Lördag förmiddag och en kopp kaffe i handen. Dagen är här, Västerås rockfest ska ikväll gå av stapeln. Folk är hungriga på livekonserter efter restriktionerna. Jag slår en pling till Lillasysters frontman, Martin Westerstrand, för att ta pulsen på hur det känns inför kvällens evenemang, där Lillasyster ska spela.

Hej Martin, tack för att du ville ställa upp på denna intervju! Hur står det till? 

Martin – Det är fint, jag sitter i bilen påväg mot Västerås. 

Ja men precis, ni är ju påväg mot ABB arena, där ni ikväll ska spela på Västerås rockfest. Hur är känslan i bilen inför kvällen?

Martin – Det är bra pepp! Det var längesen vi spelade med massa andra band. Vi har gjort några gig själva sedan restriktionerna släpptes men det är första gången vi spelar på en minifestival på länge. Det ska bli roligt för det är många polare i dom andra banden, Raised Fist, Corroded, Smash Into Pieces och givetvis Scarlet. Det ska bli roligt att få spela med dom, träffa dom och hänga med dom. 

Det låter ju helt underbart, det har ju varit en brist på sådana typer av tillfällen under pandemin, minst sagt. 

Vad kan du berätta om kvällens gig, kommer fokuset ligga på att spela förra plattan eller blir det mer en “best of” setlist?

Martin – Det är alltid en best of som vi kör, vi vill ju såklart ge publiken det dom vill höra. Umbrella släppte vi ju 2007 och sedan har vi ju haft flertal släpp under en lång och utspridd tid, så vi måste blanda ihop setlisten och inte bara fokusera på senaste plattan. Så det blir våra hits samt en ny låt som heter “Monster Truck” som vi ska släppa den 22:a oktober men den spelar vi live redan nu. Givetvis får man även höra Pretender från Melodifestivalen.

Dyker det upp någon överraskning ikväll? 

Martin – Ja det kan det nog göra, det kan vara så det dyker upp lite gäster på scenen och så. 

Se där ja, det låter ju helt magiskt! 

Martin – Ja, så det ska ni hålla ögonen öppna för! 

Pandemin har ju varit extremt tung för många, inte minst för musiker som begränsas med möjligheten att komma ut och spela. Hur har pandemin påverkat er i Lillasyster?

Martin – Det är en liten specialare, det blev lite av en blessing in disguise för oss. För i och med att pandemin slog till och vi fick alla gigs inställda, så kände jag att jag kunde jaga efter min dröm. Jag har alltid drömt om att vara med i Melodifestivalen, för jag tycker det är en rolig grej. I och med pandemin så öppnades dörren för oss att ta tag i den grejen, så i stället för att vara ute och giga och lägga energi på det, så hade jag energi för att åka till Stockholm, lära känna lite nya människor samt skriva en låt som sedan blev “Pretender”, som gjorde att vi kom med i Melodifestivalen. Det är ju såklart trist att det inte blev några gig och att allt blev inställt men för oss blev det lite bra också för vi fick vara med i melodifestivalen.   

Känner ni att er medverkan i melodifestivalen togs emot väl av hårdrocks communityt? Hårdrockare kan ju vara lite kinkiga med allt som har med mello att göra.. 

Martin –  Hahaha, alltså såhär. Jag har ingen aning hur det togs emot i Hårdrocks communityt, för jag skiter högaktningsfullt i dom jävla fjantarna som ska gnälla och så, det är så jävla töntigt. Vi blev enormt väl mottagna av hela Sverige, vi har fått enormt massa nya fans som är barn, en massa kids som älskar oss och det är så jävla fantastiskt! Så alla gnälliga hårdrockare kan dra åt helvete! Sverige tog emot oss med öppna armar och det är det enda som spelar någon roll!

Fantastisk inställning och underbart att höra! 

Hur ser framtidsplanerna ut, nu när restriktionerna har lättat?

Martin – Vi har skrivit massa ny musik och vi har någon form av idé att vi ska släppa en ny singel i månaden tills början på nästa år. Vi har skrivit super mycket nytt som är så jävla bra och det låter annorlunda nu. Såklart ska vi ut och spela live så mycket som vi kan också. 

Efter denna långa pandemi och brist på spelningar, så gissar jag att en hel del tid gått åt att fundera på saker och ting. Är det något band som ni skulle vara extra hungriga på åka på turné med? 

Martin – Ja det är det absolut. Vi hade/har långt gångna planer med ett band som vi känner väl och har ömsesidig respekt för är Royal Republic, vilka är förbannat jävla bra. Dom har vi snackat med om att vi vill åka på turne med. Vet inte riktigt vart det har tagit vägen än, det är lite oklart, men det är både en dröm och en plan som vi skulle vilja göra! Dom är så jävla bra och så jävla trevliga. Så svaret på din fråga, Royal Republic.   

Är det något annat under pandemin som ljuset gått upp för dig, jag tänker andra projekt eller dylikt som du kommit på att du vill eftersträva? 

Martin – Förutom melodifestivalen så finns det en massa möjliga grejor. Men inte så mycket som jag kan berätta om.. 

Vi får vänta och se helt enkelt! 

Lite mer fokus på dig Martin, om du ska utnämna världens bästa frontman, inte dig själv inräknat, vem går titeln till? 

Martin – Det beror på om du menar sjunga, snacka mellan låtarna eller som show person. 

Renodlad entertainer. 

Martin – Robin Williams. 

Vilken var första plattan du köpte för egna pengar?

Martin – ”Slippery When Wet” med Bon Jovi. På vinyl. Jag köpte i och för sig ”Shout At The Devil” med Mötley Crue runt samma tid, men jag tror att det var Bon Jovi jag köpte först. 

Vilken var senaste plattan du införskaffade?

Martin – Det var nog Licens To Ill av Beastie Boys på vinyl för ett tag sedan. 

Inte fy skam det inte!

Martin – Nä den ska finnas i varje riktiga metal killes samling! 

Bästa konserten du varit på? 

Martin – Thåström 1999. På Röda Sten, vi spelade med honom tillsammans med LOK. Jag stod på scen och har nog aldrig upplevt någon som var så fantastiskt organiskt bra. Att höra hans “Alla vill till himlen” på den scenen, det är fortfarande en känsla som återkomma till. 

Det måste ha varit surrealistiskt.

Martin – Ja verkligen, jag hade precis lärt känna Thåström lite, så jag stod på scenen, faktiskt tillsammans med “Rappar – Petter” haha. Det är nog det starkaste minnet jag har av en bra konsert. 

Konstigaste som skett i samband med en konsert som Lillasyster gjort?

Martin – Hahaha, jadu, det skulle du allt vilja ha svar på.. Ja alltså, jag ramlar ju av scenen stup i kvarten och slår mig, men det kanske inte är så konstigt. Men i Finland var den en snubbe som ville slå mig, var på Paulo hoppar upp från trummorna och knockar honom med en armbåge och går sedan tillbaka och sätter sig vid trummorna. Jag hann knappt reagera, det var ju mitt under vår konsert så jag hann bara tänka “Jaha, där kom han ned och sänkte en snubbe och gick sedan tillbaka och satte sig. Jahapp”. Det är nog det rumsrenaste jag kan berätta om.

Hahaha, inte varje dag man ser det!   

Tack för intervjun och lycka till ikväll! 

Martin – Tack själv och jag måste säga att detta var en rolig intervju, dom flesta intervjuer är tråkiga som fan och man vet precis vilka frågor som kommer men denna var riktigt rolig med bra frågor!

Tack och bock!

Intervju av Rasmus Harnesk Wiklund.