Prins Svart – ”Sanning och makt är två sidor av samma mynt!”

Prins Svart är aktuella med sitt nya album ”Sanning/makt”. Jag fick äran att prata med gitarristen Henrik Bergqvist om detta, men även hur sagan om Prins Svart började och mycket mer. 

Innan vi går in i eran nya platta så vill jag veta hur allt började. Hur startade sagan om ”Prins Svart”? Och om jag förstår det rätt så är detta första plattan med Mats Levén som fast medlem? Hur kommer det sig att ni tog det steget? 

På ett sätt kan man säga att idén om Prins Svart föddes ur mitt samarbete med Mats under tiden då jag fortfarande var med i The Poodles. Under 2015-2016 så hjälpte Mats mig med att dema låtar som jag skrev svenska texter till och det var när jag hörde Mats sjunga på svenska som jag insåg att jag ville göra något mer beständigt inom genren klassisk hårdrock med svenska texter. Sett i det ljuset så är det nästan en logisk konsekvens att Mats nu är bandets sångare, och ingen är gladare för det än jag!

Ni skriver i pressmeddelandet att den nya plattan innebär en ny epok för bandet, Förutom Mats som ny medlem, vad skiljer sig jämfört med tidigare släpp? Hur har bandet utvecklats soundmässigt? 

När jag ser tillbaka på våra tidigare plattor, så är dom inte speciellt lika varandra och det har inte heller varit målet för oss. På så vis så är nya plattan inget undantag, men det faktum att Mats numera är bandets röst och frontman har förstås en stor inverkan på bandets sound och musikens utformning. Jämfört med förra albumet, ”Under Jord” som gavs ut i augusti förra året, så är det nya albumet både mer avskalat och mer komplext. Låtarnas sound är ganska gitarrbaserat och Mats sätt att lägga sång har också bidragit till en utveckling av bandets sound, tycker jag. Det finns många lager i låtarna och en del av dom kräver nog mer än en genomlyssning för att man ska lägga märke till alla detaljer.

Jag fastnade verkligen för titeln ”Sanning/makt” hur kom ni fram till den? Titeln tillsammans med omslaget ger en episk känsla med en stor doft av mörker. Vad vill ni säga med albumet? 

Prins Svart är inte ett politiskt band, även om jag personligen gillar politiskt medvetna band som Refused, till exempel. Albumets titel syftar i först hand på ett inre tillstånd och hur man känner sig själv. Jag läste någonstans att vi ”är okända för oss själva” och när jag hörde det så lät det sant i mina öron. Det finns mycket vi inte vet om oss själva eller inte är medvetna om, och jag är övertygad om att en ökad medvetenhet om vilka vi är och vad det innebär att vara människa ger oss makten över våra liv och möjligheten att forma vårt öde. Sanning/Makt är på så sätt två sidor av samma mynt; det ena möjliggör det andra.

Pandemin har drabbat många på olika sätt under 2020/2021, musiken & kulturen har stannat av men det känns ändå som att ni verkligen har haft fullt upp med olika projekt. Vad har ni sysslat med under 2020/2021 och vad har ni framför er? Vad är målen med Prins Svart?

För oss i Prins Svart, så har 2020 och pandemin inneburit en unik möjlighet att fokusera på bandet och att vara musikaliskt kreativa. Förutom att vi har gett ut två fullängdsalbum sedan förra året, så har vi även varit ute i trädgårdar, på bakgårdar och på fäbodvallar och spelat för 50 personer åt gången. Vi hade en otroligt rolig sommar 2020 och hoppas kunna komma ut och fortsätta spela även denna sommar trots eventuella begränsningar.  

Ni har nu 90 sekunders reklamspot! Berätta varför man ska lyssna på ert nya album? 

Sanning/Makt låter inte som något annat och dessutom så har vi Mats Levén på sång! Den är ett klassiskt dubbelalbum i stil med ”Yellow brick road” och rymmer allt från blast-beats, till tango, till visor, till hårda riff!

Vill ni rekommendera våra läsare något? En skiva, bok eller film?

Lyssna, läs och lev!

Gästskribent: Jesper Lindgren

Peter ”Amber St Pete” Johansson