen! Vi har dock en gitarrist i Stockholm och resterande medlemmar bor på Gotland, så just nu är det svårt att ses.

Om ni fick önska inför framtiden vad vore drömgiget?

Drömmen för mig personligen hade nog varit att vara support till System Of A Down, då dom fick mig att börja med musik. Realistiskt sett så hade vi gärna varit support till något större band i vår genre.

Och slutligen, vilka tre album (genre spelar absolut ingen roll) skulle ni rekommendera våra läsare att lyssna på idag?

System Of A Down – Toxicity
Norma Jean – Polar Similar
Letlive – The Blackest Beautiful

Tack för att ni tagit er tid att svara på våra frågor och jag ser fram emot att höra mer ifrån er!

Tack själv!

/P ”The Poser” Pousár