LÝSIS är ett band som funnits på vår radar redan tidigare och när jag fick ett mail om deras senaste singel glömde jag först bort att lyssna men när jag väl gjorde det blev jag helt tagen! Så jag bokade in en intervju med sångerskan Isabel Hag och snackade en snabbis om bandet, singeln och allt däromkring!

Isabell Hag (vocals)

Hej! Hur är läget?

Det är fint med mig! Jag har varit ledig idag så det är skönt att få ta igen sig lite bara.

Ni startade upp 2018 om jag inte är helt ute och cyklar?

Ja det stämmer. Vi började lite smått då . Det började med att jag var med i ett annat band som lade ner då. Och jag kände att jag ville köra mer metal, det tidigare var ett hårdrocksband. Jag lyssnade mycket på metal då och melodisk dödsmetal var jag mest inriktad på. Då hade jag en kompis, Axel den förra gitarristen som jag slog mig ihop med och sen la jag ut en annons på en facebookgrupp som heter Musiker i Dalarna eller något sådant och då nappade Viktor så det var vi tre från början. Sen har det varit lite fram och tillbaka med medlemmar men 2019 blev det mer ett band. 

Ja jag tycker man hörde en hel del om LÝSIS 2019 men så kom en Pandemij*vel i vägen!

 Ja exakt! Hahaha

Det måste ha varit så frustrerande för jag menar på allvar att man hörde namnet och såg loggan på många ställen då. Hur har ni hanterat det då? För jag kan tänka mig att ni hade mycket planer då.

Kul att höra! Men ja vi hann precis spela ett gig då. Det var nästan precis en vecka innan allt stängt ner. Sen har vi väl försökt fokusera på att skriva musik och släppa men så har det varit en del med medlemsbyten och det tog ju tid att strukturera allting. Men nu känns det som att vi har hittat det och nu börjar ju allting komma igång! Men det känns ju lite nervöst nästan! Man har ju inte stått på scen på hundra år! Jag har ju glömt hur man gör typ! Haha! Men det kommer nog bli jättebra! Jag tror ändå den här tiden har varit ganska nyttig för oss. Vi har kunna fokusera på att skriva och bli tajt som en grupp.

Singeln Scorched som ni släpper nu, när jag lyssnade på den tänkte jag bara “Fy fan vad cool hon är! Det här är så jävla bra!” Vad är det som influerar er? Det här är ju inte bara Melodisk Dödsmetal?

Vad roligt att höra! Ja vi tycker väl själva att vi är lite mellan melodisk dödsmetal och göteborgssoundet och lite modern metalcore. De gamla låtarna kanske är mer melodisk döds men nu har vi tagit soundet ett steg längre och gjort det lite mer modernt och hittat våran grej. Det känns skitroligt att släppa den här för det är nog den tyngsta vi släppt hittills tror jag. 

Hur ser planen ut nu då? Några gig?

Vi har inte jättemycket gig inplanerade. Vi kommer nog ta det lite som det kommer men i början av juni kommer vi att spela på Fredagsmangel och det känns bra. Jag har hört att det är ett bra stöttande ställe med en skön attityd så det ska bli skitroligt men sen vet vi nog inte riktigt.

Jag har en fråga som jag ställer till alla jag intervjuar, vilket album tycker du att våra läsare absolut inte får missa?

Gud vad svårt! Haha! Jag är ju världens största In Flames fan. Så Come Clarity plattan tycker ju jag är typ en perfekt platta hela albumet igenom. Och det är sällan jag tycker att ett helt album är bra rakt igenom men det kan jag lyssna på rakt igenom hur många gånger som helst! 

Där har ni det! LÝSIS reser sig efter Pandemin och bjuder på jävligt bra metal rent ut sagt så glöm inte att hålla koll på datumet. På fredag smäller det!

/P ”The Poser” Pousár