KVAEN- Detta är mitt livsprojekt

Debutalbumet The Funeral Pyre släpptes för ett par månader sedan och sedan dess har KVAEN varit ett band som florerat på allas läppar. Vi fick fatt i mannen bakom soloprojektet, Jacob Björnfot för en kort intervju.

Tidigare så spelade du i bland annat i Devil´s Force och Duskfall. Varför valde du att satsa på ett soloprojekt istället för banden?

–  För att KVAEN är vad man kan kalla mitt livsprojekt. Jag får bestämma precis allt så att saker går rätt till och blir som det ska vara. Och med tanke på att en stor skara med fans redan har börjat samlas så vågar jag nog säga att jag är på rätt väg.

Hur skiljer arbetet med Kvaen från att vara med i ett band, förutom det uppenbara att man är fler som vill bestämma?

–  Att ha den ultimata friheten. Att man kan göra precis som man vill utan att någon kommer och pekar finger, inget är fel. För det finns ingen som kan säga att det är det.

En del av din inspiration kommer från vikingatiden. Varifrån kommer det intresset?

–  Det får du svar på om du googlar Kvenland och Kväner, det är liksom halva grejen. Jag tror även att mitt ursprung från norr och mörkret där har påverkat mitt sätt att skriva och tolka musik. Sedan har även tiden från då jag bodde på ett stort berg i en 200 kvm stort hus mitt i ingenstans gjort sina avtryck. Och Quorthon från Bathory, han har varit en väldigt stor inspiration för mig.

KVAEN är bokade för att spela på Mörkaste Småland, berätta gärna lite om det.

–  Deras bokare Walter kontaktade mig angående det och på den vägen är det. Intresset fanns där från båda hållen och eftersom att det är en välkänd festival som jag alltid har velat spela på så var det inget svårt beslut.

Hur skulle du säga att det är att spela live som KVAEN?

–  Så långt har jag inte kommit ännu eftersom att vi inte har uppträtt live ännu. Men det lär nog bli bättre än med alla andra band jag har spelat i, det tvivlar jag inte på en sekund.

Om vi jämför hur musiken är live versus inspelad, hur skulle du säga att den förändras?

–  Om jag säger så här, spelar du live inför en publik så måste du ge allt på ett helt annat sätt än i studion. Då märks det också fortare om man gillar det eller inte. I en studio eller replokal så är det ingen som bedömer en och då kan man vara på ett annat sätt.

Du sa i en intervju att detta har varit din dröm sedan du var 14, men att du då inte var mogen eller redo att förstå den faktiska musiken och vad det krävs. Vad var det som gjorde att du nådde dit? 

–  Jag ångrar ingenting från mitt förflutna för att det har lett mig dit jag är idag. Men skulle jag beskriva det så är det väl erfarenhet, blod, eld och död som krävdes innan jag var redo. Musiken bara kommer till mig, helt av sig självt vilket är ganska coolt. 

Du har även sagt att du inte gillar att skriva när det inte är rätt miljö?

–  Nej, jag hatar det. Jag hatar även att spela in i andras studios förutom min egen eftersom att jag oftast presterar sämre och inspirationen inte vill infinna sig. Men jag har en fundering på att spela in rytm-gitarrerna hos Owe Inborr i Wolfthrone Studios. Det är samma ställe som vi lägger trummorna i så där känns det ändå helt okej att vara.

Varför valde du just musik som kreativt utlopp?

–  Som ung hade jag inget bra sätt att uttrycka mig på, vilket ofta ledde till frustration och ilska. Sedan upptäckte jag att musiken kunde vara ett bra sätt och började spela gitarr, så på den vägen är det. Men jag kan tala om att det var arg som satan redan då.

Kan du berätta lite om processen bakom albumet och vilka låtar på albumet förmedlar känslan av vad KVAEN är bäst.

–  Just det att skriva kom väldigt naturligt. Jag fokuserade på skivan, bastade mycket och drack mycket öl. Den har egentligen varit klar ett bra tag, men all data som fanns i studion förstördes så jag fick göra om det från början, vilket tog sin lilla tid. Det andra är en svår fråga att svara på. Antingen Wolves Throne, Revenge By Fire eller Bestial Winter, tror jag iallafall. Alla har sin poäng och kan förmedla just den känsla om vad KVAEN handlar om, det vill säga blod, eld och död.

Text: Tomas Ahlholm Lönneryd

Liked it? Take a second to support Gabi Mattsson on Patreon!