Perpetual Etude – Nytt spännande band från Göteborg!

Perpetual Etude är ett sprillans nytt band startat av Magnus Mild som en del känner till från Air Raid och Major Instinct. Magnus är också livegitarrist i högaktuella Gathering Of Kings. The Maloiks Peter Johansson tvekade inte en sekund när möjligheten till en intervju uppenbarade sig! Perpetual Etude har precis släppt sin första video som kan avnjutas i slutet av artikeln.

Hur gick det till när bandet bildades?

Planen från början var att skriva lite material på egen hand utöver de andra banden jag är med i. Nästan samtidigt så får jag en fråga från Kristian Fyhr, om jag var intresserad av att lägga lite gura på några låtar till hans nystartade band Seventh Crystal. Han skickade över lite material, det var då jag hörde Kristians pipa för första gången. Shit, den gubben kan sjunga! Även om det inte var samma genre så kunde jag direkt höra att det kommer passa som handen i handsken. Det hela slutade med att han hoppade med i mitt projekt istället och han fick tag i en annan kille till Seventh Crystal som mer var inne på den genren.

Jag hade virtuosen Kaspar Dahlqvist i bakhuvudet redan från start. Jag har tidigare varit nära att spela in något med honom, men först nu blev det av. Den mannen lirar ju så håret blåser bak!

Trummisar var nästa steg, Kristian nämnde Vidar som direkt var på tåget. Jag och Vidar har även varit på turné i Brasilen tillsammans, så jag visste att kemin fanns där och även skillsen.

Sen var det då bassist kvar, vilket ändrade sig i sista sekunden verkligen. Killen som var med från början insåg att detta kanske skulle ta för mycket tid mot vad han först tänkt, så det blev tack å hej. Jag skrev då till Mikael samma dag, även fast jag visste att han har fullt upp med sitt huvudband Northtale och med Streamline. Han spelar också live med Gathering of Kings som även jag gör. Men han hoppade på tåget vilket jag är riktigt glad för. Han är en grym bassist och en go gubbe.

Perpetual Etude är ett snyggt bandnamn som väcker associationer. Jag har mina aningar om varifrån det kommer. Berätta mer!

Att hitta bandnamn idag som låter bra och inte är flera meningar långt är rätt svårt. Iallafall om det inte skall vara andra som heter likadant. Etude (Etyd) kallas ett stycke avsett att utbilda färdigheten att lira sitt instrument och det kommer jag nog aldrig sluta med så då fick jag idén Perpetual Etude. Den eviga strävan om att alltid bli lite bättre på det man gör. Lite som att skriva låtar, nästa låt skall alltid vara snäppet vassare. Den strävan klingar i jämt i skallen.

Ni har precis släppt er första låt ”I’ve Got The Power”, vad är inspirationen bakom låten?

Inspirationen var och är att, – nä, nu kör vi och testar att stå lite på egna ben. Försöka göra sin grej fullt ut utan att titta så mycket i backspegeln. Det började på natten eller morgonen med att jag skickade över grundidén till Kristian. Jag hade lagt lite slasksång, men han ville inte höra den utan testade istället sin idé när han hörde låten och läste texten. Sagt å gjort så drog vi hem till honom, tryckte på rec och allt var nog klart på några timmar. Vi körde lite av hans touch, och lite av mina inspelade idéer som gifte sig helt grymt bra. Allt flöt på som rinnande vatten. Jag skrev andra versen medans Kristian pratade i telefon med någon som skulle köpa hans trummor. När han kom tillbaka bara garvade han och sjöng in vers två på några minuter!

Hur ser närmaste framtiden ut, blir det fler videos/singlar följt av en skiva lite längre fram?

Ja, det blir det allt. Första steget var att få ut premiär låten för att visa folk att vi finns. Nu måste vi få ta i något bolag som är intresserade att släppa musiken så den kommer ut på riktigt. Idag är det svårt att nå ut till en större publik på egen hand. Väldigt många band gör samma sak och gör det dessutom bra, men för att svara på din fråga, ja det kommer mera videos helt klart. Jag har en låt som är som gjuten för en musikvideo. Försöker bara övertala Kristian att agera skådespelare i den, haha!

Hur går du tillväga när du skriver låtar?

Kopplar in guran, sitter och riffar och bygger på allt eftersom. Sjunger in slasksång hemma (den vill ni inte höra) som jag sedan skickar vidare till Kristian. Han får sedan testa om den fungerar med hans röst. Det händer också att jag vaknar upp med en klar idé i huvudet på morgonen. Då finns det två alternativ, gå upp några timmar innan jobbet eller sjunga/nynna in idéerna på mobilen.

Om du skulle få en nittio sekunders reklamspot på TV4, hur skulle du då locka folk att lyssna på Perpetual Flame?

Jag skulle nog låta musiken tala istället för att sitta å tjöta. Press play och Enjoy!

Om du tittar in i spåkulan, hur ser framtiden ut? Vad har du för mål med Perpetual Flame?

Nästa steg är att hitta något bolag som vill släppa musiken. Släppa en video till och få folk att få upp ögonen för bandet och ta det från den punkten. Delmål är viktigt om det ska gå framåt.

Till sist: Finns det något du vill rekommendera till våra läsare, förutom så klart att lyssna på er? Det kan t ex vara ett band, en film eller en bok?

Det skulle väl vara, nu när man skall hålla sig inne så mycket som möjligt, att passa på att lära sig spela ett instrument. När man väl kommer in i det finns det aldrig för mycket tid över!

Stort tack för att du ställde upp på denna intervjun! Det blir kul att följa er framöver, jag säger på återseende!

Stort tack själv Peter! Skoj att göra första intervjun med dig, ha de gött!

Perpetual Etude är:
Magnus Mild – Gitarr
Kristian Fyhr – Sång
Kaspar Dahlqvist – Keyboards
Vidar Mårtensson – Trummor
Mikael Planefeldt – Bas

Peter Johansson

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!