Svenska Reach som vi här på Maloik har gillat sen starten släpper idag sin helt nya singel Ängel som är bandets första låt på svenska.

Vi tog kontakt med sångaren och gitarristen Ludvig Törner som fick berätta om låten och bandets planer för 2022.

Vad är anledningen till att ni släpper en singel på svenska? Berätta mer om låten. Vad handlar den om?

Jag har velat skriva något till minnet av min bortgångne far sen ett tag tillbaka men, det har aldrig känts riktigt rätt på engelska. Att sjunga på svenska kändes mer genuint. Melodier & text kommer så naturligt på något sätt. Ängel blev vad jag ville att den skulle bli. Jag suddade och skrev verser fram och tillbaka men refrängen kändes bra från början. Verserna tog tid för jag ville att de skulle formuleras som i svensk vismusik utan att kännas krystat. Det var nog det svåraste. Pappa tyckte mycket om Evert Taube och sjöng gärna så många fraser som ligger inne sen jag var liten och det hjälpte mig mycket vid skapandet av Ängel. 

För den nyfikne så läste jag ”Inbjudan till Bohuslän” och speciellt denna vers:

”Ett pärlstrött flor av snövit rikedom

Ja kom och se vårt Bohuslän om våren

Du Rönnerdahl, som äger blick för färg

Här går på vinröd ljung de svarta fåren

Och rosa skyar över druvblå berg”

Kan vi förvänta oss flera låtar på svenska från er eller är detta en engångsföreteelse? 

Detta är en engångsföreteelse, vi jobbar just nu med några ”vanliga” singlar till våren men även låtar till ett nytt album. Vi har inte planerat att göra fler låtar på svenska. Det kanske är ett långskott att släppa en sådan här låt men vi älskar långskott. Den här låten är en hyllning jag velat göra och i sitt vemod så gjorde den sig bra med Reach. 

Ni släppte nya albumet The promise of a life förra året som vi här på The Maloik gillade skarpt.

Har ni redan börjat jobba med nästa skiva eller hur ser planerna ut där? 

Vi jobbar på med nästa platta! Det är en långsam process då vi har andra idéer & visioner än vad vi hade med Promise of a Life. Vi vill inte göra en kopia på tidigare nämnda album, vi vill göra något spännande som vi inte gjort förut. Vem som kommer producera, mixa & mastra är inte bestämt än men vi tittar mot Jona Tee (HEAT, New Horizon) & Christian Schneider (Star Cassette) som producerade & mixade Ängel. Vi får se vem som orkar med oss under den enormt krävande processen som det är att trycka ut ett Reachalbum. 

Ni har börjat använda mer stråkar i era arrangemang. 

Har ni någon tanke hur ni ska lösa det live med tanke på att ni är en trio?

Vi kör backing tracks på keys, stråk, brass & sång som vi saknar medlemmar för att kunna göra själva. 

Om Promise of a Life fortsätter streama, sälja som den gör och vi kan börja spela live igen så hade jag tyckt de va kul att ta in en trumpetare på New frontier, en pianist på Motherland osv. En kväll med Reach + storband typ. De hade vart preussiskt! 

Nu har äntligen restriktionerna släppts och banden kan börja turnera igen.

Hur ser era turnéplaner ut just nu?

Jajamen! Helt fantastiskt! Vi håller nu tummarna för att vi kan komma iväg på turnén med HEAT i maj. Efter det så vill vi såklart spela så mycket det går. Vi har ju typ inte spelat nån av låtarna från Promise of a Life live än! 

Av Ulf Romedahl