Västerås rockfest ska snart gå av stapeln. Jag sätter med ned på plats med Per Soläng, trummis i Corroded.

Hej Per, tack för att du ville ställa upp på denna intervju!

Per – Tack för att jag får ställa upp! Kul att ses face to face. 

Vi sitter ju just nu i ABB arena, där ni ikväll ska spela på Västerås Rockfest, hur känns det?

Per – Vi har gjort några privat spelningar med Corroded men det här är ju första riktiga stora spelningen på ett bra tag. Jag kan säga att jag är så jävla taggad så jag har inte suttit still på flera dagar. Då är jag 49 bast så jag börjar bli lastgammal dessutom haha. Det ska bli så jävla roligt! 

Jag läste att Jens skadat sig, vad skedde där? 

Per – Vi är ju jämngamla jag och Jens. Är man närmare 50 bast så ska man inte hålla med med idrott eller sporter. Nu är det discgolf vi talar om. Maximal otur, han halkade och lyckades sätta sig på foten. Så det blev en Tomas Brolin skada förmodligen. Detta var förra torsdagen och på lördagen gick han två runders discgolf i Ånge. Men det var inte först i tisdags han åkte till sjukhuset. Så han gick med brutet ben, två rundor i skogen.. 

Inte det optimala..

Per – Nej, men tycker man något är kul så brinner man ju för det.. Tydligen.. 

Vad kan du berätta om kvällens gig, kommer fokuset ligga på att spela förra plattan eller blir det mer en “best of” setlist?

Per – Vi kommer blanda lite. Vi har tagit in en gammal goding från vår andra skiva. Vi har kommit underfund dom senaste åren att den skivan har fått lite för lite uppmärksamhet. Så vi har tagit fram en av dom låtarna som vi spelat mycket förr i tiden. Vi har 40 minuter så vi spelar det vi vill spela, så förhoppningsvis gillar publiken det också.

Det brukar dom oftast göra. 

Dyker det upp någon överraskning, förutom Jens skada? 

Per – Vi har tagit med oss en del fräna grejer. Vi slår på stort, jag kan säga att det kommer bli varmt på scenen. 

Folk får hålla ögonen öppna! 

Pandemin har ju varit extremt tung för många, inte minst för musiker som begränsas med möjligheten att komma ut och spela. Hur har pandemin påverkat er i Corroded?

Per – Vi har hållit på i 13 år och aldrig tackat nej till ett gig. Så dom första 3-4 månaderna har vi kommit överens om att det faktiskt var rätt skönt med lite ledigt. Men sedan blev man ju rastlös såklart. Vi tog en icke valfri semester såklart, men vi alla har ju andra jobb dessutom. Men jag har lagt trum-grunderna till nästa platta! Så någonting bra kommer ju komma ur den här skiten! Sedan har vi gjort några privat spelningar för 50 pers och hållit igång med att repa. 

Både du och Jens har ju varit och är med i ett projekt som heter Save The Noize. I ditt fall, hur känns det att få vara med och spela med artister som Dee Snider osv?

Per – Det är lite som du skrev till mig tidigare. Man får nypa sig i armen. När jag fick höra min version där jag lägger trummorna, framför allt i sista refrängen där Dee Snider kliver upp och tar i ordentligt, kändes det helt surrealistiskt och galet. Jag var 11-12 bast då I Wanna Rock kom. Och nu lägger jag trummor bakom hans röst. Jag får nypa mig i armen. Helt magiskt. Och ni som ligger bakom detta, vilket jävla hopplock. 

Ja, jag får själv nypa mig i armen gång på gång. 

Efter denna långa pandemin och brist på spelningar, så gissar jag att en hel del tid gått åt att fundera på saker och ting. Är det något band som skulle vara extra hungrig att supporta med Corroded, som ni inte redan gjort tidigare?

Per – Vi är utan manager just nu. Så nu fokuserar vi på att komma in i flowet igen för att sedan blicka utåt i Europa och så. Det vore superkul att likt 2013, då vi åkte med Airbourne i 7 veckor, göra något liknande vore ju kul att göra en sväng igen. Jag gillar turnelivet. 

Lite mer fokus på dig Per, om du ska utnämna världens bästa trummis, vem går titeln till? 

Per – Oj, det är svårt. Jag är mer av den gamla skolan, så mina husgudar är Black Sabbath, så jag måste ju säga Bill Ward och Vinnie Appice. Såklart också John Bonham. Och Ian Paice. Fan jag kan inte välja. Jag lyssnar mycket efter sväng. 

Vilken var första plattan du köpte för egna pengar?

Per – Judas Priest “Screaming For Vengeance”. 

Vilken var senaste plattan du införskaffade?

Per – Någon skiva i min Black Sabbath samling. Har någon Cross Purposes av Sabbath, på vinyl, slå mig en pling! 

Bästa konserten du varit på? 

Per – Sabbath 1999, med orginal sättningen. Samt Faith No More på Cirkus 1993.  

Konstigaste som skett i samband med en konsert som Corroded gjort?

Per – Under Avenged Sevenfold turnen som vi supportade, så spelade vi med klicktrack. Den låg liggandes på min vänstra baskagge. Klicket börjar galoppera. Jag rycker lurarna och alla får olika takter till att spela till. Det var minst sagt kaotiskt. Men vi lyckades ro hem det. 

Tack Per för denna intervju!

Per – Tack själv, det var supertrevligt!

Av Rasmus Harnesk Wiklund