Reaching for higher ground! – Reach spiller bönorna om nya skivbolaget, managementet och tredje plattan!

Under 2018 släppte Reach sin andra skiva ”The Great Divine”. Skivan markerade en nystart för bandet som bytte både musikalisk inriktning och line-up. Efter festivalspelningar hemma i Sverige, samt en europaturné med spelningar i Polen och Spanien, blev det tyst om bandet. Nu är Reach tillbaka som uppvärmare för H.E.A.T och Crashdiet, aktuella med ny singel i vår och nytt album i höst. Peter Johansson och Magnus Blomqvist fick en exklusiv intervju med bandet strax innan spelningen på Trägårn i Göteborg i slutet av februari! 

Photo: Olivia Eriksson / Streetlight Motion

H.E.A.T, Crashdïet och Reach! Tre grymma band i ett turnépaket tillsammans, vem kläckte den idén?

Marcus: Det var Triffid & Danger med Chris LeMon. Från början var det H.E.A.T och Crashdïet. Sedan ringde Erik (Grönwall) till Chris och föreslog att vi skulle ingå så då blev det så.

Jag tycker det känns som en klockren line-up! Ni är tre band som bör kunna attrahera samma typ av publik.

Marcus: Ja, det är väl vi som sticker ut lite eftersom vi inte riktigt kör samma typ av partyrock som de övriga. 

Ludde: Lite hagelbössa liksom.

Marcus: Ja det är roligt att vara lite underdog.

Ni kommer med er tredje skiva i år, närmast är det ju singelsläpp i mars…

Ludde: Ja albumet är prellat till hösten. Vårt nya bolag är en idéspruta. Singeln ”Higher Ground” var tänkt att ges ut igår (28/2) men det blir 20/3 istället.

Marcus: Vi vill att det blir bra och ordentligt gjort nu när vi har ett bolag med lite muskler. Vi har inte bråttom och har hållit på så pass länge med bandet att det viktigaste är att det blir bra. 

För tydlighetens skull, vilket bolag ligger ni på nu?

Ludde: Icons Creating Evil Art.

Marcus: Det år ett dotterbolag till Despotz. 

Ludde: Carl Marcus, som har Despotz, startade bolaget tillsammans med Beatrice och Anna. Alla grejer som ligger där är ganska ”spacade”. Ett projekt heter Flora Cash och är riktigt poppigt och ambient och inte alls rockigt på något sätt.

Marcus: Vi har ju aldrig funderat kring image och de har en massa tankar och idéer. När de hör våra låtar föreslår de kläder och visuella koncept som vi aldrig har tänkt på som passar med musiken. Tidigare har vi bara tagit på oss en skinnjacka och kört.

Foto: Peter Johansson

Har ni bestämt albumtitel till nya skivan än?

Ludde: Vi håller på och spelar in just nu så det finns ett antal låttitlar som är tänkbara men vi lär behöva bestämma det ganska snart. Mycket av det ”spökiga” från förra plattan (och främst låten ”Nightmare”) har vi tagit med oss till nya plattan. Däremot finns det ingen ”Runnin’ On Empty” som är mer poppig, även om det finns en del poppiga inslag i övrigt . Skivan blir lite hårdare, mörkare och mer episk och dramatisk. 

Vad har ni inspirerats av i skapandet av nya albumet?

Ludde: Det har varit en del Sabbath och jag har personligen återfunnit Queen igen. ”A night At The Opera” har gått varm.

Marcus: Ja, det hörs i låtarna, det är väldigt ”Queenigt”.

Ludde: När jag och Jonas (Jona T, H.E.A.T) skriver nu så går vi in för att göra roliga grejer. När jag lägger ett A moll så lägger han något konstigt som låter skithäftigt. Han tillför så jävla mycket och han fattar precis vad jag vill höra när vi jammar. Jona proddar och mixar och Tobias Lindell kommer förmodligen att mastra. 

Kommer Reach att vara er huvudprioritet framöver, eller kommer ni också att fokusera på era andra band?

Marcus: Reach har alltid varit prioriterat. Vi får se, nu har vi börjat få lite bokningar men målet är att lösa så att allt går ihop. Än så länge har vi aldrig varit med om att något har krockat. Vi har ju alla alltid spelat i olika band och allt går att lösa. För egen del kan jag ju säga att giga med Deathstars är alldeles för bra för att tacka nej till. Jag har hållit på och harvat runt med olika band i femton års tid så tackar man nej till dem så kommer någon annan att ta det.

Ludde: Nej, det har aldrig krockat och det kanske det gör i framtiden men då får vi ta det då och lösa det.

Marcus: Jag är ju trummis och det är ju mycket lättare att hitta en vikarie för en trummis jämfört med en frontman.

Foto: Peter Johansson

Ni har relativt nyligen signat med nytt management. Hur tänker ni att samarbetet kommer se ut där framöver?

Ludde: Erik är ju väldigt upptagen med H.E.A.T och alla sina andra projekt, men det är ett aktivt samarbete. Jag mailade till exempel honom i söndags i ett ärende och pang, efter tio minuter hade jag ett svar! Han är direkt på. Igår direkt efter att vi hade spelat är han direkt framme och frågar ”Hur kändes det? Gick det bra?” Han gör managementjobbet så jävla bra, effektivt och snabbt. Det är inget annat än bra. Hagenburg med Erik och Icons kommer bli riktigt bra. De kommer kunna hjälpa oss, det är driv och passion på båda fronterna.

Marcus: På tidigare turnéer som varit uppstyrda av andra har vi fått sitta och byta om på ett skithus långt bort i helvete någonstans, men nu är allt ordentligt uppstyrt.

Vad kan vi förvänta oss av kvällens spelning? Kommer ni spela något nytt material?

Ludde: Vi kommer köra kommande singeln ”Higher Ground”.

Soufian: Utöver det blir det bara material från ”The Great Divine”.

Marcus: Ja, och det blir en röd tråd tillsammans med ”Higher Ground”. Vi fick ihop en setlist på sju låtar som fungerar bra ihop. Setlistan blir lite som stämningen på nya skivan kommer att bli, lite mörkare.

Ni turnérade ju en del på er förra skiva ”The Great Divine”. När ni ser tillbaka på den tiden, vilka minnen är det då som sticker ut lite extra?

Ludde: Alla skitgigen!

Soufian: Svälta i Spanien, det var en tuff tid för mig!

Marcus: Vi har ju aldrig tråkigt trots att vi sitter inklämda i en bil med trumset och förstärkare. Vi gör allting själva och har inga andra med oss. Vi var i Spanien i åtta dagar. Vissa gig var det hundrafemtio personer på och vissa var det fem personer på.

Soufian: Nä du tar i, på en av spelningarna var det bara två!

Marcus: Ja, okej två då. Det är skräckblandad förtjusning. Men vi har aldrig tråkigt som sagt. Jag skulle mer än gärna göra om det!

Ludde: Universitetsfestivalen i Polen var ju helt galen!

Soufian: Ja, det var helt vilt!

Ludde: Vi hade en scen som stod precis i entrén, det var femtiotusen personer på festivalen och alla slussades förbi vår scen. När vi spelade sista låten ”Runnin’ On Empty”, vi brukar avsluta den med sing-a-long från publiken, då sjöng ALLA med. Det var skitcoolt för de hade ju aldrig sett oss förut. Vi körde Hawaiiskjorta allihop, det brukar vi göra på utlandsgig. 

Soufian: Det var en trevlig och blöt helg i Warszawa!

Marcus: Ludde somnade på en uteservering på gågatan! *skratt*

Ludde: Ja, det kändes lite som semester, soligt och fint. Efter några dagar slappnar man av och börjar dagssupa litegrand.

Finns det ett tänk när ni skriver, till exempel nu ska jag skriva en riktigt bra öppningslåt eller den här låten passar perfekt som avslutning?

Ludde: Absolut. Överlag på plattan är det lite som en bild i hur det skulle kunna se ut. Det är samma sak när man gör en musikvideo eller när man skriver en text. Lyssna på låten, vad får man för feeling? Eller, hur skulle det här kunna se ut live? Så är det på nya plattan också. Vi behöver komma upp i tempo litegrand. Det saknas några upptempolåtar.

Soufian: Utan att nämna några namn så finns det ju några låtar som är lite mer ”pushiga” så det är lugnt. 

Ludde: Jo, fast jag saknar en låt till plattan som inte är skriven än och det är introlåten. Jag har typ halva, men det ska passa in liksom.

Marcus: När Ludde skriver en låt så brukar han bolla med oss och skicka över filer och fråga vad vi tycker. Jag tänker alltid live. Då bollar jag tillbaka om jag känner att det kommer funka live. 

Ludde: Marilyn Manson släppte ju en Johnny Cash cover. VI hade en låt som hade legat i två år som lät exakt likadant.

Soufian: Vi hade planerat allt, allt var klart för släpp!

Ludde: Ja, och så släpper han den jävla låten!

Soufian: Det kändes som att någon hade tjuvlyssnat på vår låt, vilket är helt orimligt i och för sig, men ändå.

Foto: Peter Johansson

Vad händer mer under 2020?

Soufian: Turné i maj.

Ludde: Ja, och sedan kommer inspelning av plattan att ta hela våren, det blir också mycket förberedande inför släpp. Vi kommer spela in mycket fram till släpp och till hösten får vi hitta på något kul live. Det kommer kanske bli en del ”exclusives”, kanske något på youtube kanalen, sådana prylar som vi inte gjort tidigare. Vårt bolag är ganska driftiga där. 

Soufian: Med ”The Great Divine” hade vi ju releasefest i ett konstgalleri och körde akustiskt vilket vi alla tyckte var svinkul. Vi vill gärna göra något sådant förhoppningsvis. 

Ludde: Ja och då kanske vi spelar in det och att det blir ett släpp, kanske en EP? Bolaget ligger ju på. De vill verkligen att vi ska göra den här typen av saker. Det råder ingen brist på saker att göra, vi måste bara bestämma oss för vad vi ska göra. Erik vill ju att vi ska ut och spela så mycket det bara går till exempel.

Reach är: 

Ludvig Turner – Sång, gitarr

Soufian Ma’aoui – Bas

Marcus Johansson – Trummor

Reach är aktuella med nya singeln ”Higher Ground” som släpps 20/3 samt sin tredje skiva som släpps i höst!

Foto: Peter Johansson

om ”Higher Ground”: Under det senaste året har Reach ägnat sig åt att handplocka sitt team till fulländning, nu bestående av deras manager Eric Grönwall (Hagenburg), den Stockholmsbaserade boutique-labeln Icons Creating Evil Art samt Chris LeMon (Triffid And Danger) för livebokning i Skandinavien och Jörg Düsedau (Dragon Productions) i resten av Europa. De gör sig nu med en detaljerad albumplan gemensamt redo för en nystart och en omfattande internationell satsning.

Med den nya singeln ’Higher Ground’ leder Reach in sina lyssnare i en epok av explosiv intimitet med låtar som insvepta i en slöja av mystik och lekfullhet berättar om kärlek, död och känslor i svår konflikt med varandra. Uppgivenhet, rädsla och desperation slipas mot hoppfullhet och girighet tills det slår gnistor om friktionen och världen bandet bygger runt sig och sina lyssnare glöder.

När han talar om tillkomsten av Higher Ground förklarar bandets sångare Ludvig Turner:
”De flesta texterna på vårt kommande album har en olycksbådande ton. Det finns något väldigt tillfredsställande i att skriva om att någon blir galen och sedan ge berättelsen ett lugnande soundtrack. Med Higher Ground blev jag verkligen nöjd med det soundtracket. Vi vill alltid göra något annorlunda när vi spelar in våra låtar. ”

Promobilder: Olivia Eriksson / Streetlight Motion

Livebilder: Peter Johansson

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!