Likt förra gången då Save The Noize version 1 släpptes så gjordes intervjuer med musiker och artister involverade i projektet. Vi följer givetvis upp med intervjuer med involverade inför släppet av Save The Noize V2, med releasedatum TBA. Intervju gjord av Rasmus Harnesk Wiklund och Jesper Lindgren, initiativtagare bakom Save The Noize projektet.

Howie Simon är en mångsidig musiker, som spelat med artister som Tesla, Stryper, Jeff Scott Soto, Talisman, Winger och Alcatrazz, för att nämna några.

Du är aktuell som en av deltagarna i välgörenhetsprojektet ”Save The Noize”! 

Hur blev du involverad och vilken roll har du i projektet?  

Howie – Jesper Lindgren tog kontakt med mig och frågade om jag ville ställa upp och spela gitarr på låten. Jag sa att jag kunde absolut ställa upp, men bara om jag jag fick sjunga också. Låten är riktigt catchy! 

Att samla artister till olika välgörenhetsprojekt och galor är ju ett beprövat koncept. Har du själv någon eller några favoritlåtar med anknytning till detta? 

Howie – Mestadels av mitt “välgörenhetsjobb” har varit liveframträdanden. Jag är just nu faktiskt mitt uppe i att arbeta på ett annat välgörenhets album, med KISS låtar, med några killar från min hemstad (Buffalo, NY) och andra större namn. Det är en riktigt rolig grej att vara involverad i. Men jag brukar ofta spela på en årlig välgörenhetskonsert här i L.A som heter “Rock Against MS”, som är i förmån för offer av MS. Jag har fått spela med några riktigt fantastiska artister år efter år på detta evenemang, såsom Billy Sheehan, Rudy Sarzo, Pat Torpey, Scotti Hill från Skid Row, och min vän Franklin Vanderbilt från Lenny Kravitz’ band, för att nämna några. Det är alltid fantastiskt att få spela där och det är för en riktigt bra sak!

Pandemin har drabbat många på olika sätt under 2020/2021, musiken & kulturen har stannat av men det känns ändå som att du har verkligen haft fullt upp med olika projekt. Vad har du sysslat med under 2020/2021? och vad har du framför dig? 

Howie – Först, en hel del “ingenting”. Bara kollat på “The Food Network” och blivit tjockare via mina nya matlagningskunskaper! Men ett tag in på pandemin så fick jag mer att göra, tack och lov! Jag har fortsatt med att hoppa in på gigs med Winger och Stryper, plus Frank Hannon från Tesla hörde av sig till mig och ville att jag skulle hoppa in på några gigs med dom, då han blev sjuk i Covid. 

Vi kunde göra ett par gig men sedan blev dom andra i bandet också sjuka och turnen blev helt inställd, tyvärr. Jag är glad att kunna säga att de alla är på bättringsvägen och att de precis börjat åka ut på turne igen! Det senaste jag har gjort är att spela in ett par låtar för Jeff Scott Soto’s nya album “The Duets Collection Vol.1”. Vi har även spelat in en video för en av låtarna, vilket är en nyinspelning på “Don’t Let It End”, som Jeff ursprungligen gjorde med Yngwie’s Rising Force. Albumet består av enbart duetter där jeff sjunger varje låt med olika vänner till sig. Jag är glad att jag fick spela in en av låtarna med en gammal vän till mig, Svenska Mats Leven, som sjunger med JSS på nyinspelningen av Humanimal låten “Again 2 B Found” som Jeff ursprungligen gjorde med Pontus Norgren och Marcel Jacob för ca 20 år sedan. Det är ett grymt album, alla borde kika in den!

Som avslutning tänkte jag på ett lättsamt sätt försöka lära känna ditt musikaliska jag lite bättre. Till att börja med är jag nyfiken på vem det var som fick dig att börja med musik?

Howie – Från början var det Elvis Presley. Min mamma hade ett gäng av hans skivor liggandes hemma och jag lärde mig hur man använde en skivspelare runt samma tid jag lärde mig gå. Sedan såg jag en TV-reklam för KISS’ “Rock ‘N’ Roll Over” albumet och jag var fast. Jag fick min första gitarr vid 7 års ålder och började med lektioner på en gång. Några år senare hittade jag AC/DC och Deep Purple. 

Första skivan för egna pengar? 

Howie – Jag är för gammal för att komma ihåg så långt tillbaka. Men jag kommer ihåg att jag som tonåring tog min cykel ned till en liten men en “killer” heavy metal endast skivbutik som hette “Lakeshore Record Exchange” i Buffalo och köpte den Japanska importen av den första Rising Force albumet innan den ens var släppt här i USA. Det var en rätt definierade händelse.

Senaste skivan du köpte?

Howie – AC/DC – “PWR UP”.  Den är bra men inte lika bra som skivan innan den, “Rock Or Bust”.

Bästa konserten du varit på?

Howie – Oh wow.. Jag har varit på för många för att kunna besvara en sådan fråga..

Sista frågan:

Du får välja en platta att ta med dig till en öde ö, vilken blir det?

Howie – Återigen.. Det finns för många val för att kunna besvara en fråga som denna. Kan jag byta in skivan mot att få ta med en gitarr till ön?

Vi tackar Howie Simon för intervjun och vi ser fram emot att visa hans insats i Save The Noize V2.

Av // Rasmus Harnesk Wiklund och Jesper Lindgren.