Thundermother är en av Sveriges största musikexporter och är även ett av dom banden som varit flitigast med att turnéra trots pandemin.
Förutom att turnéra så har dom spelat in och gett ut albumet ”Heat Wave” och i januari gick dom in i studion igen för att spela in ytterligare låtar till en delux utgåva.
Möt Majsan Lindberg, basist i ett av Sveriges flitigaste band.

Du är aktuell som en av deltagarna i välgörenhetsprojektet ”Save The Noize”! Hur blev du involverad och vilken roll har du i projektet?

Jag fick en förfrågan av den driftige Jesper Lindgren som bla spelar i bandet Velvet insane! Jag lägger några förhoppningsvis sköna basräkor på låten! Att jag blivit tillfrågad beror nog på att jag har turen att spela i ett jäkligt grymt band som heter Thundermother!

Att samla artister till olika välgörenhetsprojekt och galor är ju ett beprövat koncept. Har du själv någon eller några favoritlåtar med anknytning till detta?

Lou Reed & friends – perfect day som jag har för mig släpptes som en välgörenhetssingel till förmån för behövande. Den videon gick på TV ganska ofta och inkluderar en hel del artister som jag gillar.
Att se Bob Dylan medverka på We are the World är något som fastnat på mig på sistone. Jag vet inte vad jag ska säga om det, men han verkar själv ha ungefär samma frågeställning.

Pandemin har drabbat många på olika sätt under 2020/2021, musiken & kulturen har stannat av men det känns ändå som att du har verkligen haft fullt upp med olika projekt. Vad har du sysslat med under 2020/2021? och vad har du framför dig?

Under den pågående pandemin lyckades Thundermother (där jag spelar bas) turnera relativt mycket coronasäkra gigs mestadels i Tyskland. Det blev en del live-streams osv. I början av November tog det dock ett rejält stopp pga nya restriktioner. Bandet gick in i studion i januari för att spela in nytt material till en Delux version av albumet ”Heat Wave”. Till detta har även nya videos spelats in. Vi har även haft den äran att medverka i Sweden rocks egna live stream alldeles nyligen. Under slutet på april åker bandet ut på ytterligare en coronasäker turne. Framtiden är planerad och bokad och vi ser ljust på resten av 2021!
23 april släpps nästa singel ”you can’t handle me”!

Som avslutning tänkte jag på ett lättsamt sätt försöka lära känna ditt musikaliska jag lite bättre. Till att börja med är jag nyfiken på vem det var som fick dig att börja med musik?

Musik har alltid funnits i familjen. För att nämna några så var både mormor och morfar turnerande musiker. Mormor hade dragspelsorkester och morfar var jazzmusiker. Min pappa spelade i diverse band på 60-tal och framåt. Det fanns alltid tillgång till ett instrument hemma då jag växte upp. Jag är självlärd och pappa som var musiklärare tyckte inte att jag skulle lära mig läsa noter. Det är roligare utan, tyckte han!
Varför blev det bas? Det finns ett numera band som heter Acids Trip. Trummisens storebror frågade a long time ago mig om jag kunde spela bas i hans blues rock band. Då föll alla bitarna på plats ”Jag är ju basist!”

Första skivan för egna pengar?

En fråga som ofta ställs och som jag alltid får problem att besvara. Låt oss säga såhär; Soundtracket till Disneys Robin Hood. Det har nog haft en större influence på mig än jag tidigare fattat.

Bästa konserten?

Det har varit många. Jag minns en gång på Hultsfredsfestivalen då jag skulle se något annat band. Jag höll mig nära scenen dom skulle spela på senare för att få en bra plats. Då fick jag till min förskräckelse varsebli en omvändning som hette duga då jag råkade se Bob Hund live. Jag hade nog tyckt att dom var märkliga och tramsiga på Z-TV, men ja… där föll dom bitarna på plats.
Jag var annars väldigt imponerad av Johnny Winter som jag såg någon gång 2012. Han leddes ut och sattes på en stol, till synes blind och skröplig och ej vid forna dagars glans. Skenet bedrog mig. Han fick på sig gitarren och bluesgormade några välkända textrader i mikrofonen. He still had it.

Du får välja en platta att ta med dig till en öde ö, vilken blir det?

Jag tar The Beatles vita… Då är det ju iaf två skivor och en del variation!

Foto: Guido Karp

Följ med i vår artikelserie där deltagarna i välgörenhetsprojektet ”Save The Noize” svarar på frågor om sin roll i projektet! Möt Majsan Lindberg!