Ni släpper ett nytt album på fredag och jag har faktiskt inte hört det ännu! Vad kan vi vänta oss?

Oj! Dåså… Jag vill inte säga att det är old school Alter Bridge men det är old school Alter Bridge. Tio låtar. Några episka låtar. Vi har faktiskt spelat in den längsta låten vi någonsin gjort. Jag vet inte om det är bra eller dåligt men… Det är! Och det är en av mina favoriter bland alla låtar vi någonsin skrivit. Alter Bridge är ju trots allt kända för att göra ett par 6 eller 7 minuter långa låtar på varje platta och jag tror att fansen kommer att uppskatta det mycket! Det är som en kulmen från var vi en gång startade och var vi är idag.

Det har ju skapats många nya album eftersom man haft tid att skriva nu och jag får en känsla av att många band som faktiskt haft tid nu har sett tillbaka lite och gått tillbaka till rötterna på sätt och vis och du, Brian och Mark var ju med i Creed så ni har väl era rutiner satta liksom?

Det har vi! Jag träffade Scott (Stapp) och Mark (Tremonti) 1994 och det var katalysatorn i hur allting startade. Brian kom in under våren 1995 och i slutet av 2002/03 när allt föll samman så vi hade väl varit en enhet i sju åtta år medan vi i Alter Bridge nu har hållit samman i arton år så vi har våra rutiner. Inte för att något av banden är viktigare än det andra men Alter Bridge är vad vi gjort i nästan två decennier nu så det är vad det är. Vi har lärt oss att jobba ihop! Haha!

När förstår man att “Det är det här jag gör nu, det här är mitt liv!”?

Jag kan nog inget annat, eller jo jag kan såklart andra saker men inget som jag är tillräckligt bra på eller som jag egentligen skulle vilja göra annat än musiken. Jag älskar musiken. 

Visste du det redan när du var liten att musiken var grejen?

Ja det gjorde jag! Jag älskade musik! Musik var viktigt omkring mig och jag spelade inte trummor eller gitarr utan jag spelade saxofon när jag växte upp. Och jag menar MTV!! Jag kollade på Van Halen och Def Leppard och alla band som gjorde vad som var ganska töntiga musikvideor idag! Haha! Men det var det coolaste någonsin då! Och jag började spela trummor när jag var 18 och efter det var det tidigt 90 tal med Pearl Jam, Soundgarden, Tool, Rage Against The Machine och den eran. Den var viktig för mig. 

Var kom titeln på albumet, “Pawns & Kings” från?

Det var en låt som Myles hade skrivit. Både texten och faktiskt mestadels musiken med. Och jag gick faktiskt igenom texterna igår eftersom jag hade intervjuer idag och antagligen skulle få en fråga som detta! Det känns som att hela albumet handlar om de som har och de som inte har och hur de som inte har reser sig mot orättvisan i det. I låten Pawns & Kings är det tydligt men det genomsyrar hela plattan. 

Det är en väldigt stark titel och jag tycker den passar väldigt bra med omslaget med guld, ormar och skallar. Det är väldigt stark symbolik i omslagskonsten. 

Ja och det är mycket symbolik i albumet! Och jag vet inte om de andra har pratat mycket om det men Dan Tremonti, Marks bror, som har gjort nästan alla våra omslag sedan Creed tiden till nu har dolt symboler på alla omslag som knyter samman alla  album. Som små easter eggs för fansen. 

Var du tvungen att berätta det!!

Japp nu åker förstoringsglaset fram! Haha! Det är som en historia av bandet i bilder helt enkelt. 

Sånt är så roligt, det knyter ju era band till fansen ännu mer. 

Verkligen!

Men under pandemin, kändes det som att ni tappade lite av kontakten med fansen då?

Ja såklart! Vi skulle ju precis börja turnera och promota förra plattan och så blev det bara inte av. Det gjorde ont, på riktigt. Att inte få se våra fans och prata med våra fans. Jag vet att alla säger att deras fans är de bästa men våra är verkligen det! Vi har fans som varit med så länge att de är vänner och nästan familj som vi umgås med och vi kunde liksom inte interagera med dem på samma sätt. Och vi gick alla igenom samma sak med förvirrade tider och lockdown och man blev orolig. Man kanske inte skulle få träffa alla dem igen. 

Ja och jag kan tänka mig att det har blivit en livsstil som integrerats in i ditt personliga liv.

Ja mycket så. Det här är den längsta “Pausen” vi haft. Och vi har i regel en treårs albumcirkel och den lyckades vi nästan hålla, men att sitta hemma och inte göra något? Jag trodde att jag kanske inte kunde spela längre ett tag. Det var tufft. 

Jag har pratat med flera band om det här med hur man skapar och repar in låtarna idag. Förr var det ju replokalen och harva. Har ni varit där eller har ni alltid skickat material mellan er som är det vanligaste idag?

Genom alla år har vi gjort både och! Mark och jag bor väldigt nära varandra. Brian bor i en annan del av Florida och Myles i Spokane, Washington som är någon helt annanstans! När vi repar, som vi ska snart inför Europa turnén så är det ofta så att vi skickat material sinsemellan. Myles skickade till exempel några demos och jag spelade in trummorna på nytt upp i sovrummet i våras inför inspelningen. Myles har lekt lite med digitala trummor men han är verkligen inte bra på det! Haha! Jag har sagt det till honom! Men han skapar en ljudbild i alla fall. Och vi skapar demos men själva byggandet av låtarna startar egentligen inte förrän vi är i samma rum ihop. Mycket av de tidiga Alter Bridge albumen är från replokalen, och vi pratar om att hyra en stuga mitt i skogen och köra en rejäl rep/skrivsession på ett par veckor. 

Det känns som att det kanske blev extra tydligt under pandemin att det var så enkelt att skicka sina demos för man ska ju ses sen ändå och slå ihop det men så kunde man plötsligt inte göra det. Bara ses och spela ihop liksom. Vara ihop och vara kreativa.

Ja hur illa pandemin än varit så kanske det finns något bra i det. Jag värdesätter att vara med bandet. Att få vara tillsammans efter ett längre tag. Och jag tror det kommer märkas på albumet! Det har varit en tid för reflektion och det har nog varit nyttigt.

Ja, det kanske blir så för fler, att man ser tillbaka och hittar lite mer av sina rötter för ibland försvinner de ju, tiden gör sådant. 

Ja definitivt! Man har som jag sa haft tid för reflektion och jag tror du kommer känna igen det hos oss med på plattan. Jag tror du kommer gilla det och jag tror att både nya och gamla fans kan uppskatta lite klassiska Alter Bridge vibbar.

Det tror jag med!

Jag brukar ställa en fråga till alla jag intervjuar som är lite 80 tals rocktidnings inspirerad. Vilket album, oavsett artist, genre eller ålder skulle du rekommendera våra läsare att lyssna på?   

Wow… 

Det är standardsvaret på den frågan! Haha!

Hahaha det tror jag det! Men jag kom att tänka på 80 talet eftersom du sa det. Jag tror aldrig jag nämnt detta för någon! Men Tears For Fears “Songs From The Big Chair” var helt klart ett album som formade mig och vad jag skulle bli musikaliskt. Det påverkade hela min ungdom egentligen. Men det är ett riktigt bra album och jag kan lyssna på det idag och känna att det är lika bra idag. Det håller ännu!

Tack så mycket för att du tog dig tid att prata med dig idag!

Tack själv! Det var kul att snacka med dig och vi ser fram emot att komma och turnera i Europa!

Jag sitter i skrivande stund och lyssnar på plattan som landade i min mail idag (torsdag) och det är lätt ett av de bästa Alter Bridge album jag hört! Allting Scott nämner i intervjun stämmer och jag kan knappt vänta på att få höra alla era reaktioner på det!!

Rock on!

/P “The Poseur” Pousár