Kulturkollektivet Beardmen arrangerar konserter och festivaler sedan tio år tillbaka och nu den 4 maj kommer de att ha Saffire och Velveteen Queen med sig ut till Qvänum för en härlig kväll av Rock! Jag högg tag i Therese Fredriksson som är ordförande i föreningen för att snacka lite!

Hej Therese, tack för att du ville prata med mig idag!  

Hej kul att få vara med. 

Du kan väl berätta lite om vad det här kulturkollektivet är för någonting, för jag menar, jag har en känsla av att det är mest närboende folk som har koll, men fler borde ju få koll på vilka ni är. 

Absolut. Jag kan inte säga annat, jag tycker att alla borde ha koll på oss för det vi gör känns ändå som någonting som fler föreningar bör göra och det är väl framförallt att vi anordnar spelningar, dels för mindre band men vi försöker hålla undergroundscenen igång och faktiskt skapa den här lilla och mellanscenen. Så det finns någonstans för nya band att spela. Det är det som är stöttepelaren för oss egentligen, så vi är en helt ideell förening som ja, vi organiserar ju eller arrangerar spelningar i hela Skaraborg. Sen är vi här och i Skövde. Det var Nicki som startade föreningen, för det är faktiskt 10 år sedan i år så vi har jubileum. Det är kul att vi har lyckats hålla igång så länge! Det är inga stora pengar när man håller på med det här så. Men vi brinner för musik och vi äter musik till vardags. Hela föreningen älskar musik. 
Jag tycker att det är ett viktigt arbete, alltså just det här att man får till, alltså man får till speltillfällen för alla de nya band som kommer, för det finns otroligt mycket bra och underskattade band ute i Sverige som inte har någonstans att ta vägen och spela. De får inte chansen. Och man pratar ju om hur det behövs en föryngring på scenen och jag vet inte hur vi ska uppnå den om vi inte arrangerar den här typen av spelningar. 

Men ni får ju fokus på er genom att kombinera det här med större band som kommer och spelar. Du kan väl berätta lite om vad ni har arrangerat hittills? 

Vi har ju som sagt vi har hållit på i 10 år, så vi har ju arrangerat allt möjligt. Det har ju varit festivaler och det har varit mindre spelningar. Men precis som du säger har vi haft större mer namnkända akter också. Vi körde ju senast Stagman som vi körde storytelling med. Och vi hade Sator på förra Qvänum live. Så det är ju lite sådana större akter som vi kör också. Det skapar ju utrymme för att boka mindre band i kombination med det då också. 

Ja, jag såg det! Det ni har kommande nu är ju en kväll med Saffire och Velveteen Queen! 

Ja exakt! Det är 4 maj nu på Qvänum mat och Malt, ett lokalt ölbryggeri, så det är en väldigt häftig sättning att vara inne på loftet i den ladan där. Mitt ute på slätta som vi säger. Och det ger en extra krydda kan man väl säga till en sån här spelning. Saffire är ju också, även om flera av dem bor i Göteborg, bor ju några på Kinnekulle här också så att det är lite lokalanknytning. Sedan Velveteen Queen är ju, alltså, jag vet nog inget ungt band som är helt nya som har spelat på så många ställen utan att ens ha släppt en skiva ännu. Den är ju på gång, men som jag har förstått det lite försenad. Men kommer väl i april här nu tror jag. Men jag menar, de har ju spelat på i stort sett alla stora festivaler. De är ju satta för Sweden rock nu också. I helgen som var nu öppnade de ju för Hardrock Superstar och spelar väl i stort sett alltid innan dem nu. Det är jätteroligt faktiskt att de ska komma också och Saffire har vi haft med på In Rock i Skövde. Så det ska bli ett kärt återseende också tycker jag. Jag gillar dem. 

Jag ska backtracka lite där till Velveteen Queen för att jag upptäckte dem när de spelade förband åt nästa år på deras turné förra året. Och om inte jag har helt fel så hade du ett finger med i spelet inför Nestorfest förra året? 

Ja alltså Nestor Next, deras bandtävling är jag ju med och är jury, var jag förra året, då var jag bara en av jurymedlemmarna på deltävlingarna. I år är jag ju ordförande till och med. Jonny abdikerade och gav den rollen till mig för att han tyckte det var bättre att jag gick upp på scen och presenterade vinnarna. Så så blev det. 

Men det är ju helt fantastiskt, alltså ett kollektiv som er behövs ju egentligen i vartenda landskap i det här landet känner jag. 

Vi känner likadant och det, ja men vi tycker att det vi gör är viktigt, så enkelt är det. Jag tror inte jag behöver hymla om det överhuvudtaget, för vi tycker att vi har en viktig roll att fylla. Och framförallt så är det förbaskat roligt. Det är jätteroligt att hålla på med detta. Och sen finns det ju också en aspekt i det, jag tycker att man inte alltid ska behöva åka till storstaden för att gå på bra spelningar. Jag tycker att alltså vi har så mycket fantastiska lokaler, både folkets park och såna ställen. Vi försöker att arrangera bra kvalitativ musik ute på landsbygden också. 

Ja, det låter ju helt fantastiskt och jag tror att alla våra lyssnare och läsare håller med om precis alltid har sagt här idag. 

Det hoppas jag med. 

Tack så jättemycket för att du ville komma hit och berätta om vad ni gör och glöm nu inte folk att ni ska gå och se Saffire och Velveteen Queen på Qvänum den 4 maj! 

Tack för att jag fick vara med! 

Där har ni det! Passa på att se två makalöst bra band den 4 maj och gå in och följ Kulturkollektivet Beardmen på Facebook så ni inte missar något!

https://www.facebook.com/kulturkollektivet.beardmen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *