Likt förra gången då Save The Noize version 1 släpptes så gjordes intervjuer med musiker och artister involverade i projektet. Vi följer givetvis upp med intervjuer med involverade inför släppet av Save The Noize V2, med releasedatum den 19:e November 2021. Intervju gjord av Rasmus Harnesk Wiklund och Jesper Lindgren, initiativtagare bakom Save The Noize projektet. Härnäst är David Åkesson, sångpedagog, vokalist i Qantice och sessionmusiker.

Du är aktuell som en av deltagarna i välgörenhetsprojektet ”Save The Noize”! 

Hur blev du involverad och vilken roll har du i projektet?

David – Jag arbetar som sångpedagog och projektledaren Rasmus Harnesk Wiklund har tagit några lektioner av mig. Jag gissar att han såg lite grann på sociala medier att jag lagt ut lite om att jag gör mycket sessionjobb där jag spelar in körer och bakgrundssång till olika artister, producenter och band. Det är alltså det jag gör på låten, jag har arrat och spelat in körer och bakgrundssång. 

Att samla artister till olika välgörenhetsprojekt och galor är ju ett beprövat koncept. Har du själv någon eller några favoritlåtar med anknytning till detta? 

David – Klyschigt nog får jag nog säga ”We are the world”. Minns att jag stått många gånger och imiterat de olika sångarna i originalversionen, haha. Fast jag är också svag för ”Do they know it’s christmas time” och har ett skämskudde/kärleks-förhållande till ”Give a helpin’ hand” från Swedish Metal Aid. 

Pandemin har drabbat många på olika sätt under 2020/2021, musiken & kulturen har stannat av men det känns ändå som att du har verkligen haft fullt upp med olika projekt. Vad har du sysslat med under 2020/2021? och vad har du framför dig? 

David – Ja, pandemin vände upp och ner på saker, minst sagt. Jag fick lite fart på min onlineundervisning, så det var ju kul. Och eftersom många band och artister ägnade pandemin åt att skriva album blev det en del att göra mot sltet av pandemin med inspelningar, sessionjobb, körer etc. Det som var riktigt trist var en inställd Europaturné med mitt band Qantice som skulle få åka med Rhapsody och lira. Att den turnén blev inställd var riktigt trist.Jag har fem inspelade album som är klara eller mixas och som väntar på release, allt från svensk sleazy till polsk neoklassisk metal, haha.Men jag har också precis gått med i ett black metal projekt, men berätta inte det för någon, det är fortfarande lite hemligt.Jag lyckades nämligen lära mig att growla ”på riktigt” under pandemin.

Som avslutning tänkte jag på ett lättsamt sätt försöka lära känna ditt musikaliska jag lite bättre. Till att börja med är jag nyfiken på vem det var som fick dig att börja med musik?

David – Jag började spela trumpet på kommunala musikskolan när jag var nio och fortsatte med det i tio år. Jag började ta pianolektioner när jag var 11 och fick min första bas när jag fyllde 12. När jag väl började sjunga vid 16 års ålder var redan mycket musikalitet på plats och det mesta kom nästan jobbigt enkelt för mig när jag väl började sjunga ”på riktigt”. Jag halkade runt lite mellan punkband, blåsorkestrar, coverband, körer och estetiska programmet och gled sedan in på Musikhögskolan. Där och då var jag den enda som sökt och kommit in på både klassisk inriktning och på rocklinjen. Så de fick helt enkelt kalla in mig på ett kontor och jag fick välja. De hade aldrig varit med om något liknande förut!Efter fem år på musikhögskolan började jag jobba som sångpedagog och har gjort det sen 2009. Det har egentligen inte varit något aktivt val, det har helt enkelt bara blivit så att jag fortsatte med musiken och ständigt letat nya utmaningar.

Första skivan för egna pengar? 

David – Första skivan för egna pengar var Clawfingers ”Use your brain”, eller möjligen Roxettes ”Crash, boom, bang”, minns inte vilken.

Senaste skivan du köpte?

David – Jag är en snål jävel som alltid hänger på låset när det lokala biblioteket säljer ut CD-skivor, så sist de hade utförsäljning köpte jag en hög. Bland annat Les Miserables på svenska med Tommy Körberg och Satyricons ”Live at the opera”. 

Bästa konserten? 

David – Bästa konserten någonsin är antagligen Ayreon live i Tilburg September 2017. Magisk kväll.

Du får välja en platta att ta med dig till en öde ö, vilken blir det?

David – Min öde ö-platta får nog bli A.C.T – ”Last Epic”.

Vi tackar David och ser fram emot att få visa upp hans insats på Save The Noize V2!

Intervju gjord av Rasmus Harnesk Wiklund & Jesper Lindgren.