I fredags släppte Stormen sitt debutalbum med hårdrock på svenska.

Redaktör Romedahl träffade bandet över en kall öl på Södermalm i Stockholm där dom fick berätta mer om sig själva och sina mörka texter.

Berätta lite om er själva för de som inte vet vilka Stormen är.

Stormen är en power-trio som spelar hårdrock på svenska med mörker och melodier. På den skiva som vi släpper nu tar vi upp ganska tuffa ämnen för vi är trötta på att lägga fingrarna emellan och göra sockersöta tuffa rocktexter så nu skriver vi mer om hur det är att leva.

Vi spelar arenarock men vi försöker samtidigt att gå den enkla vägen när vi skapar låtar och musik genom att gå mer åt det punkiga hållet än det välarrangerade och i och med det skapa en råhet samtidigt som det ska vara ”catchy” och lättillgängligt.

Hur kom ni på tanken att göra hårdrock på svenska?

Jag och Marcus har spelat ihop med en massa band och så började vi träffas igen för att skriva hårdrock och bilda ett metalband. Vi fick in ett bra flyt i vårt skrivande och samtidigt med detta gick Marcus igenom en separation och började skriva texter på svenska parallellt med vårt skrivande.

Marcus – Jag började skriva i ett självterapeutiskt syfte och det kändes mer rimligt att skriva på svenska för det var ämnen som låg mig väldigt nära hjärtat och någonstans när vi kom fram till att göra det här så kändes det mer rätt att göra det på svenska för att få fram den där råa, raka och ärliga känslan som blir mer kraftfull med en svensk text.

Det som jag har reflekterat särskilt över när jag har lyssnat igenom albumet är de mörka texterna. De handlar om ensamhet och spruckna relationer. Kan ni berätta mer? Är det självupplevt?

Skulle kunna säga att nittio procent av texterna är reflektioner kring våra respektive liv och då är det inte höjdpunkterna vi skrivit om, utan lågpunkterna när vi mått som sämst. Det blir som ögonblicksbilder som man sätter ord på.

Många av låtarna har egentligen kommit till utav de mörkaste stunderna i livet som vi gått igenom. Det har nästan blivit så att när man har trillat ner i de där groparna så har vi hittat ett sätt att skriva om det. Det har varit en stark känsla som vi vill förmedla och samtidigt så bearbetar man det som man har gått igenom så musiken har blivit en terapi.

När vi började skriva de här låtarna så kom det någon låt som gjorde att vi hittade hem i både sound och uttryck som kändes rätt. Det kändes som att vi hade hittat en nyckel till en låst dörr och när vi hade låst upp den så, i princip på en kväll, rann merparten av alla låtarna ur oss så det fanns tydligen någonting som behövde dras i.

Varenda refräng som vi har är så tydlig i vad det handlar om så man behöver inte ta fram en ordbok för att fatta vad vi menar. Livet, psykisk ohälsa, separationer och livspussel som vi bygger våra texter på är ju universellt så alla kan ju relatera till våra texter.

Har ni några influenser?

Marcus – En väldigt stor influens för mig när det gäller Stormens musik och även sången, har alltid varit W.A.S.P. som har mycket av den råheten och de raka rören som jag gillar.

Allan – Jag har en grund inom punken som har övergått till att spela hårdrock. 

Det har snart gått ett år sedan vi fick provlyssna på albumet. Vad har gjort att det tagit så lång tid att få det utgivet?

Det har som tagit mest tid är att vi kände att vi inte riktigt var klara så vi har gjort en del uppdateringar. Vi har bland annat lagt om en del gitarrer och sen har livet kommit emellan. Lars har varit upptagen med Tiamat och Allan blev ju gitarrist i KSMB och en hel del annat så vi kände att det får ta den tid det tar men nu är vi redo att släppa ut det.

Nu är ju ert debutalbum ut men finns det redan planer för en uppföljare?

I och med att vi har tagit ganska god tid på oss att fixa klart den här plattan så är vi inställda på att ganska snabbt börja jobba på nästa. Vi har nyligen haft låtskrivarsessions för att bygga upp för det, så vi hoppas att kunna följa upp denna platta med en andra ganska snabbt för vi har redan nu ganska mycket material och vill naturligtvis skriva mer.

Hur går det till när ni skriver låtar?

Vi jammar fram låtarna med varsin akustisk gitarr, så kommer någon på en känsla eller en sägning som han vill ha fram och så bygger vi vidare runt det. Vi liksom öppnar en flödeskran och känner in alla dessa idéer och skapar ett låtskelett och sen plockar vi russinen ur kakan.

Hade ni mycket låtar att välja på till skivan?

Vi hade ett gäng låtar klara. Det fanns en del som var helt givna och så fanns det ett gäng låtar där vi försökte hitta det som passade ihop på en platta. Sen fanns det några riktiga stänkare kvar som vi kände att ”det kan bli riktigt bra”, men som vi kanske inte har hunnit jobba igenom ännu. De låtarna som släpps nu är vad vi tror är de bästa som vi hade till just den här skivan och sen har vi litegrann som ligger och ruvar i lagret.

Ni är ju en trio men ni brukar använda Soufian Ma’Aoui som basist. Är han fast medlem?

Nej. Han har varit med på scen och hjälpt oss men nu har han så många andra åtaganden så han har faktiskt tackat nej till att fortsätta. Så nu på releasefesten kommer vi ha Fredrik Isaksson från Dark Funeral på bas och sen tänker vi oss att så länge vi är trygga i att skapa musik och vara Stormen så kommer det vara vi tre och så får vi se vad som händer om vi hittar någon på vägen som är hungrig nog. Marcus spelar ju bas på skivan, förutom i de två singlarna som är släppta där det är Nalle Påhlsson som spelar bas. Marcus är en kompetent basist men han är så yvig på scen så det är mest av praktiska skäl som vi har en live-basist.

Har ni tänkt tanken att ta in en fast basist i bandet?

Vi tre trivs ju så bra med varandra och har ett bra flow både privat och professionellt så det gäller att hitta en person som vi funkar lika bra med på samma plan, men om den rätte skulle dyka upp så är det inte omöjligt.

Hur ser framtiden ut för er? Vad har ni för planer för 2020?

Vi hade ett stort releasegig på Harry B James den 6 mars då skivan släpptes. Sen är planen att boka gig och komma ut och spela runtom i Sverige, men det vore kul att även kunna spela i de andra nordiska länderna. I övrigt har vi inget bokat ännu, men vi hoppas att vi kan åka ut som förband till något band.

Har ni hjälp av något bokningsbolag?

Just nu har vi stor hjälp av MTA Produktion som hjälper oss, men annars nej.

Om ni skulle göra en reklam-spot i TV4 under primetime. Kortfattat; vad skulle ni göra för att få folket att lyssna på Stormen?

Det smartaste skulle vara att köra en vers och en refräng av vår kommande singel ”Stormen kommer” och låta musiken tala för sig själv.

Stormen består av:

Marcus Von Boisman – Sång och bas

Allan Sundberg – Gitarr och sång

Lars Sköld – Trummor och sång

Av Ulf Romedahl