Intervju – Zinny Zan på G med nytt!

På fredag släpper bandet Zinny Zan första singeln ”Heartbreak City” som kommer bli första smakprovet från kommande albumet ”Lullabies for the masses” som släpps i maj. The Maloik fick en pratstund med frontmannen Bosse ”Zinny Zan” Stagman och gitarristen Stefan Bergström om låten.

Berätta mer om den kommande singeln?

Stefan: Vi skriver låtar hela tiden och det riffet som till slut ledde till Heartbreak City ville jag egentligen inte presentera för Zinny för jag tyckte inte det höll riktigt. Så det var ganska roligt för det ledde i slutändan till låten som nu kommer att bli vår första singel till det kommande albumet. Vi är väldigt nöjda med den, men från första början var den som en fågel utan vingar, men du gillade den Zinny eller hur?

Zinny: Det var väl lite som Stefan var inne på. Stefan hade ett riff som han egentligen tyckte var för simpelt men han visade det för mig för mig i alla fall, fast han egentligen inte hade tänkt att göra det alls. Jag förstod inte alls vad han menade för riffet  var skitbra i mina öron. I all sin enkelhet så har den en sådan självklarhet tyckte jag. Det första jag associerade till när jag hörde riffet var nercabbat, Hollywood och Kalifornien och jag kände verkligen att detta skulle jag kunna höra på vilken radiokanal som helst i LA. Låten är i sig är en riktig ”car cruising-låt” vilket gjorde det lätt för mig att börja associera och tänka text kring riffet. Heartbreak city behöver inte nödvändigtvis handla om en kvinna utan det kan vara staden i sig som knäcker dig om du blir för förälskad i den, så det föll sig ganska bra. Sen när jag kom tillbaka till Stefan med riffet samt med lite egna tankar så föll en pusselbit på plats och det lät ruskigt bra. Pusselbitarna har kommit på plats en efter en.

Stefan: Det är som att spela tennis; om man får en vass forehand  emot sig så måste man kontra med en lika vass backhand. Man bollar hela tiden tankar mellan varandra och det blev en ögonöppnare på något sätt och det är en skön känsla när det funkar så. Zinny tände på alla cylindrar när han hörde riffet och det hela resulterade i en helhet som blev riktigt bra.

Vad det en gammal låtidé som du hade eller var det en ny?

Stefan: Det var en låt som kom till någonstans mitt i låtskrivarprocessen så den var ny. Om jag minns rätt så dök den upp som en sidogrej när vi hade ungefär fyra låtar klara. Jag skickade över det till Zinny som reagerade positivt och sen jobbade vi vidare med det.

Berätta mer om texten till låten?

Zinny: Heartbreak City handlar om Los Angeles/Hollywood och mina erfarenheter och reflektioner från den tiden. Det har visat sig genom tiderna att LA verkligen har varit ett Heartbreak City dit människor strömmar för att förverkliga sina drömmar, men verkligenheten blir ofta en annan.När jag bodde där såg jag det på nära håll flera gånger, Det är det som låten speglar. 


Är det du som skrivit hela texten, Zinny?
Zinny: Vi bollar idéer tillsammans med allt vi gör – både text- och musikmässigt. Just i den här låten så väcktes
den där car cruising-idén i huvudet när jag hörde riffet. Hela den där känslan infann sig och då fick jag
LA-idén, så ja den här texten kom från mig men annars jobbar vi oftast med allt tillsammans.


En liten detalj som jag lade märke till är att låten inte har ett renodlat gitarrsolo. Berätta mer om
det?

Stefan: Vi är ganska prestigelösa på den punkten. Det enda som betyder något är vad som behövs för
att låten ska bli så bra som möjligt. Jag har sagt till Zinny många gånger att jag skiter fullständigt i om
det ska vara ett solo eller inte. Ibland vill jag inte att det ska vara något solo för det tillför inte låten
någonting. Det är alltid låten som kommer först och vad låten behöver för att fungera som
komposition.
Zinny: Jag kan bara hålla med till 100 %. Stefan är nog den första gitarrist som jag spelat med som
säger detta. Jag tittade på Stefan och sa ”skulle inte du vilja sola lite” men fick svaret ”Jo, kanske…
Men vad skulle det tillföra?” Heartbreak City har som sagt inget utpräglat soloparti utan det har
Stefan snyggt och listigt lindat in i låten. Han har hittat ett innovativt sätt att göra ett solo utan att ha
ett soloparti i låten. Det är en sådan genuin grej som man kan tänka på när man hör den.  Vi har experimenterat med olika saker men vi har kommit fram till båda två att om det inte tillför låten någonting så tar vi bort skiten för då har det
ingenting där att göra.


Sista frågan: Varför ska folket lyssna på Heartbreak City när singeln släpps på fredag?
Zinny: För att dom kan.
Stefan: Don´t miss out! Grym låt, grymt band!

Text och bild: Ulf Romedahl

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!