Nestor släpper nya albumet Teenage Rebel 31 Maj så Pauline var ju självklart tvungen att prata med Tobias för att kolla läget!

När Tobias dyker upp på zoom har jag på mig de vackra Nestor solglasögonen som kännetecknar hans alter ego Ironlord och jag möts av ett gott skratt. 

Tobias 
Yeah! Ja, det var det bästa jag sett. Det är den första intervjun jag gör där någon har anammat the Ironlord look. 

Pauline 
Man måste ju passa på när man har dem hemma och vet att man ska prata med dig, eller hur? 

Tobias
Ja fan vad bra! Det uppskattas! 

Pauline 
Är det bra med dig? 

Tobias  
Ja, det är skitbra. Jag har full rulle nu med så här PR inför skivsläpp och det känns skitkul. Det är liksom, de första recensionerna börjar trilla in och så och de är ju… Ja de är så bra så jag nästan inte vågar tro att de menar allvar, så det är ju skitkul. Det har ju varit 2 galna år måste man ju säga. Nu har vi tagit det lite lugnt ett tag vilket känns både lite så här skönt men också läskigt för man har ju vant sig vid att inte göra nånting nu. Vi åker till Brasilien här nästa vecka. Sedan är vi igång liksom så att ja, vi får se vart det tar vägen den här gången. 

Pauline 
Jag tror att det kommer att bli minst lika populärt som det blev förra gången. 

Tobias 
Ja men det är kul. Jag hoppas det med. Det känns som att, utan att liksom gå in i det för mycket, men det känns ju som att jag är väldigt såhär subjektiv i och med att jag har gjort och suttit med allt. Nu när jag börjar få lite distans till det så känns det verkligen som att det är on par med förra skivan och det är liksom en uppföljare. Jag tror inte våra fans kommer bli besvikna direkt, utan de känner nog igen sig Nestorsoundet och allting. 

Pauline 
När jag har lyssnat på den så först och främst känns det som att det är tydlig röd tråd och sen så känns det som att ni har varit lite mer på det lugna hållet. Alltså, det är fler lite lugnare låtar än vad det var på den första plattan. Vilket absolut inte är något negativt. Utan det känns som att ni liksom har taggat ner lite för att lyfta fram er själva på något sätt. 

Tobias 
Ja. Det är svårt att svara på, men det kan nog vara så tror jag. Det är lite det som möjligtvis skiljer. Det är… Nej, jag vet inte riktigt, men jag har ju varit eller vi har varit noggrannare den här gången. Vi har jobbat lite mer med keyboards. Du vet, låta dem ta lite mer plats, vi var lite sparsmakade med allt förra skivan, eller? Jag vet inte om det är det. Kanske är det en efterkonstruktion, men då ville man ju verkligen att du vet, det skulle smälla på så in i helvete och det gör det nu med, men jag har varit lite mer… Jag har producerat det här lite försiktigare med att låta allt få ta plats och att istället med den här skivan ska man kunna spela jävligt högt utan att det gör ont i öronen. Så då kanske det gör att man backar på några grejer. Låter det vara lite luftigare, liksom på något vis? Kanske, ja. 

Pauline 
Ja, men det är så jag uppfattar det också, så då var jag inte helt ute och cyklade ändå. 

Tobias 
Nej nej, absolut! 

Pauline 
Men hur kom ni fram till den här plattan nu då? Nu vill jag höra allting. Hur skrev ni låtarna? När gick ni in i studion? Vad hände när ni gick in i studion för att det måste ju ha varit skitcoolt att gå på nummer 2? 

Tobias 
Ja det var det. Det var jävligt kul liksom till en början, det är ju lite så i Nestors land att jag skriver det mesta och producerar allt. Och de andra, Jonny är delaktig väldigt mycket, men de andra lite mindre och det finns inget konstigt i det. Jag gör ju demos och när det börjar så skickar jag och till slut så spelar vi in det liksom. 
 Men jag var så här, nej, men jag har inga mer låtar. Det är slut. De har tagit slut. Jag skrev dem på Ghost Town. Det blir inga mer, men sen när, du vet man börjar känna att det var någon gång någon som frågade så där att, kan man inte bara göra en singel då? Men att man inte gör en hel skiva liksom så jag började faktiskt skriva lite, känna på det redan 2022 på hösten där. Jag blev så himla, det var någon intervju jag läste om att Nestor lyckas med konststycket att vägra växa upp, du vet. Jag vet inte om du känner till uttrycket Peter Pan syndrom? Det är så här, Peter Pan, du vet, pojkarna som vägrar växa upp och Lost boys, då kände jag som en röd tråd. Skivan hette länge The Lost Boys som arbetstitel sen tyckte jag att det används lite för mycket. Men då liksom hade jag en ingång. Ja, men det kanske är det vi ska skriva om? Hur det är att vara 50 bast och fortfarande tycka att det är det roligaste som finns, men också normala liv och ta ansvar och vara förälder. Och vad fan det kan vara så här! Så att svaret på frågan var nog att då började jag skriva och sedan har vi faktiskt, till skillnad från Kids in a Ghost Town som gjordes i pandemin, där det verkligen var att skicka filer så har alla varit här där jag sitter nu i min studio i Spanien, så alla har kommit ner en efter en eller ibland tillsammans, så det har vi har ju kört i stort sett alla helger i stort sett sedan 2022. Jag har ju suttit på veckorna också. Trummorna spelades in i Sverige utanför Falköping, men allt annat är inspelat här. En gång har alla varit här samtidigt, annars är det så här bits and pieces liksom. 

Pauline 
Det förklarar varför alla sett så fräscha och solbrända ut på sina instagramkonton. 

Tobias 
Haha!! Ja kanske det? Jag tror att det faktiskt varit lite så, jag har skojat om det. Att alla är så här, “jag måste nog göra några pålägg till. Jag känner mig inte riktigt nöjd”. Men du kanske också vill åka till Spanien och sitta i solen och dricka öl? 

Pauline 
Men den här videon som ni släppte, hockeyvideon! Ni har ju fått extremt mycket reaktioner på den med folk som känner igen sig och förstår vad den handlar om. Hur tänkte ni när ni skrev den för jag kan ju tänka mig att ni hade ett manus färdigt innan ni började spela in. 

Tobias 
Ja det var faktiskt så, låten var ju klar så klart och när vi höll på med den så kändes den väldigt tydligt som att det var en sån här du vet hockey sport anthem du vet, en vinnarlåt! Vi mot alla liksom och jag har faktiskt en gammal kompis i Falköping som jag växte upp med som är jättemusikintresserad men aldrig spelat själv, som heter Pirren eller Pierre och du vet det är alltid bra om folk lyssnar på låtarna och vissa är professionella och vissa lyssnar bara på musik för de tycker om musik. Så jag skickade några låtar till honom och sa att de här är singelkandidater och vilken gillar du bäst och så? Vi gjorde någon liten Music poll och så blev det Victorious alla röstade på. Då frågade jag honom men vad skulle du göra för video? Där och då var det faktiskt han som sa så här: Jag tycker ni ska göra en Hockeyvideo typ Young Blood slagskottet den typen av video, så det var faktiskt hans idé och då tog jag den idén till Henke våran regissörer och sa: Bear with me, det här kommer inte vara lätt att ro i land, men vad tror du om det här? Och han var ju också såhär; det är klart vi ska göra det! Men det är ju by far, den mest ambitiösa video vi gjort, även om vi har lagt ribban innan också, så det här med alltså, vi hade ju så mycket folk och hockeylag och en ishall och du vet, bara att inte alla frös ihjäl! Nej, men det var ändå inspelningar i 3 dagar. Det är skitkul att så många känner igen sig och fattar videon. Den handlar egentligen bara om att vi är ju alltid på den lilla människans sida, liksom att inte bara inte ge upp och kämpa på. 

Pauline 
Det där är ju lite roligt därför att bara för en halvtimme sedan så intervjuade jag Therese Fredriksson från kulturkollektivet Beardmen. 

Tobias
Ja ja ja, Therese ja just det. Hon är ju våran konferencier där va, visst är det så!?

Pauline
Ja. Precis och hon sa också det att det är så himla roligt för att ni är ju grabbarna som Emma hängde med liksom och att det är så häftigt att se att ni syns liksom och att folk ser en storhet i Nestor medans hon ser grabbarna i rummet bredvid. 

Tobias 
Ja jo, men så är det nog. Jag tror att det är våran styrka någonstans och det har säkert med ålder att göra. Det är ingen av oss som gets Carried away. Det är så här skitkul att spela stora gig och turnera och grejer och så, men någonstans är vi också, ja men du vet, vi brukar ju säga det på Nestorfest ”är vi fortfarande era söner Falköping?” och får ”Ja, det är ni!” Det blir så, så det är väl kanske det som är tricket med det och trovärdighet, att man liksom… Vi gör ju allt, oftast om vi kan så försöker vi göra allt lokalt liksom och stötta näringslivet där och Nestorfest såklart har ju blivit en stor grej där och Nestor Next och så där så att det ligger naturligt i vårat DNA någonstans och det Nestor står för. Man vet var man kommer ifrån och what we are made of så att säga. 

Pauline 
Ja, men och det blir ju så tydligt just nu med Nestor Next där ni står på det lilla bandets sida verkligen. Det är ju som en gammal fritidsgårdsbandtävling i princip fast för vuxna på något sätt. 

Tobias 
Ja, men det är väl precis så, att man vill ge igen. Det har ju liksom gått bort sig den där musiktävlings grejen som fanns när vi växte upp. När TV formatet, i form av idol och vad allt det kan heta, Talang, så försvann liksom den här bandtävlingen, jag menar när vi växte upp, det var först och främst Rock SM. Det var musik direkt, det var SM rocken det var Lucia rocken. Sen var inte tävlingen det viktigaste! Man vann någonting, men det var en jury och man fick du vet, skärpa sig lite. Men det var mer att det fanns vissa parametrar man skulle uppfylla och så fick man köra sina låtar och så fick bara en expertjury tycka om en. Och det var jävligt nyttigt. Vi var verkligen super seriösa i de där sammanhangen, vi vann ju till och med Musik direkt 93, vilket var, ja. Men så här att finns det en scen nu för tiden är det ju nästan alltid så att om inte man drar en publik själv då är det svårt att hitta ett ställe att spela på så att det här är väl en tanke att vi ser till att publiken kommer och så får banden spela liksom. 

Pauline 
Ni hade ju ett band med er förra året när ni turnerade som heter Velveteen Queen. Hur kom ni i kontakt med dem, för jag menar, de har ju fortfarande inte släppt sin första platta? (Plattans läpps idag 3/5 Reds. Anm)

Tobias 
Det är faktiskt kul. Vi släppte idag att vi åker ju på tysklandsturné i höst och vi tar ju med dem då också så att de åker med oss. Men det handlar egentligen om att vi alla, eller jag och Larna vår manager känner Magnus Ax och gamla Sticky fingers Manko och hade kontakt med honom och han sa tidigt så här, min grabb Lukas och hans gäng de är up and coming unga killar då. Alltså, det var inget snack egentligen. När jag såg dem första gången, de har ju en resa kvar att göra, liksom med allt vad som krävs det ska vara låtar och hitta sitt sound och så där. Men jättesköna och påminner mycket om oss när vi var i den åldern. Hungriga liksom, ödmjuka inför att lägga ner jobbet och så, det var väl kanske tanken lite med Nestor Next också att vi kanske skulle hitta ett annat sånt band som vi skulle kunna hjälpa. Och du vet, kanske skriva lite låtar till och eventuellt, jag menar Nestor det är ju inte långt från att kanske bli ett skivbolag eller ett management eller du vet för att hjälpa up and coming artister. Nu när vi har en plattform att stå på i form av turnéer och så så är det ju bästa sättet att kunna ge tillbaks, det har vi inte riktigt hittat det i Nestor Next än men vi får se. Det är någon deltävling kvar, men Velveteen Queen är ju ett sånt band som vi gärna vill helt enkelt hjälpa och stötta kanske. Ja men att de kan kolla på oss lite och lite Inspiration eller tvärtom så ska vi inte göra! Haha! 

Pauline 
Men det är så fascinerande, för jag har ju följt er från dag ett i princip. Och det har ju gått fort. Vi snackar 2 år liksom. Och redan då, när vi pratade första gången så reagerade jag på hur ödmjuk du var inför hela den här grejen och sen när jag träffat resten av bandet så de är ju precis lika ödmjuka och lika fascinerade över mottagandet som ni fick. Och så tar ni den här plattformen direkt, ni liksom tar den till er egen och använder den för att gynna andra? Det måste ju vara skithäftigt att bara kunna få göra en sån grej. 

Tobias 
Ja, det är jättecoolt och det är väl det som är, jag tror jag jag har sagt det flera gånger. Vi gjorde en liten så här förhandsvisningsgrej på våran video i Falköping på en biograf där och det var nog en av de gångerna man känner att fan vad det här är kul, att vi faktiskt gör lite skillnad och så där. Men då var det så här. Vi körde DM till alla våra största, du vet, de här diamond fansen på Facebook “Här är det, vi ska göra det här. Vill du komma?” Och själv hade man ju svimmat om ens favvoband hade skrivit vill du komma på fest? Typ kolla på videon, dricka lite öl och hänga med oss en kväll och det kändes ju jävligt lyxigt att få göra det och framförallt… Jag tror att för att svara på din fråga min idé om hela det där är att ofta försöker jag ta dels ta på mig “Tobbe, producent ska jag göra låtar hatten” och Ironlord frontmanhatten, men också fanboy. Själv minns jag saker som gjorde en skillnad och intryck på mig när jag växte upp och köpte skivor och var på konserter och grejer så där. Och någon gång jag fick snacka med, Chris Lancelot hette han då, Christer Linder, jag har lärt känna han efteråt, han hade ett band som heter Grey om du minns dom? Dive hette de sen. Jag träffade honom i Folkets park och han bara tog sig tid. Och bara, “men du är det OK om jag går och hämtar en kaffe? Stanna här” och jag tänkte bara att han kommer aldrig komma tillbaks men han kom tillbaka med en kaffe så satt där och snackade en kvart om ja, Rush tror jag det var vi pratade om. Han gillar ju också Rush, det gjorde jag med. Och du vet det är den där grejen som man vill ge tillbaks själv det, det tror jag är viktigt. 

Pauline 
Ja, men så är det ju verkligen och ett band som möter sina fans behåller ju sina fans. Så är det. Men nu då? Förutom skivan då, vad har vi att se fram emot? Ni åker till Brasilien nu? 

Tobias 
Ja, det är bara ett gig så det blir ju lite på gamla skivan vi åker på där. Men sen är vi tillbaks och då spelar vi med Europe lite grann vi kör någon… nu kan jag inte turnen utantill, men det är i maj och sen är det ju egentligen det drar igång med Sweden Rock kan man säga. Då är skivan ute sedan en vecka och sen blir det ganska mycket runt om i Europa. Det är ju medvetet. Nu spelar vi Sweden Rock och så gör vi något Europe gig till och sen gör vi nog Stockholm Fields och sen blir det ju Nestorfest då. Men vi fokar på Tyskland, Österrike, Schweiz, Spanien, Italien, så det blir ju mycket europa i sommar och framförallt Tyskland, Österrike och Schweiz, det blir lite naturligt så att man siktar däråt och nu har vi fått jävligt fin coverage av Tidningar och press och så där. Sverige är ju alltid Sverige, men där har vi liksom gjort det mesta. Nu har man en ny skiva, men man vill ju inte vara det här bandet som spelar hela tiden utan man vill ju vara lite exklusiv, liksom. 

Pauline
Jo, och det känns ju som att ni når ut till 3 olika plattformar just med Sweden rock, Stockholm Fields och Nestor fest. 

Tobias 
Jo, det gör vi ju så att det är det som krävs, inte mer än så om man nu ska vara krass eller man når den publiken som du säger. Som gillar den här musiken, de når man allihopa där liksom! 

Pauline 
Tobias tack så jättemycket för att du ville hänga med mig en stund. 

Tobias 
Självklart your’s when ever! 

Vi avrundar och avslutar zoomen med ett leende. Jag ser extremt mycket fram emot att dela min recension av plattan med er och att få se bandet lira låtarna på Sweden Rock i sommar! Se både Victorious och deras senaste video Caroline nedan!

/P ”The Poseur” Pousár

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *